Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ασφαλιστικό / Πάρε τα λεφτά (εισφορές) και τρέχα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστικό / Πάρε τα λεφτά (εισφορές) και τρέχα!

Μετά από τρία Μνημόνια, έξι ασφαλιστικούς νόμους, 65 δισ. χαμένα σε (συντάξιμες) αποδοχές και 18 χρόνια από την πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης (μέρους τότε) της κοινωνικής ασφάλισης με την ατυχή κατάληξη της μεταρρύθμισης του Τ. Γιαννίτση, ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δείχνει να βιάζεται να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος.

Αν και μεταξύ των εμπνευστών της μεταρρύθμισης στις αρχές του 2000 (δίπλα στον καθηγητή και υπουργό Τ. Γιαννίτση) ήταν τότε ο επίσης καθηγητής και γκουρού της νεοφιλελεύθερης πολιτικής Πλ. Τήνιος, στα μέσα της εβδομάδας ο Τ. Γιαννίτσης έβλεπε στο πρόσωπο του κ. Τσακλόγου τον άνθρωπο που θα πάρει τη ρεβάνς μιας χαμένης μεταρρύθμισης, που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2015.

Μιλώντας και οι δύο, οι κ. Γιαννίτσης και Τσακλόγλου, πρόσφατα στο διαδικτυακό συνέδριο του "Κύκλου ιδεών" (του Ευάγγελου Βενιζέλου) "Η Ελλάδα μετά την πανδημία", συμφώνησαν σε όλες τις βασικές παραμέτρους:

Το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναδιανεμητικό και "αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη και βαρίδι για την οικονομία", ενώ οι παροχές των παλαιών ασφαλισμένων και συνταξιούχων στερούν τα χρήματα από τους νέους!

"Να σταματήσουμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων για να τα δίνουμε στους συνταξιούχους", είχε σημειώσει, πριν σχεδόν ένα μήνα, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης σε κυριακάτικη εφημερίδα. Στην ίδια γραμμή, πιο "γλυκά" είναι η αλήθεια, ο κ. Τσακλόγλου σημείωνε με νόημα: "ιερά τα δικαιώματα των συνταξιούχων, αλλά ιερά και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Αφαίμαξη 75 δισ.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης που θα τρέξει ο κ. Τσακλόγλου σημαίνει πρακτικά, στην πλήρη εφαρμογή του, τη μεταφορά, συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 75 δισ. ευρώ σε βάθος είκοσι πέντε ετών (2020-2045). Εισφορές όμως που θα στερηθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο και τη βεβαιότητα χορήγησης της σύνταξης των ήδη συνταξιούχων.

Το επίδικο, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, είναι ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα αποτελέσει ένα πρωτόγνωρο πείραμα, που δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα! Και αυτό καθώς, με βάση τα όσα διαρρέει το υπουργείο, δεν περιορίζεται απλώς στην εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά πιθανότατα προβλέπει την εγκατάσταση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός του σημερινού δημόσιου και κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Το μοντέλο της ΑΕΔΑΚ

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να παρακάμψει το σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 22, που ορίζει ότι μόνο το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση, με τη δημιουργία ενός δημόσιου εποπτικού φορέα, που θα επιβλέπει τη λειτουργία των ιδιωτών διαχειριστών κεφαλαίων - αποταμιεύσεων, εξηγεί στην Αυγή της Κυριακής ο δικηγόρος - εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.

Η λειτουργία αυτή θα πατήσει πάνω στη λειτουργία της ΑΕΔΑΚ, που λειτουργεί και σήμερα και έχει ως αποστολή τη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης κατά τις διατάξεις περί σύστασης και λειτουργίας ανώνυμων εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σήμερα, τα αμοιβαία κεφάλαια εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία, ως εθνική εποπτική αρχή, ασκεί έλεγχο σε όλες τις ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και σε θέματα νομιμότητας των πράξεων, που συνδέονται με την προστασία των επενδυτών. Έτσι, θα προκύψει το απαραίτητο κέλυφος που, μέσω συμβάσεων διαχείρισης, θα αναθέσει σε ιδιώτες την επένδυση των εισφορών των εργαζομένων στις εγχώριες και διεθνείς χρηματαγορές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL