Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Η βενζίνη ήδη ίπταται και τα ευρώ εξατμίζονται στα ρεζερβουάρ... Οι σεΐχηδες «πλακώνονται» και το πετρέλαιο σκαρφαλώνει σταθερά στα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι κεντρικές τράπεζες καταλαβαίνουν ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί «κόψιμο» νέου χρήματος. Από την άλλη πλευρά, αυτή η έκρηξη ρευστότητας έχει παρενέργειες που πιθανώς να αποδειχθούν ιδιαίτερα καταστροφικές στο εγγύς μέλλον. Οι τιμές των τροφίμων και των πρώτων υλών είναι στο υψηλότερο σημείο από το 2011. Μόνο τα χρηματιστήρια (πλην του ελληνικού βεβαίως) απολαμβάνουν τον πακτωλό ρευστότητας. Και ειδικά στις ΗΠΑ έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Όμως στις ΗΠΑ καταγράφηκε χθες ο υψηλότερος πληθωρισμός από τον Αύγουστο του 2008 (+5,4%), ενώ στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι διαφωνίες είναι εμφανείς και η «ισορροπία» βρέθηκε στο ότι θα πρέπει ο πληθωρισμός να κινηθεί στο επίπεδο του 2%. Στόχος που πολύ δύσκολα μπορεί να συνδυαστεί με την πολιτική υψηλής ρευστότητας.

Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά για την καθημερινότητα του μέσου  Έλληνα;  Όσοι έχουν αυτοκίνητο ήδη έχουν πάρει μια γερή γεύση με την υψηλή πτήση τής βενζίνης. Η βδομαδιάτικη δαπάνη στο σούπερ μάρκετ έχει ήδη αρχίσει να «τσιμπάει» άγρια. Το ρεύμα έχει πάρει την ανιούσα και τους επόμενους μήνες οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν 10% - 15%.

Ο φόβος μιας άγριας λιτότητας μόλις η ΕΚΤ και η Λαγκάρντ περιορίσουν τη διοχέτευση χρήματος θα τινάξει στα ύψη τα επιτόκια, ο κρατικός δανεισμός θα γίνει πολύ ακριβός και όσοι χρωστάνε στις τράπεζες θα αναγκαστούν να πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερες δόσεις (οι περισσότεροι δεν θα μπορούν...).

Από τη Σκύλλα της Covid-19 στη Χάρυβδη της νέας οικονομικής κρίσης...