Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Θα συνεχίσουν να επιδοτούν την ακρίβεια στο ρεύμα

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Θα συνεχίσουν να επιδοτούν την ακρίβεια στο ρεύμα

Κάτω από τον πήχη πέρασε και πάλι η ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με το πακέτο για τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα, καθότι το προσχέδιο της συμφωνίας με την Κομισιόν δείχνει πως η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τα όσα πέτυχαν οι χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία. Ως φαίνεται, η συμφωνία για τις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο προκειμένου να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, όπως το παρουσίασε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, θα υπάρξει επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους συν ένα κέρδος. 

Άλλο μοντέλο από τις Ιβηρικές χώρες

Επίσης, η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα κατακρατείται και θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), όπου θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν να μπει πλαφόν, κάτι το οποίο οδηγεί σε απευθείας μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, της τάξης του 35%.

Από εκεί και πέρα, οι προμηθευτές θα αγοράζουν κανονικά το ηλεκτρικό ρεύμα στην τιμή που θα διαμορφώνεται χρηματιστηριακά κάθε μέρα, όπως άλλωστε γίνεται και μέχρι σήμερα.

Χωρίς πλαφόν στη λιανική

Η κυβέρνηση, με βάση τα χρήματα που θα έχει στη διάθεσή της, αφενός από τα γνωστά έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αφετέρου από τον εθνικό προϋπολογισμό, θα συνεχίσει να κάποιες δίνει επιδοτήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συνεπώς, ετεροχρονισμένα και με μια διαδικασία η οποία δεν έχει καθοριστεί, θα επιστρέφεται ένα ποσό στους καταναλωτές. Είναι πέρα από σαφές ότι τα όσα αναφέρονται παραπάνω δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση τη θέσπιση πλαφόν στη λιανική αγορά, το οποίο ήταν το βασικό ζητούμενο που απέτυχε και πάλι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί από τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού. Η έγκριση από την Κομισιόν αυτού του σχεδίου νομοθετικής διάταξης είναι προφανώς το κρίσιμο στοιχείο για το πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στην αγορά.

Φάμελλος: Αποτυχημένη διαπραγμάτευση

Για «αποτυχημένη διαπραγμάτευση Σκρέκα» έκανε λόγο στη Βουλή ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν κερδίζει την εξαίρεση της Ιβηρικής» και προειδοποιώντας ότι τα υπερκέρδη από την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ θα παραμείνουν και θα οδηγούνται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου «να επιστρέφουν μετά από μήνες στους πολίτες μέσα από ένα περίεργο σύστημα». «Προκύπτει ότι δεν διεκδικήσατε εγκαίρως και δεν κερδίσατε εξαίρεση, όπως έκαναν οι χώρες της Ιβηρικής, και, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, προκύπτει ότι οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν λογαριασμούς - ηλεκτροσόκ στο μέλλον, ότι θα συνεχίσει η παραγωγή ουρανοκατέβατων κερδών από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά και ότι θα συνεχίσετε και θα περιοριστείτε στην πολιτική σας επιδότησης λογαριασμών, δηλαδή της ακρίβειας», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος.

Με τον νέο μηχανισμό θωρακίζουμε την κοινωνία, υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επικαλούμενος την «εκρηκτική» διάσταση που έχει λάβει η ενεργειακή κρίση. Όπως είπε ο υπουργός, θα τεθεί πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων παραγωγής ενέργειας. «Αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και στηρίζουμε τα νοικοκυριά που τόσο πολύ πιέστηκαν», ισχυρίστηκε.