Live τώρα    
9°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
7.8°C11.1°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
9 °C
5.6°C10.0°C
3 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
2.8°C12.2°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
8.9°C12.0°C
4 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.0°C8.3°C
1 BF 70%
Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ / Λουκέτο προ των πυλών για το 38,2% των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ / Λουκέτο προ των πυλών για το 38,2% των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων

Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργικό συμβούλιο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Κόλαφος για τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ενισχύει την πολύ μικρή και την μικρή επιχειρηματικότητα με ψίχουλα από την αρχή της πανδημίας, αντί να προχωρήσει σε γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας αντί δανείων και στήριξης της απασχόλησης των εργαζόμενών τους, είναι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Στα βασικά του συμπεράσματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ήδη δηλαδή πριν το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώσει πρώτα την Αττική και επεκταθεί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες περιοχές της χώρας, το Εξαμηνιαίο Δελτίο Οικονομικού Κλίματος Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων τονίζει στα βασικά του συμπεράσματα και κύρια ευρήματα ότι:

ο δείκτης οικονομικού κλίματος για το β΄ εξάμηνο του 2020 διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο καθώς διαμορφώνεται στις 20,1 μονάδες

  • 7 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως μειώθηκε ο τζίρος τους έναντι μόλις του 11,1% που δήλωσε πως αυξήθηκε και του 16,9% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητος
  • 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα
  • 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα

Κατά μέσο όρο, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 32,4%.

Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι είτε οικογενειακές είτε μικρού αριθμού εργαζόμενων, οι σχέσεις μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου είναι στην πραγματικότητα σχέσεις είτε συγγενικές είτε φιλικές σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αφενός οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε ποσοστό 84,5% διατήρησαν το προσωπικό που απασχολούν και σε ποσοστό 86,1% προβλέπουν ότι θα συνεχίσουν να το διατηρούν. Αυτή την «με νύχια και δόντια» αντοχή εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνεχίζει μεθοδικά να ενισχύει την μεγάλη επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας βαρύνονται ήδη από ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν μπορούν ούτε να πληρώσουν χωρίς ρευστό ούτε να περιμένουν άμεσα ότι θα καλύψουν από αύξηση τζίρου στο εγγύς μέλλον. Και όπως καταγράφει η έκθεση, 1 στις 3 δεν θα μπορέσει ως το τέλος του 2021 να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές, ενώ το ίδιο ισχύει σχεδόν για 1 στις 2 ως προς την πληρωμή υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Η απειλή της πανδημίας «λουκέτων» και όσων αυτά συνεπάγονται για τον τζίρο στην αγορά, τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση της ανεργίας, αυξάνεται δραματικά, όπως καταγράφεται στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Από το 24,1% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αφορούσε τον Ιούλιο του 2019, τον Ιούλιο του 2020 απειλούσε πλέον το 32,7%. Και τον Φεβρουάριο του 2021, το ποσοστό είχε φτάσει ήδη στο 38,2%...

Η έρευνα τονίζει τις σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ επιχειρήσεων, καθώς ιδιαίτερα αυτές που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα μέχρι την επιστροφή στην «κανονικότητα» η επιβάρυνση είναι εκθετική, υπογραμμίζει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και ζητά συνεκτικό σχέδιο υποστήριξης των επιχειρήσεων το διάστημα της σταδιακής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, που θα εξυπηρετεί 2 δέσμες μέτρων:

  • Επαρκής ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την επανεκκίνηση (κάλυψη οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας με επιδότηση)
  • Επιδότηση του μη μισθολογικού ή/και του μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας
ΓΡΑΦΗΜΑ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Αλ. Χαρίτσης: Η ζοφερή πραγματικότητα δεν αντιστρέφεται με κυβερνητικά ημίμετρα και ευχολόγια

Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι «τo εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα επιβεβαιώνει ότι η ελλιπής στήριξη και η ανασφάλεια που εντείνεται από τις κυβερνητικές παλινωδίες, πλήττουν ασύμμετρα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.  Με 1 στις 2 από αυτές να έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για έναν μήνα και 4 στις 10 να αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Αλλά και οι καταστροφικές επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα από την παντελή απουσία ενός ρεαλιστικού και ολοκληρωμένου σχεδίου για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι η έρευνα αφορά στο 2ο εξάμηνο του 2020, συνάγεται ότι η δυσοίωνη αυτή εικόνα έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο τους πρώτους μήνες του 2021.

Η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν αντιστρέφεται με τα κυβερνητικά ημίμετρα ούτε βεβαίως με ευχολόγια.

Απαιτούνται σοβαρές παρεμβάσεις, όπως αυτές που επισημαίνει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, που κάνει έκκληση για στήριξη των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα, προγράμματα διατήρησης των θέσεων εργασίας με κάλυψη και του μισθολογικού κόστους και κάλυψη μέρους των οφειλών της πανδημίας.

Όσα δηλαδή έχει τεκμηριωμένα  και κοστολογημένα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL