Ακρίβεια / Προάγγελος νέων ανατιμήσεων

Ακρίβεια / Προάγγελος νέων ανατιμήσεων

Προάγγελος νέων ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες αποτελεί η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία που καταγράφει ο αποκαλούμενος εισαγόμενος πληθωρισμός. Ως φαίνεται, τα προϊόντα πετρελαίου καθώς και οι τιμές των μετάλλων συνετέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η μεγάλη άνοδος.

Ο γενικός δείκτης εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 34,6%. Επίσης, σε σύγκριση με τον δείκτη Φεβρουαρίου 2022 εμφάνισε αύξηση 5,2%, έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Ποιες τιμές αυξήθηκαν

Οι τιμές για παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου ανέβηκαν κατά 96,7%. Αντίστοιχα, οι τιμές για άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 77,7%, ενώ η παραγωγή μετάλλων έγινε ακριβότερη κατά 33,1%. Παράλληλα, σημειώθηκε άνοδος στη βιομηχανία τροφίμων κατά 8,6%, ενώ στη χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων κατά 12,5%. Είναι βέβαιο ότι οι παραπάνω αυξήσεις τιμών θα αφορούν τους καταναλωτές και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι κατά τον Απρίλιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,2%, με όλες τις ενδείξεις μάλιστα να υποδεικνύουν ότι θα συνεχίσει την καλπάζουσα πορεία του τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στον αποκαλούμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

* Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 50,3%.

* Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από χώρες Ευρωζώνης κατά 8%.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου παρουσίασε αύξηση 26,2%, έναντι μείωσης 7,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκάμηνων, δείγμα της ολοένα και αυξανόμενης ανόδου των τιμών.