Αντικειμενικές / Αναδιανομή εισοδήματος εις βάρος των πολλών

Αντικειμενικές / Αναδιανομή εισοδήματος εις βάρος των πολλών

Με επίθεση στα εισοδήματα χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών, κυρίως εκείνων που ζουν σε λαϊκές συνοικίες, ισοδυναμεί η έως και κατά 3,5 φορές αύξηση που αποφάσισε η κυβέρνηση -και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, η οποία συμπίπτει με πανδημία, ύφεση και πολύμηνο συγκρατημένο αποπληθωρισμό- των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Και μπορεί μεν η κυβέρνηση να υπόσχεται την αναπροσαρμογή μέσα στους επόμενους μήνες των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ που να αποσβένει -και πάντως όχι για όλους- στον όποιο βαθμό τις αυξήσεις αυτές μέσω της συγκεκριμένης μορφής φόρου, ωστόσο αυξάνονται αναλογικά 19 διαφορετικά χαράτσια τα οποία συνδέονται ευθέως με τις αντικειμενικές αξίες είτε υπό μορφή φόρων είτε υπό μορφή τελών, τα οποία και ροκανίζουν τα εισοδήματα των πολιτών, όχι μόνο των ιδιοκτητών, αλλά και των ενοικιαστών, στους οποίους κατά κανόνα μετακυλίεται μέρος των βαρών επεκτείνοντας τη συρρίκνωση διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων.

Ειδικά το τελευταίο επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος, μιλώντας την επομένη της δημοσιοποίησης των νέων αντικειμενικών στον ΑΝΤ1, είπε ότι «η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σημαίνει αύξηση των αξιών των ακινήτων, σημαίνει ότι θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αυξημένο ενοίκιο».

Στο Λεκανοπέδιο οι λαϊκές συνοικίες υφίστανται αυξήσεις των τιμών ζώνης, ενώ οι ακριβές τυγχάνουν μειώσεων. Και σημειωτέον ότι εκκρεμεί και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που σχεδιάζει η κυβέρνηση και που θα αποβεί σε όφελος των ιδιοκτητών μεγάλης αξίας ακινήτων. Για το σύνολο της επικράτειας οι νέες τιμές ζώνης είναι σε γενικές γραμμές ανοδικές και τούτο διότι 7.634 ζώνες, ήτοι το 55% του συνόλου, εμφανίζουν άνοδο με μέσο όρο αύξησης 19,5% (μάλιστα, κατ' ανώτατο σημειώνεται αύξηση ακόμη και κατά 250% στην Ιθάκη), ενώ, αντιθέτως, μόλις 2.860 ζώνες, ή το 21% του συνόλου, εμφανίζουν μείωση, με μέσο όρο μείωσης στο 14,76%. Ακόμη, 3.314 ζώνες (δηλαδή το 24% του συνόλου) παραμένουν αμετάβλητες.

Η υιοθέτηση των νέων αντικειμενικών αξιών θα σημάνει αναπροσαρμογές 19 φόρων και τελών που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία όπως είναι: ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση / δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου: 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης. Τεκμήριο διαβίωσης. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας σε φυσικά πρόσωπα 1‰ - 1% και σε νομικά 2,5‰ - 5‰. Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας (κτίσματα και οικόπεδα): 0,25‰ - 0,35‰. Φόρος ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων εταιρειών: 15% ΦΠΑ αγοράς νεόδμητων κτισμάτων. Φόρος μεταβίβασης / χρησικτησίας ακινήτων: 3%. Επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων: α) Δημοτικός φόρος 3% επί του ΦΜΑ. β) Φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας: 7% επί του ΦΜΑ. Φόρος ανταλλαγής (συνένωσης οικοπέδων): 1,5%. Φόρος διανομής ακινήτων: 0,75%. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 3% επί ΦΜΑ. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων. Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής. Φόρος δωρεάς ακινήτων. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.

Κάτι που χαρακτηρίζει την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης είναι το ταξικό πρόσημο. Ενδεικτικές είναι οι επιβαρύνσεις στις λαϊκές συνοικίες της Αττικής και οι ελαφρύνσεις τις ακριβές περιοχές. Σημαντικές αυξήσεις επιβάλλονται σε δήμους όπως Αιγάλεω, Κερατσίνι (η νέα κατώτερη τιμή είναι 950 ευρώ και η ανώτερη 1.250 ευρώ, με αύξηση 18,75% και 31,58%, αντίστοιχα), Κορυδαλλός, Πέραμα (όπου η νέα κατώτερη τιμή διαμορφώνεται στα 1.050 ευρώ και η ανώτερη στα 1.150 ευρώ, με αύξηση 40% και 27,78% αντίστοιχα),  Ίλιον, Αγία Βαρβάρα,  Άγιος Δημήτριος (η κατώτερη αντικειμενική διαμορφώνεται στα 1.600 ευρώ και η ανώτερη στα 1.950, καταγράφοντας αύξηση 60% και 50% αντίστοιχα σε σχέση με τις υφιστάμενες τιμές),  Άγιοι Ανάργυροι, Δάφνη, Μοσχάτο (όπου οι νέες τιμές διαμορφώνονται σε 1.350 και 2.700 ευρώ, με αύξηση 28,57% και 50% αντίστοιχα), Καματερό (η κατώτερη αντικειμενική τιμή διαμορφώνεται στα 1.300 ευρώ και η ανώτερη στα 1.450, με την αύξηση να ανέρχεται σε 62,50% και 52,63%, αντίστοιχα), Νέα Χαλκηδόνα, στην οποία η νέα κατώτερη αντικειμενική τιμή διαμορφώνεται στα 1.250 ευρώ και η ανώτερη στα 1.500 ευρώ με αυξήσεις 31,58% και 42,86%, και Νέα Πέραμος, όπου η κατώτερη τιμή διαμορφώνεται στα 1.150 ευρώ και η ανώτερη στα 1.400 ευρώ, με αύξηση 43,75% και 47,37% αντίστοιχα. Στο μεταξύ, στη Δάφνη καταγράφεται ποσοστιαία μεγάλη αύξηση κατά 75% στη φθηνότερη ζώνη. Επίσης, η ακριβότερη τιμή ζώνης της Δάφνης αυξάνεται κατά 65,2% και στην Πάχη Μεγάρων η τιμή στην ακριβότερη ζώνη αυξάνεται κατά 58,9%.

Στο Περιστέρι η φθηνότερη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 11,8%, σε 950 ευρώ ανά τ.μ., και η ακριβή τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 34,8%, σε 1.550 ευρώ. Στη Δραπετσώνα η φθηνότερη τιμή αυξάνεται κατά 6,3% και διαμορφώνεται σε 850 ευρώ ανά τ.μ. και η ακριβή τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 21,1% και διαμορφώνεται σε 1.150 ευρώ.

Στον αντίποδα, με τις νέες τιμές ζώνης έρχονται μειώσεις στις «ακριβές» περιοχές και συγκεκριμένα στις ανώτερες αντικειμενικές τιμές όπως ισχύουν σήμερα σε περιοχές όπως η Φιλοθέη, όπου η μέγιστη τιμή μειώνεται κατά 3,6% και διαμορφώνεται σε 4.000 ευρώ, η Εκάλη, όπου η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώνεται κατά 9,1% σε 3.500 ευρώ, η Κηφισιά, όπου η ακριβότερη μειώνεται κατά 7,1% στα 3.250 ευρώ, το Νέο Ψυχικό, η Πεντέλη, η  Άνοιξη, η Βούλα, ο Διόνυσος, το Ελληνικό, η Σαρωνίδα, η Σταμάτα και οι Σπέτσες, όπου η μέγιστη τιμή μειώνεται κατά 2,3% στα 4.350 ευρώ.