Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Εργασιακό νομοσχέδιο / Από το 8ωρο στο φθηνό 13ωρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακό νομοσχέδιο / Από το 8ωρο στο φθηνό 13ωρο

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Σε επίθεση με υψηλούς τόνους και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς κατέφυγε χθες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης απαντώντας στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ που αποκαλύπτει ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας καθιερώνεται ημερήσια εργασία έως 13 ώρες, με μείωση μάλιστα των αποδοχών των εργαζομένων σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα.

Ο υπουργός Εργασίας απάντησε και σε άλλες καίριες επισημάνσεις που αποκάλυψε η εφημερίδα μας. Πρώτον, ότι με μια απλή απόφαση του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας "σπάει" το ετήσιο ανώτατο πλαφόν των υπερωριών, αλλά και στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης θα μπορεί να θέτει σε "αναγκαστική άδεια" τον εργαζόμενο”!

Παραθέτουμε σημείο προς σημείο τα όσα απαντάει στην ΑΥΓΗ ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος καταλήγοντας σημειώνει ότι το υπουργείο Εργασίας “είναι ανοιχτό σε προτάσεις για βελτίωση των διατάξεων, οι οποίες όμως θα πρέπει να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε fake news”.

Τι υποστηρίζει ο Κ. Χατζηδάκης

1. Είναι ψευδές ότι στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας οι εργαζόμενοι θα εργάζονται επί 13 ώρες την ημέρα. Είναι σαφές από την ήδη ισχύουσα νομοθεσία ότι στην περίοδο αυξημένης απασχόλησης, δηλαδή στις ημέρες που ο εργαζόμενος θα απασχοληθεί πάνω από 8 ώρες (και έως 10), απαγορεύεται η εκτέλεση υπερωριών. Η μόνη αλλαγή που εισάγεται στο σύστημα της διευθέτησης με το νομοσχέδιο είναι ότι θα μπορεί να εφαρμόζεται και μετά από αίτηση του εργαζόμενου προκειμένου να εξασφαλίζει, αν το θέλει, περισσότερες ημέρες άδειας, τετραήμερη απασχόληση κ.λπ.

2. Σε περίπτωση απόλυσης του εργαζομένου μετά τη λήξη της περιόδου διευθέτησης που περιλαμβάνει αυξημένη απασχόληση (π.χ. 2 ώρες επιπλέον ημερησίως) προβλέπεται ρητά ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας που δεν αντισταθμίστηκαν με μειωμένη απασχόληση θα πληρωθούν ως υπερωρίες. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται και είναι άκυρη απόλυση εργαζόμενου επειδή αρνήθηκε την εφαρμογή της διευθέτησης.

3. Η άδεια άνευ αποδοχών δεν προβλεπόταν έως τώρα από διάταξη νόμου, αλλά εφαρμοζόταν κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει ότι η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών.

4. Για τη μερική απασχόληση σημειώνεται ότι ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα του μερικώς απασχολούμενου να απασχοληθεί μέχρι πλήρες οκτάωρο και να αμειφθεί με προσαύξηση 12% για κάθε ώρα επιπλέον των συμφωνημένων. Π.χ., αν έχει συμφωνήσει τετράωρο, μπορεί να εργαστεί έως 8 ώρες συνολικά και για τις 5η, 6η, 7η και 8η ώρα θα πάρει προσαύξηση 12%. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι επιπλέον ώρες δεν πρέπει αναγκαστικά να είναι συνεχόμενες με τις αρχικές.

5. Σε σχέση με την προστασία από απολύσεις τονίζεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των απολύσεων που φτάνουν στα δικαστήρια αφορούν περιπτώσεις άσκησης νόμιμου δικαιώματος του εργαζόμενου. Με το νομοσχέδιο γίνεται ένα μεγάλο βήμα προστασίας των εργαζόμενων, καθώς προβλέπεται ρητά ότι οι απολύσεις αυτές είναι άκυρες.

Η απάντηση της ΑΥΓΗΣ: Εργασία μέχρι 13 ώρες με φθηνές υπερωρίες

1. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται 13 ώρες την ημέρα όχι στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπου θα υποχρεώνονται για 8 + 2 ώρες απλήρωτης υπερωρίας. Οι εργαζόμενοι εκτός διευθέτησης προβλέπεται ότι μπορούν να εργάζονται έως και 13 ώρες, καθώς με το νομοσχέδιο οι υπερωρίες γίνονται ακόμα φθηνότερες και βέβαια πιο ελκυστικές για τις επιχειρήσεις.

Για τους εργαζόμενους που δεν θα ενταχθούν στο δεκάωρο, οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να τους απασχολούν έως 13 ώρες, καθώς προβλέπεται με ειδική διάταξη το “εντεκάωρο της ανάπαυσης”.

Με το υφιστάμενο πλαίσιο, αν εργαζόμενος κάνει 150 ώρες υπερωρία, πληρώνεται περισσότερο σε σχέση με το ποσό που θα πληρωθεί με βάση τις νέες ρυθμίσεις, ενώ σε ειδικές περιόδους μπορεί μια επιχείρηση να υπερβεί και το (νέο) πλαφόν των 150 ωρών σε ετήσια βάση.

2. Πράγματι, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η "ακυρότητα της απόλυσης" στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (δηλαδή το ελαστικό οκτάωρο) με υπογραφή ατομικής σύμβασης. Αλλά πώς εξηγείται, κ. υπουργέ, το "αίτημα" του εργαζόμενου για διευθέτηση να οδηγεί ταυτόχρονα και σε ακυρότητα της απόλυσής του; Δηλαδή θα αρνηθεί ο εργαζόμενος το αίτημα που υπέβαλε ο ίδιος; Ας πούμε λοιπόν την αλήθεια. Στο 99% των περιπτώσεων η διευθέτηση και το δεκάωρο θα επιβάλλονται με διευθυντικό - εργοδοτικό δικαίωμα.

3. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι με “αίτημα” ή “πρόταση” του εργοδότη να δίνεται αναγκαστική άδεια στον εργαζόμενο. Με τις ισχύουσες διατάξεις η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου. Είναι επομένως απόλυτα κατανοητό τι περιθώρια έχει να αρνηθεί ένας εργαζόμενος το “αίτημα” ή την “πρόταση” του εργοδότη…

“Σπαστή” και η μερική απασχόληση!

4. Η αποθέωση της ελαστικότητας της εργασίας εφαρμόζεται για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που καλούνται να “σπάσουν” το ωράριό τους σε δύο τετράωρα ημερησίως. Δηλαδή όχι μόνο ελαστικοποιείται το ωράριο, αλλά δίνεται η δυνατότητα για επιπλέον εργασία σε άλλη ώρα τις εν λόγω ημέρες.

5. Με τις ισχύουσες διατάξεις, αν ένας εργαζόμενος απολυθεί και η απόλυσή του κριθεί από τα δικαστήρια άκυρη, μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και 60 μισθούς. Με τη νέα διάταξη του νομοσχεδίου -που δεν προβλέπει βέβαια επαναπρόσληψη του εργαζόμενου- γιατί άραγε μπαίνει πλαφόν 24 μισθών στους μισθούς υπερημερίας που καταβάλλει μια επιχείρηση;

ΕΡΓΑΣΙΑ

Καθιερώνονται επισφάλεια, φθηνή και ελαστική εργασία

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας

 

Το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Πλήττει όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των ήδη εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα» υπογραμμίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως σημειώνει, με το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι θα εργάζονται 13 ώρες την ημέρα λόγω των φτηνών υπερωριών, που είναι πλέον παραπάνω από ελκυστικές για τις επιχειρήσεις. «Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση στο απλό ερώτημα: με το υφιστάμενο πλαίσιο, αν εργαζόμενος κάνει 150 ώρες υπερωρία, πόσο πληρώνεται και πόσο θα πληρωθεί με βάση τις νέες ρυθμίσεις;» αναφέρει χαρακτηριστικά η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα στη δήλωσή της επισημαίνει:

* Το οκτάωρο καταργείται και με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης επιβάλλεται δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δηλαδή επιπλέον δύο ώρες δουλειά χωρίς αποδοχές.

* Πώς γίνεται να είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου επειδή αρνήθηκε την εφαρμογή τής δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή όταν υποτίθεται πως σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ίδιος εργαζόμενος υποβάλλει το αίτημα για διευθέτηση; Πρόκειται για εσκεμμένη σύγχυση και έμπρακτη ομολογία ότι η ατομική σύμβαση εργασίας και η δεκάωρη εργασία θα επιβάλλονται στον εργαζόμενο.

* Καμία προστασία από απόλυση δεν υπάρχει, αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει απελευθερώσει τις απολύσεις με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης.

* Με το νομοσχέδιο δίνεται η αποκλειστική δυνατότητα στον γενικό γραμματέα να αποφασίζει μόνος του και αυθαίρετα για υπερωρίες πέραν του νόμιμου ορίου, χωρίς διαβούλευση και σαφή κριτήρια, εκκινώντας μάλιστα από την προβλεπόμενη αυξημένη βάση των 150 υπερωριών σε σχέση με το ισχύον όριο.

* Μέχρι τώρα έχει νομολογηθεί η άδεια άνευ αποδοχών μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται δυνατότητα «πρότασης» και από τον εργοδότη.  Όλοι αντιλαμβάνονται ότι θεσπίζεται η «αναγκαστική άδεια» και με ποιον τρόπο θα επιβάλλεται η σχετική πρόταση - εκβιασμός!

* Σε σχέση με την προστασία από απολύσεις, ένας εργαζόμενος που για οικονομικοτεχνικούς λόγους απολύθηκε παράνομα σήμερα μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και 60 και άνω μισθούς. Με το νομοσχέδιο μπαίνει πλαφόν στους μισθούς υπερημερίας και ταυτόχρονα αποτρέπεται η επαναπρόσληψή του.

Τζανακόπουλος: Ο εργαζόμενος στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Αθλιο και ταξικό χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Kontra Channel.  Όπως εξήγησε, αποτελεί «βόμβα» στα συλλογικά κεκτημένα της τελευταίας εκατονταετίας.

«Με το νέο νομοσχέδιο ο εργαζόμενος θα διευθετεί μόνος του τον χρόνο εργασίας με τον εργοδότη του, θα είναι δηλαδή έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ενώ παράλληλα καταργείται η δυνατότητα του εργαζόμενου να επαναπροσληφθεί σε περίπτωση που ακυρωθεί η απόλυσή του».  Όπως εξήγησε, «στόχος τους είναι η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου δόγματος της 'ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας' της οικονομίας μέσα από τη μείωση του μισθού, τις απλήρωτες υπερωρίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL