Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.1°C13.5°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
5.9°C9.4°C
4 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.0°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.7°C16.0°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
8.4°C8.4°C
1 BF 60%
ΕΕ / Χωρίς αποφάσεις το χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΕ / Χωρίς αποφάσεις το χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Eurokinnisi

Εντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών-μελών εκφράζονται ως προς τα άμεσα, έκτακτα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν, με το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. να μην καταλήγει στην παρούσα φάση σε συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά να προχωρά σε συμφωνία ως προς τις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων. Την ίδια στιγμή, περικοπές στην κατανάλωση για υψηλότερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, προϊδεάζοντας για διαφοροποιημένη στήριξη των οικιακών καταναλωτών τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλες, οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν σε μια αναγκαία και ισχυρή ευρωπαϊκή λύση και στην ανάγκη να εργαστούν από κοινού στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Επισημάνθηκε ότι δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα όχι η τελευταία, αλλά οι υπουργοί κατάφεραν να καταλήξουν σε μια πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν προτίθεται να ανακοινώσει «πρωτόγνωρα μέτρα για μια πρωτόγνωρη κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Εν αναμονή προτάσεων σε τέσσερα επίπεδα

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί συμφώνησαν σε τέσσερις βασικές περιοχές για τις οποίες αναμένουν από την Κομισιόν να καταθέσει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των επόμενων ημερών, ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, οι προτάσεις αφορούν τα εξής πεδία:

- Ανώτατο όριο στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών με χαμηλά κόστη παραγωγής και εισαγωγή εισφοράς αλληλεγγύης σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των υψηλών ενεργειακών τιμών στους καταναλωτές.

Έκτακτες και προσωρινές παρεμβάσεις, περιλαμβανομένου και του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

- Συντονισμένη μείωση της ζήτησης στην ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ε.Ε. Αυτό θα προκαλέσει μια ανακούφιση στις πιέσεις που υπάρχουν στην ηλεκτροπαραγωγή και θα απευθύνεται στην ενεργειακή επάρκεια και στις υψηλές τιμές.

- Σχεδιασμός μέτρων που θα βοηθήσουν στην επίλυση του ζητήματος της μειωμένης ρευστότητας.

Υπάρχει συμφωνία να επιταχυνθούν οι προτάσεις αλλά και οι αποφάσεις, με μια νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. να είναι πιθανή εντός του τρέχοντος μήνα.

Από πλευράς Κομισιόν, επισημάνθηκε ότι θα προταθούν:

- Υποχρεωτικό όριο μείωσης της ζήτησης ρεύματος, ιδίως τις ώρες αιχμής των τιμών.

- Εργαλεία για δίκαιη κατανομή των εσόδων των ενεργειακών εταιρειών με πλαφόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, εκτός του ακριβού αερίου, και θα επιτραπεί να συνεχιστούν σχετικά εθνικά σχήματα εφόσον εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο, ενώ θα τεθούν πλαφόν σε ένα επίπεδο που θα διαφυλάσσει τα κίνητρα για επενδύσεις σε ΑΠΕ και εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

- Θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρισμού με εγγυήσεις και τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές και θα δούμε το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Επίσης, θα υπάρξουν συμπληρωματικά παραρτήματα για το LNG, τον δείκτη αναφοράς TTF στην τιμή του αερίου που δεν συνδέεται με τη σημερινή πραγματικότητα στην Ε.Ε. και, τέλος, για να μειωθούν οι τιμές του αερίου στην πηγή τους με την εξέταση επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αέριο και με ενεργοποίηση της πλατφόρμας για κοινές αγορές αερίου από άλλες πηγές.

Κόψτε 10% της κατανάλωσης για υψηλότερες επιδοτήσεις

Παρουσιάζοντας τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι προχωρά στην παροχή «κινήτρων» προκειμένου τα νοικοκυριά να περικόψουν την κατανάλωσή τους σε ρεύμα και αέριο. Συγκεκριμένα, ανήγγειλε υψηλότερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου αν οι οικιακοί καταναλωτές καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 10%. Επίσης, σχεδιάζεται αντίστοιχο μέτρο και για τους εμπορικούς καταναλωτές. Ανέφερε ότι η κατανάλωση αερίου στη χώρα μειώθηκε κατά 22% τον Ιούνιο, κατά 14% τον Ιούλιο και κατά 14,7% τον Αύγουστο, δηλαδή ουσιαστικά καλύπτεται ο στόχος της Ε.Ε. για μείωση κατά 15%. Επανέλαβε ότι αυτό επετεύχθη με τη μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ (+1.700 μεγαβάτ σε φωτοβολταϊκά και αιολικά φέτος), την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής από 10% σε 20% και την αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε 5 μονάδες φυσικού αερίου με σχετική δυνατότητα διπλού καυσίμου, σε καύση ντίζελ, και πως ξεκινάμε από τον Σεπτέμβριο με 120 τουλάχιστον ώρες μηνιαίως λειτουργίας με ντίζελ, αντί αερίου. Εξάλλου, γνωστοποίησε ότι χθες το μεσημέρι υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για να αποθηκεύσουμε 1,5 τεβατώρες αερίου σε ιταλικές εγκαταστάσεις (υπόγεια αποθήκευση), τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με την αντιστροφή της ροής στον αγωγό ΤΑΡ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL