Αντικειμενικές / Η χαριστική βολή για τα τουριστικά καταλύματα

Αντικειμενικές / Η χαριστική βολή για τα τουριστικά καταλύματα

Τη χαριστική βολή δέχονται τα μικρά, κυρίως τύπου οικογενειακής επιχείρησης καταλύματα, όπως είναι, λόγου χάριν, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία προκαλεί πρόσθετο κόστος σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Και τούτο καθώς η βιωσιμότητά τους απειλείται από μια μακρά σειρά προβλημάτων, που ξεκινούν από τη δραματική συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης και φτάνουν μέχρι τον ανταγωνισμό που δέχονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μπροστά στο επαπειλούμενο φάσμα των λουκέτων, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου τίθενται δύο φλέγοντα για τον κλάδο ζητήματα, ένα ειδικό, η οικονομική στήριξη μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, καθώς και ένα ευρύτερο, όπως είναι η ανάγκη για την εφαρμογή ενός προγράμματος στήριξης του κλάδου του τουρισμού.

Ξεχασμένοι

Το ΣΕΤΚΕ, που είναι και το κορυφαίο τριτοβάθμιο όργανο γα τους επιχειρηματίες μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας, δηλαδή ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων, τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών και επαύλεων, σημειώνει ότι αποτελείται από 150 πρωτοβάθμια όργανα (συλλόγους) και 14 δευτεροβάθμια όργανα (ομοσπονδίες) όπου ανήκουν όλες οι μικρές τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εξυπηρετούν τις διακοπές στην Ελλάδα σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών, καλύπτοντας το 50% της τουριστικής κίνησης. Μάλιστα, οι 6 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου είναι καταλύματα δυναμικότητας 5-10 δωματίων, στα οποία απασχολούνται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες με μέλη της οικογένειάς τους, πρόκειται για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι εν λόγω επιχειρήσεις απασχολούν παράλληλα το πολύ έναν εργαζόμενο και συγκεκριμένα μία καμαριέρα. Επίσης η λειτουργία τους δεν ξεπερνά τους 3-4 μήνες ακόμη και στις πλέον τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές.

Στην πλειοψηφία τους, εδρεύουν σε μικρά ορεινά μέρη και νησιά, τα οποία δεν αποτελούν προσοδοφόρο έδαφος επένδυσης για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καλύπτοντας το 80% των κλινών. Η συνομοσπονδία σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την τοπική οικονομία, κυρίως διότι οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν εγκαταστάσεις εστίασης και παρέχουν μόνο διανυκτέρευση. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων να έχουν εισόδημα και κίνητρο να παραμείνουν στον τόπο τους, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της κάθε περιοχής.

Ο κλάδος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει, όπως σημειώνεται, μεγάλα προβλήματα λόγω της υπερφολόγησης, του ΕΝΦΙΑ, της άνθισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης κ.ά., τα οποία έχουν γίνει εντονότερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τις επιπτώσεις της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Αυτή την περίοδο, η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, επηρεάζοντας όχι μόνο την επαναλειτουργία τους για τη φετινή τουριστική περίοδο αλλά τη βιωσιμότητά τους γενικότερα.

Η συνομοσπονδία αξιολογεί τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τον κλάδο, αποδεδειγμένα μη αποδοτικά και ανεπαρκή.

Οι επιχειρηματίες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων δεν έχουν επωφεληθεί καθόλου από τα προηγούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δοθεί, λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνταν.

Αποτυχία τα μέτρα

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν λειτούργησε αποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έλαβαν μικρά ποσά, της τάξεως των 2.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν εκτός του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή «επιδότησης πάγιων δαπανών».

Στην ουσία, το μόνο μέτρο στήριξης από το οποίο επωφελήθηκαν ήταν η αποζημίωση ειδικού σκοπού του ποσού των 800 ευρώ.

Ακυρώσεις πτήσεων και πακέτων προς Ελλάδα από την TUI UK

Έως τις 11 Ιουλίου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, όπως ανακοίνωσε ο tour operator στο Ηνωμένο Βασίλειο

Και νέο πλήγμα δέχθηκε χθες ο ελληνικός τουρισμός. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της TUI UK να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών περί ετοιμότητας και ιδανικών υγειονομικών συνθηκών και να κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη αβεβαιότητα» σε ό,τι έχει να κάνει με τα ταξίδια.

Συγκεκριμένα, ο tour operator ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε ακυρώσεις τόσο πτήσεων όσο και πακέτων διακοπών έως και τις 11 Ιουλίου.  Έκανε δε γνωστό ότι αυτή η επιλογή ήρθε ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με τους προορισμούς και το σύστημα φωτεινού σηματοδότη που τηρείται από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι η TUI UK χρησιμοποιεί και τα δεδομένα του FCDO, πετώντας και προσφέροντας πακέτα σε προορισμούς που είναι «πράσινοι» στην κατηγοριοποίηση, αλλά είναι πορτοκαλί στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη, όπως αρκετά ελληνικά νησιά.  Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την TUI UK: “Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ευελιξία και επιλογές αυτό το καλοκαίρι, οπότε όπου τα σύνορα είναι ανοιχτά και οι συμβουλές του FCDO επιτρέπουν τα ταξίδια θα λειτουργήσουμε σ’ αυτούς τους προορισμούς όπως έχει προγραμματιστεί. Είμαστε διαρκώς σε διαδικασία αναθεώρησης του προγράμματος διακοπών μας και ακυρώσεων σε συμφωνία με την κυβέρνηση κάθε τρεις εβδομάδες, με την επόμενη ενημέρωση να αναμένεται στις 24 Ιουνίου. Με όλους τους πελάτες μας θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν εάν υπάρξει αλλαγή στην κράτησή τους”.

Υπενθυμίζεται ότι και στο τέλος του προηγουμένου μήνα, συγκεκριμένα στις 28 Μαΐου, η TUI UK είχε προχωρήσει επίσης σε σειρά ακυρώσεων με βάση το ίδιο πάλι σκεπτικό. Ανάμεσα στους προορισμούς που δέχονται τις επιπτώσεις από αυτή την απόφαση της TUI του Ηνωμένου Βασιλείου είναι και η Κεφαλονιά, η Πρέβεζα, η Σκιάθος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Σάμος, η Καβάλα και η Θεσσαλονίκη κ.ά.