Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.6°C11.6°C
7 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
5 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C20.2°C
6 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.1°C11.9°C
3 BF 50%
Κυβέρνηση / Εξαγγελία μέτρων υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Εξαγγελία μέτρων υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων

EUROKINNISi

Με τον υπερπληθωρισμένο ΦΠΑ να αποδίδει ετησίως κάποια δισεκατομμύρια επιπλέον στον προϋπολογισμό, πέρα από τα επιδόματα των τελευταίων μηνών, ο υπουργός Οικονομικών έχει λάβει εντολή να προετοιμάσει ένα «πακέτο Θεσσαλονίκης» για τον πρωθυπουργό ενόψει της ομιλίας του αρχές Σεπτεμβρίου στη Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο προσδιορισμός της συζήτησης για τις υποκλοπές στις 22 Αυγούστου είχε έναν διττό στόχο: να είναι σε ικανή χρονικά απόσταση από το ξέσπασμα του σκανδάλου των… επισυνδέσεων (έτσι λένε τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τους «κοριούς» τώρα…) αλλά και από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Στόχος, να φιλτραριστεί η διάθεση της κοινής γνώμης μετά τη συζήτηση στη Βουλή και να υπάρξει «βομβαρδισμός παροχών» για το 2023 μπας και αλλάξει το κλίμα…

Είναι σίγουρο ότι η παράταση της «ρήτρας διαφυγής» (δηλαδή, της δυνατότητας ύπαρξης ελλειμματικών προϋπολογισμών στην Ευρωζώνη λόγω των έκτακτων γεωπολιτικών και οικονομικών καταστάσεων) δημιούργησε νέες δυνατότητες πολιτικών χειρισμών στην κυβέρνηση. Ακόμη περισσότερο υποβοηθητική προς την ίδια κατεύθυνση είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εφαρμόσει ειδικά μέτρα ώστε οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να μπορούν να δανείζονται με λογικά επιτόκια.  Έτσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει για το 2023 ακόμη έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό και να τον χρηματοδοτήσει με δανεικά, ανεβάζοντας πλέον των 30 δισ. ευρώ το υπερέλλειμμα που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της θητείας της.

 Οι μισθοί, τα επιδόματα

 Το υπ. Οικονομικών αφήνει να διαρρεύσουν σενάρια επαναφοράς το 2023 του βασικού μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, από τα 713 που είναι σήμερα, δηλαδή αύξηση 5,32% ή 1,5 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα (25 τον μήνα). Η αύξηση αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Κατ’ αναλογία θα διαμορφωθεί και το ημερομίσθιο για τους εργάτες από 31,85 σε 33,34 ευρώ. Επίσης, θα ανέβουν αναλογικά και τα επιδόματα ανεργίας, μάλλον στα 461 από τα 438 ευρώ που είναι σήμερα, και ορισμένα κοινωνικά βοηθήματα. Το σχετικό ποσό δεν είναι βεβαίως… συγκλονιστικό για να διαμορφώσει όρους ανατροπής της εικόνας που έχουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι νέοι άνθρωποι... Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει κάποια πιο θεαματική κίνηση, αν το πολιτικό κλίμα γίνει χειρότερο για την κυβέρνηση.

 Συντάξεις - Ποιοι παίρνουν αύξηση

 Το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Εργασίας και η τότε επικεφαλής του  Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσαν νομοσχέδιο το οποίο έγινε νόμος (Ν. 4475/2017). Στο άρθρο 1 του νόμου αναφέρεται η υποχρέωση αύξησης των συντάξεων ανά έτος από 1ης.1.2023 (μέχρι το 2015 οι κυβερνήσεις είχαν κόψει 13 φορές τις συντάξεις, είχαν υπογράψει τη συνολική κατάργηση του ΕΚΑΣ και είχαν δεσμευτεί για το πλήρες πάγωμα των συντάξεων). Ειδικότερα: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος αυξάνεται από τη 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή». Το 2020 ήρθε ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γ. Βρούτσης, και στον Ν. 4770/20 επανέλαβε ακριβώς ό,τι προέβλεπε ο νόμος Αχτσιόγλου.

Έτσι, κάνοντας «γάμο με ξένα κουφέτα», ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται στη Θεσσαλονίκη να ανακοινώσει αυξήσεις - δεδομένου του πληθωρισμού που θα υπολογίσει ο κ. Σταϊκούρας ότι θα υπάρχει στις 31.12 στην Ελλάδα και της αύξησης του ΑΕΠ. Η Κομισιόν, πάντως, στις θερινές της προβλέψεις εκτιμά πληθωρισμό 8,9% και αύξηση ΑΕΠ 4%. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, οι αυξήσεις των συντάξεων από 1ης.1.2023 πρέπει να είναι γύρω στο 6,8%. Από τα 2,5 εκατ. συνταξιούχους θα πάρουν σίγουρα αύξηση όσοι πήραν σύνταξη μετά τον νόμο του 2017, καθώς αυτοί που δεν έχουν προσωπική διαφορά με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου υπολογίζονται περίπου στο 1,5 εκατομμύριο. Περίπου 1 εκατ. θα «σβήσει προσωπική διαφορά».

 Μικρομεσαίοι

 Με τον βραχνά της επιστροφής μεγάλου τμήματος των ενισχύσεων και με σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων του 2021 να προστίθεται στα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς ώστε να προκύπτει καταβολή φόρου μετά την υποβολή των πρόσφατων φορολογικών δηλώσεων -και με σημαντική παρακράτηση οφειλόμενων φόρων του παρελθόντος κατά την καταβολή των σχετικών ενισχύσεων- οι μόνοι που είναι ευχαριστημένοι είναι οι κύριοι Σταϊκούρας και Σκυλακάκης. Για το μέγα πρόβλημα της προκαταβολής φόρου που παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη μάλλον στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα. Η παράλληλη συρρίκνωση της τραπεζικής χρηματοδότησης του χώρου από το 2018 που ήταν περίπου 12 δισ. στα μόλις 4 δισ. το 2022 έχει κάνει εφιαλτική την κατάσταση. Στην Πατησίων, στη Δροσοπούλου, στη Σταδίου κ.α. ανοιχτό είναι μόλις 1 στα 3 ή 4 μαγαζιά, ενώ τα χρέη προς ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ και ΑΑΔΕ έχουν εκτοξευτεί αθροιστικά σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 150 δισ. για εκατομμύρια ΑΦΜ. Ζόφος…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL