Κωστής Χατζηδάκης / Έρχεται η (αυτο)σύνταξη

Κωστής Χατζηδάκης / Έρχεται η (αυτο)σύνταξη

Συντάξεις στο... περίπου, που θα καλούνται στο εξής να βγάζουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, προβλέπει η ρύθμιση Χατζηδάκη που κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στο νομοσχέδιο που επιφέρει σαρωτικές και επί τα χείρω αλλαγές στον πολύπαθο ΟΑΕΔ.

Με τον ευφάνταστο τίτλο "συντάξεις εμπιστοσύνης", ο υπουργός Εργασίας προωθεί την έκδοση συντάξεων με στοιχεία που θα προσκομίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι ασφαλισμένοι.

Η ρύθμιση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περιπακτικά ή και κατά κυριολεξίαν "αυτοσύνταξη" και απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την αξιοπιστία αλλά και την ίδια τη λειτουργία των ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος, προωθείται όχι "για να λήξει η ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων που περιμένουν 4-5 χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους", όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός, αλλά για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες του ελέγχου της Κομισιόν στα τέλη του Ιουνίου και να κρύψει το υπουργείο Εργασίας την πρωτοφανή αδυναμία του να μειώσει τον δυσθεώρητο όγκο των εκκρεμών συντάξεων, που αγγίζουν τις 380.000.

Όπως είναι γνωστό, ο Κ. Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί, κατά την τελευταία αξιολόγηση, ότι θα υπάρξει πλήρης εκκαθάριση των συντάξεων που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους έως το τέλος Ιουνίου. Τώρα, με το τρυκ των "συντάξεων εμπιστοσύνης", επιχειρεί να μειώσει ή και να εξαφανίσει τελείως το πρόβλημα, αφού δεν κατάφερε να το λύσει με διοικητικά μέτρα εναντίον των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, ενώ σε φιάσκο κατέληξε (εκδόθηκαν με το ζόρι 50 συντάξεις) η ανάθεση της έκδοσης των συντάξεων σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους.

Σύνταξη κατά δήλωσιν

Για όσους αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το νέο εύρημα του υπουργού Εργασίας, προκειμένου να εξαφανιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις, η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

1. "Αν κάποιος ασφαλισμένος καταθέσει αίτηση για σύνταξη και ισχυριστεί ότι έχει τον αναγκαίο χρόνο ασφάλισης, θα λάβει την παροχή χωρίς πρόσθετο έλεγχο"! Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «Άτλας», αλλά και με βάση τις δηλώσεις των ασφαλισμένων για τον ασφαλιστικό τους χρόνο, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Δηλαδή, η σύνταξη θα βγαίνει άμεσα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση - απάντηση του ασφαλισμένου. Αυτή η πρωτοφανής διαδικασία "βαφτίζεται" από τον υπουργό «εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο»!

2. Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που έχει εκδοθεί λάθος σύνταξη;  Ιδού η απάντηση που δίνεται μέσω της τροπολογίας: «Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που ελήφθη υπόψη για την έκδοση της σύνταξης είναι μεγαλύτερος του πραγματικού χρόνου μέχρι δύο (2) έτη, επιτρέπεται στον ασφαλισμένο να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός ενός έτους, είτε με καταβολή, είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη, είτε με συνδυασμό των δυο τρόπων. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται είτε με την τρέχουσα αξία τους, είτε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου".

Fast track και μετά έλεγχος

3. Όσον αφορά στις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά, η τροπολογία προβλέπει fast track διαδικασίες. Συγκεκριμένα, από εδώ και στο εξής, ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, να ολοκληρώνει δηλαδή τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος, όπως κάνει και με τις "προσωρινές συντάξεις". Μάλιστα, αν η προθεσμία του τριμήνου δεν τηρηθεί, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες, για να εκδώσουν την απόφαση, θα πρέπει να στηρίζονται σε δύο δεδομένα: στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «Άτλας» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. «Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο - ρεκόρ», δηλώνει πανυγηρικά ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη διαδικασία καινοτόμο, όχι μόνο για τον ΕΦΚΑ αλλά και για τη Δημόσια Διοίκηση συνολικά!

Ωστόσο, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, και για τις παλιές και για τις νέες συντάξεις ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους για να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης. Μάλιστα θα προβλέπονται ποινές "σε περίπτωση υποβολής πλαστών στοιχείων".

Επικίνδυνο πείραμα

Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ και γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης κάνουν λόγο για "πρωτοφανές πείραμα". Όπως τονίζουν, το βασικό πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι ότι το σύστημα «Άτλας», που περιλαμβάνει το ασφαλιστικό βιογραφικό όλων των ασφαλισμένων, είναι ενημερωμένο κατά 50-60%. Ουσιαστικά σημειώνουν ότι είναι αδύνατον να μην γίνουν λάθη με την προώθηση της συγκεκριμένης διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων.

Τι επιχειρεί να κρύψει ο κ. Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας επιχειρεί να αλλοιώσει τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ξεπερνούν τις 102.000 (72.000, λέει το υπουργείο), οι επικουρικές επί των ημερών του υπουργού όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ πρόβλημα μεγάλο προκύπτει και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου εκδίδονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τέσσερις μόλις υπάλληλοι (πρόσφατα επέστρεψαν στην υπηρεσία τους 30 αποσπασθέντες από το υπουργείο Οικονομικών) θα πρέπει να βγάλουν 15.000 εκκρεμείς συντάξεις.

Ομολογία ανικανότητας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη "ομολογεί την αδιανόητη ανικανότητά της", τονίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου. Απέτυχε στις υποσχέσεις για «σύνταξη σε μία μέρα», εκτόξευσε στις 340.000 τις εκκρεμείς συντάξεις, έβαλε ιδιώτες στον ΕΦΚΑ και τον γέμισε με γαλάζια goldenboys, συκοφάντησε τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ. Ο κ. Μητσοτάκης εξελίσσεται σε πρόβλημα επιβίωσης για τους συνταξιούχους".