Η συζήτηση για την ακρίβεια, που κυριαρχεί σε κάθε νοικοκυριό, κοινωνικό και εργασιακό χώρο, εδράζεται κυρίως στην παραδοχή ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τις τιμές αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικού και αυτό με τη σειρά του πυροδότησε την αύξηση τιμών βασικών αγαθών και την άνοδο του πληθωρισμού.
Πράγματι αυτή είναι η μία, ορατή όψη του προβλήματος. Η αόρατη είναι ότι όλο αυτό συμβαίνει εδώ και δυόμισι χρόνια, αργά αλλά σταθερά, εξαιτίας των πολιτικών Μητσοτάκη.
Αυτό συμβαίνει από το 2019 με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και το 2020-21 με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις αναστολές εργασίας της πανδημίας με το οριζόντιο ειδικό επίδομα των 534 ευρώ και το τελευταίο εξάμηνο με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.
Στεγαστική κρίση βιώνει ένα νοικοκυριό όταν εξαντλεί πάνω από το 40% των εισοδημάτων του σε δαπάνες στέγης (νοίκι ή δάνειο, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση ή ψύξη). Στην Ευρώπη ο πληθυσμός που ήταν σε στεγαστική κρίση το 2019 ήταν 9,9%, ενώ στην Ελλάδα 32,6% (Eurostat 2019), το υψηλότερο στην Ευρώπη. Σήμερα αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι έχει ανέλθει στο 40%, δηλαδή σε σύνολο 4,1 εκατ. νοικοκυριών δεν τα βγάζει πέρα το 1,7 εκατ.
Τα τελευταία τρία χρόνια τα ενοίκια αυξήθηκαν 32% μεσοσταθμικά και θα συνεχίσουν με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% από την 1.1.2022 στο 55% των περιοχών της χώρας. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές σε όσους νοικιάζουν σπίτι, ποσοστό που αναλογεί στο 25,4%, δηλαδή σε 1,041 εκατομμύρια νοικοκυριά. Στην πραγματικότητα δημιουργείται μια νέα φούσκα ακινήτων και αδιέξοδο διαβίωσης με τον πληθωρισμό που ήδη κατατρώει το 17% των εισοδημάτων και την άνοδο τιμών βασικών προϊόντων. Αν δεν ληφθούν μέτρα, πολύ σύντομα τα μεσαία και τα αδύναμα στρώματα δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά αγαθά.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την Τετάρτη μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Οι εξαγγελίες του είναι εξοργιστικές, υποτιμούν την νοημοσύνη μας και μας εξαπατούν. Διότι, πρώτον, ακόμη μια φορά ευνοεί τους έχοντες, δηλαδή 450.000 ιδιοκτήτες με περιουσίες πάνω από 250.000 ευρώ. Σε αυτούς χάρισε τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Μεσοσταθμικά 857 ευρώ λιγότερα για κάθε μεγαλοϊδιοκτήτη, με απώλειες για το ταμείο του κράτους 368,4 εκατ. ευρώ. Αν είχε επιλέξει να μηδενίσει τον ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες, οι απώλειες θα ήταν μόνο 395 εκατ. ευρώ. Δεν το έκανε.
Έκανε όμως κάτι χειρότερο. Έδωσε παραδείγματα στη δημοσιότητα που δεν αφορούν όσους έχουν μέχρι 80.000 περιουσία, δηλαδή το 75% των ιδιοκτητών, 5.400.000 φυσικά πρόσωπα. Όλοι αυτοί θα δουν πολύ μικρή μείωση μεσοσταθμικά, μέχρι 50 ευρώ τον χρόνο. Έτσι θα αντιμετωπίσει για το 75% των ιδιοκτητών την ακρίβεια. Με 4 ευρώ τον μήνα!!! Όλα τα παραδείγματα που έδωσε ο κ. Βεσυρόπουλος αφορούν περιουσίες από 100 έως 150.000 ευρώ, γι’ αυτό εμφανίζει αυτές τις μειώσεις.
Με αυτές τις εξαγγελίες επεχείρησαν να αποτρέψουν την αντίδραση των ιδιοκτητών, όταν θα έβλεπαν την επίπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα πλήρωναν λόγω της αύξησης κατά 20% των αντικειμενικών αξιών στο 60% των περιοχών της χώρας. Αύξηση που θα οδηγήσει τις τιμές της αγοράς προς τα πάνω και η οποία με τη συνέργεια του Airbnb και της golden visa θα δημιουργήσει τη νέα φούσκα ακινήτων.
Τον ΕΝΦΙΑ έφερε το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Εμείς τα δύο πρώτα χρόνια δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε, αλλά μόλις βγήκαμε από τα Μνημόνια αρχίσαμε να τον μειώνουμε, στην αρχή 30%, με στόχο τη συνεχή απομείωσή του και με έμφαση στην ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών.
Η Ν.Δ. δεν χρησιμοποίησε τη δική μας αρχιτεκτονική, αλλά αναδιέταξε τη μείωση προς όφελος των μεγαλοϊδιοκτητών. Κάτι αντίστοιχο έκανε και με τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυξάνοντας υπέρμετρα το όριο φοροαπαλλαγής για τις γονικές παροχές, διευκόλυνε τους φίλους να αλλάξουν χέρια οι περιουσίες τους και να περάσουν στα παιδιά τους.
Όμως παριστάνουν και τους «φιλοεπενδυτές». Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μας παρέδωσαν το 2015, σύμφωνα την Τράπεζα της Ελλάδος, επενδύσεις 1 δισ. και τις φτάσαμε το 2019 τα 4,48 δισ., όση και η καλύτερη προ κρίσης επίδοση του 2006. Το 2020 οι επενδύσεις έπεσαν στα 3,12 δισ. Άρα ο «αντιεπενδυτικός ΣΥΡΙΖΑ» τα πήγε πολύ καλύτερα από τη «φιλοεπενδυτική Ν.Δ.». Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων εταιρειών (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ) και η εξαγορά έτοιμων επιχειρήσεων, όπως η πρόσφατη της Viva Wallet από την J.P. Morgan, δεν είναι επενδύσεις προωθητικές της ανάπτυξης ούτε ανοίγουν νέες θέσεις απασχόλησης.
Δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει, διαλύει και παραδίδει στους ιδιώτες δημόσια αγαθά και το κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πρόνοια), τη μόνη ασπίδα προστασίας για τον λαό και το περιβάλλον στη νέα περίοδο των κλιματικών, υγειονομικών και οικονομικών κρίσεων. Το αποδεικνύουν οι 23.000 νεκροί, τα εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης, οι εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι ενός χιονιά προαναγγελθέντος με ακρίβεια.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επικοινωνιακές φανφάρες τους ανάπηρους, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους άστεγους, τους φτωχούς και κοινωνικά αποκλεισμένους, κρατάει τον προϋπολογισμό της πρόνοιας καθηλωμένο μέχρι το 2025 στα 3,5 δισ. που τους παραδώσαμε το 2019 και διαθέτει τα μικρότερα ποσά απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης σ’ αυτόν τον τομέα από το ταμείο ανάκαμψης: 1,5%, δηλαδή 480 εκατομμύρια σε σύνολο 32 δισ.
Κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει η χώρα στην ανθρωπιστική κρίση που μας παρέδωσε το 2015. Ξαναφέρνει την ενεργειακή φτώχεια που μας παρέδωσε το 2015 με νεκρούς από κομμένα ρεύματα, μόνο που μέσα σε έναν χρόνο, το 2021, ξεπέρασε την περίοδο 2012-15 με 84 νεκρούς περίπου.
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. είναι διπλή.
Πρώτον, η συγκρότηση ισχυρού, δωρεάν, καθολικού κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πρόνοια), που αποτελεί ασπίδα κατά των ανισοτήτων και του οποίου οι παροχές συνιστούν τον κοινωνικό μισθό. Παροχές οι οποίες, αν δεν προσφέρονται δωρεάν, σε υψηλή ποιότητα, αναγκάζεται ο πολίτης να τις πληρώνει από την τσέπη του.
Δεύτερον η θέσπιση του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης και η απόδοσή του σε όσους πολίτες αντιμετωπίζουν ατομικές, τοπικές ή εθνικές κρίσεις ανεξαρτήτως των εισοδημάτων τους, με σκοπό να διατηρήσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, καθώς και η συγκρότηση εκτεταμένου δικτύου υπηρεσιών φροντίδας Υγείας - πρόνοιας στην κοινότητα.
Είναι οι επεξεργασμένες και κοστολογημένες προτάσεις μας που θα θέσουμε σε εφαρμογή με μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.
* Η Θεανώ Φωτίου είναι βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και αναπλ. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη