Σταύρος Καφούνης στην «Α» / 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα επιβίωσης

Σταύρος Καφούνης στην «Α» / 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα επιβίωσης

Την εκτίμηση ότι πλέον 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης κάνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στην “Α”, με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους. Μάλιστα, προσθέτει ότι οι κλάδοι λιανεμπόριο, τουρισμός και εστίαση στερήθηκαν τζίρους για το σύνολο του έτους που θα ξεπερνούν το τρομακτικό ποσό των 50 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για την πορεία. Ιδίως όταν τεράστιες ομάδες συμπολιτών έχουν ζήσει για μεγάλο διάστημα με επιδόματα των 500 ευρώ. Σε σχέση με τη μέθοδο πωλήσεων “click away”, παρατηρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει αδικίες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Βρισκόμαστε σε μια φάση που ανοίγει σιγά σιγά το λιανεμπόριο εν μέσω πολλών δυσκολιών. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την περίοδο των Χριστουγέννων;

Η σημαντικότερη περίοδος για το λιανεμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτή που έχουμε μπροστά μας. Αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα και γεμίζει ανασφάλεια και τρόμο όλους τους επαγγελματίες που έχουν βιώσει 10 χρόνια κρίσης και στη συνέχεια δύο lock down και ένα δραματικό μεσοδιάστημα.
Οι ψυχολογικές αλλά και οικονομικές αντοχές έχουν μειωθεί και η γιορτινή περίοδος σήμερα φαντάζει περισσότερο από ποτέ σκοτεινή και πρωτόγνωρη. Ειδικά όσο βλέπουμε ότι η πραγματική επάνοδος καθυστερεί, αφαιρεί παραγωγικές ημέρες και στερεί από ολόκληρους κλάδους την πλήρη λειτουργία τους, γνωρίζουμε  ότι αδιαμφισβήτητα θα βιώσουμε συνθήκες που παραπέμπουν σε πολεμικές καταστάσεις και αν σκεφτούμε ότι μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας επιζούν με επιδόματα των 500 ευρώ, είναι σίγουρο ότι το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα είναι πολύ ισχνό. Εξίσου σημαντικό για τις όποιες οικονομικές προσδοκίες είναι το γεγονός ότι παραγωγικοί τομείς όπως το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και η εστίαση είδαν να στερούνται τζίρους που θα ξεπερνούν το τρομακτικό ποσό των 50 δισ. ευρώ.

Ποιες θα είναι οι απώλειες του κλάδου σας σε σχέση με πέρυσι; Φοβάστε μήπως υπάρξουν οριστικά λουκέτα συναδέλφων σας;

Το εμπόριο, ο μεγαλύτερος κλάδος και εργοδότης της χώρας, έχει πλέον φτάσει στα όρια των αντοχών του.  Στην Ευρώπη υπολογίζουν ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Αντίστοιχα ποσοστά δείχνουν και οι δικές μας εκτιμήσεις και φοβάμαι ότι χωρίς θαρραλέα και έγκαιρα μέτρα οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν και στη χώρα μας.

Είστε ικανοποιημένοι από τα οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση; Ποια είναι τα αιτήματά σας;

Μέχρι τώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι με δυσκολία καταφέραμε να φτάσουμε ώς εδώ, με ελάχιστες απώλειες. Άρα μέτρα στήριξης και αντοχές κράτησαν ζωντανές τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς όμως, δεν μπορώ να πω ότι βλέπω με την ίδια αισιοδοξία και το μέλλον, γι' αυτό και κρίναμε απαραίτητο να επικοινωνήσουμε με τον πρωθυπουργό στέλνοντας του μια επιστολή, όπου συμπυκνώνεται όλη η αγωνία της αγοράς, αλλά καταγράφεται και μια απόλυτα τεκμηριωμένη, ρεαλιστική και ολοκληρωμένη πρόταση.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη μείωση των εξόδων και ζητήσαμε τη συνέχιση της ισχύουσας μείωσης των ενοικίων κατά 40%  για τρεις μήνες υποχρεωτικά και για άλλους τρεις μήνες προαιρετικά, τη δημιουργία ενός δανείου εγγυημένο από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά με την υποχρέωση των τραπεζών να το καταβάλουν μόνο στους πολύ μικρούς, με τζίρο έως 250.000 ευρώ, που προκλητικά έχουν αποκλειστεί από το τραπεζικό σύστημα, και, τέλος, την άμεση έναρξη ενός επιδοτούμενου προγράμματος για την ψηφιακή αναβάθμιση εμπορικών επιχειρήσεων.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου όγκου φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων που έχουν μεταφερθεί για την άνοιξη του νέου έτους και ζητήσαμε την ανακοίνωση μιας γεναίας ρύθμισης 120 δόσεων, η οποία όμως θα συμπεριλαμβάνει και κούρεμα 20% επιβραβεύοντας τους συνεπείς. Επιπλέον, αποτελεί ανάγκη μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2 & 3 να μετατραπεί σε επιδότηση και να χαρακτηριστεί μη επιστρεπτέα, σε όσους αποδεδειγμένα υπέστησαν μεγάλη πτώση τζίρου κατά το 2020.

Τέλος, αυτό που πραγματικά τάραξε τα νερά ήταν η πρότασή μας για καταβολή έκτακτης εισφοράς 1% μόνο επί της αύξησης του τζίρου του 2020, για όσες ελάχιστες επιχειρήσεις είδαν μέσα στην κρίση να αυξάνεται ο τζίρος τους. Επί της αρχής, η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι μέσα στον «πόλεμο» πρέπει όλοι μαζί να μοιραζόμαστε τη ζημιά και είμαι βέβαιος ότι με το αίσθημα δικαιοσύνης που όλοι οι επιχειρηματίες διαθέτουν θα καταβάλουν πρόθυμα αυτή την έκτακτη εισφορά, που θα δοθεί ως βοήθεια στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Μπορεί να λειτουργήσει το λεγόμενο “click away” για τους καταναλωτές;

Το ψηφιακό κανάλι, το“click away” και άλλες αντίστοιχες δυνατότητες υπάρχουν και λειτουργούν συμπληρωματικά στις εμπορικές επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση οι μέθοδοι αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πλήρη και μαζική λειτουργία της αγοράς. Αντιθέτως, τέτοιου τύπου περιορισμοί δυστυχώς δημιουργούν αδικίες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, κάνοντας μεγάλες ομάδες να αισθάνονται παραγκωνισμένος και να αντιμετωπίζουν το απόλυτο αδιέξοδο.

Πώς βλέπετε τις προοπτικές για το 2021;

Το 2021 μπορεί να είναι έτος ευκαιρίας, αλλά και συμφοράς. Με δεδομένο ότι η υγειονομική κρίση μέσα στο 2021 θα ξεπεραστεί, η χώρα μας έχει μια τεράστια ευκαιρία. Έχει εξασφαλιστεί ένα ιλιγγιώδες ποσό, που με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει τα 100 δισ.. Η διάθεσή τους ελπίζουμε να αρχίσει σύντομα και εάν αυτές οι χρηματοδοτικές ροές κατευθυνθούν σωστά, στηρίζοντας τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, είναι βέβαιο ότι τότε η Ελλάδα θα μετατραπεί σε χώρα που δεν πνίγει τα παιδιά της, στέλνοντάς τα στην ξενιτιά για να βρουν δουλειά και ελπίδα. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει η δυνατότητα να αποτελέσει η χώρα παράδειγμα, επενδύοντας στα μέσα που θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες Υγείας, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη, αλλά και σε νέες επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, απενοχοποιώντας την έννοια του κέρδους και της επιχειρηματικότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να δούμε το 2021 ως το έτος δημιουργίας μιας νέας Ελλάδας. Το ίδιο εύκολα όμως μπορούμε να μείνουμε πίσω, αν δεν δείξουμε γενναιότητα και αποφασιστικότητα, και να δούμε μία ακόμα χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας και τα παιδιά μας.