Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Τράπεζα Πειραιώς / Σκάνδαλο με παρελθόν, παρόν και μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράπεζα Πειραιώς / Σκάνδαλο με παρελθόν, παρόν και μέλλον

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Στην πώληση του μεγαλύτερου τμήματος της Τράπεζας Πειραιώς έναντι μηδενικού αντιτίμου και την καταγραφή τεράστιας ζημιάς είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε πλήρη συνεργασία με την ηγεσία της τράπεζας. Οι εξελίξεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί και επιβεβαιώνονται με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τής διοίκησης της τράπεζας ως προς την τεχνική που θα ακολουθηθεί (παραίτηση του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση των υφισταμένων μετόχων, άρα και του Δημοσίου) έχουν προκαλέσει ήδη τη σφοδρή αντίδραση των μικρομετόχων, που έχουν προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες. Παράλληλα, η διαγραφόμενη αρνητική εξέλιξη έχει κινητοποιήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε επειγόντως συνάντηση με την όποια ηγεσία του ταμείου, καθώς έχει προηγηθεί η εν μια νυκτί «εξαφάνιση» από την ηγεσία του του Αυστριακού προέδρου του Μάρτιν Τζούρντα (την οποία είχαν αποκαλύψει η ΑΥΓΗ και ο ρ/σ Στο Κόκκινο).

Το σχέδιο και η ζημιά

Οι «σκληροί» της ΕΚΤ, αφού «δώρισαν» στην κυβέρνηση αυτό που επιμόνως είχαν αρνηθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και της επέτρεψαν να ασκεί πλήρως ως μέτοχος τα δικαιώματα της μέσω ΤΧΣ (του οποίου επίσης ουσιαστικά αποδέχτηκαν την κατάργηση της ανεξαρτησίας του), είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μάλλον και το σχέδιο πώλησης.

Ήταν αυτοί που έδωσαν το OK στη διοίκηση της Πειραιώς να μην αποπληρώσει το ομόλογο ύψους 1,36 ευρώ προ διμήνου περίπου. Με τον προ δεκαημέρου ψηφισθέντα νέο νόμο για το ΤΧΣ (άρθρα 4 και 6), την ευθύνη για την απόφαση έχει το Γενικό Συμβούλιο του ταμείου, το οποίο απολαμβάνει πλέον ασυλίας από κάθε ευθύνη απιστίας αν αποδεχθεί την εισήγηση πώλησης βάσει αποτιμήσεων αποτίμησης δύο «ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων».

Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση νέων μετοχών και τη μείωσή τους στο 1/16 (reverse split). Στη συνέχεια όλη η αύξηση κεφαλαίου υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. Θα καλυφθεί από νέους μετόχους και η περιουσία των παλιών μετόχων θα συρρικνωθεί (το Δημόσιο εν προκειμένω, από το 63%, θα βρεθεί περίπου με το 14%). Η διαρροή τού εν λόγω σχεδίου οδήγησε στην κατακρήμνιση της τιμής της μετοχής της τράπεζας στο χρηματιστήριο. Αυτό συντελέστηκε χωρίς καμιά παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη να διακόπτει τη διαπραγμάτευση επί μετοχών που αφορούν εταιρείες που είναι σε διαδικασία εξαγοράς, συγχώνευσης ή άλλης σοβαρής εταιρικής μεταβολής μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να μην γίνεται «σπέκουλα» βάσει φημών.

Το συνολικό «φέσι»

Περισσότερα από 45 δισ. ευρώ έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής οι συστημικές τράπεζες (μαζί με αυτές που απορρόφησαν Τ.Τ. Εμπορική, Γενική κ.ά.) στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό. Τα κεφάλαια αυτά καταβλήθηκαν είτε ως μετοχικό κεφάλαιο από το 2010 και μετά είτε ως χρηματοδότηση του λεγόμενου funding gap (διαφορά ενεργητικού - παθητικού). Από τα 45 δισ., τα 35 ως κεφαλαιοποίηση χάθηκαν επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. κ.λπ. την περίοδο 2010 - 2015.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πολύ μικρότερες απώλειες (το 1/4 της περιόδου 2010 - 2014), ενώ από την ανάληψη της διακυβέρνησης το 2019 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι σήμερα χάθηκαν τα 2/3 της περιουσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία παραδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στα 1,8 δισ. ευρώ και σήμερα είναι στην περιοχή των 600 εκατομμυρίων.

Ως πρόσχημα για τις κυβερνητικές κινήσεις χρησιμοποιείται η δέσμευση για αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τραπεζικές μετοχές έως το τέλος του 2022, δέσμευση η οποία όμως είχε αναληφθεί σε περίοδο που ουδείς είχε προβλέψει την πανδημία.

Δεδομένης της αναποτελεσματικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και της τεράστιας συρρίκνωσης των περιθωρίων στα επιτόκια των δανείων, η απόδοση των τραπεζών έχει συρρικνωθεί μόλις στο 0,3% επί των ιδίων κεφαλαίων και στο 0,8% επί του ενεργητικού, εξ ου και οι τιμές ξεπουλήματος. Φυσικά, διαφορετική θα ήταν η κατάσταση και η αποτίμησή τους σε συνθήκες κανονικότητας, ουδείς όμως από την κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένος να λάβει υπόψη τα αυτονόητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL