Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Μέτρα ΣΥΡΙΖΑ / Γιατί το πρόγραμμα Τσίπρα αφορά όλη την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτρα ΣΥΡΙΖΑ / Γιατί το πρόγραμμα Τσίπρα αφορά όλη την κοινωνία

Τσίπρας ΔΕΘ Helexpo
Ο Αλ. Τσίπρας μιλάει στο Thessaloniki Helexpo Forum (ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)

Ένα πλήρως κοστολογημένο (βλ. πίνακα) πρόγραμμα, το οποίο εμπεριέχει τόσο μόνιμα (3 δισ.) όσο και προσωρινά (8 δισ.) μέτρα, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για ένα πλαίσιο το οποίο αφορά όλο το μήκος και το πλάτος της ελληνικής οικονομίας, με βασικούς πυλώνες την ενίσχυση των εργαζομένων και την αύξηση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το κόστος του προγράμματος -σε αντίθεση με τις χθεσινές αιτιάσεις Πέτσα- ανέρχεται στα 11 δισ., όταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας παραδέχτηκε προ ημερών ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται στα 37,8 δισ. ευρώ.

Στο σχέδιο Τσίπρα με τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης συμπεριλαμβάνεται η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους αλλά και αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Δημόσιο θα αποκτήσει αποφασιστικό-καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών. Έτσι, αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ. Άλλωστε, έχει καταστεί σαφές πλέον πως η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ρευστότητα και διαγραφή ιδιωτικού χρέους

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει όσα όφειλε για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την πρωτόγνωρη ρευστότητα που οι ίδιες λαμβάνουν από την ΕΚΤ. Έτσι, δεν υπήρξε επαρκής χρηματοδότηση ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παρά μονάχα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη δανεισμού.

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Γι’ αυτό και υπάρχει ένα κενό ρευστότητας στην πραγματική οικονομία πάνω από 15 δισ. ευρώ.

Φυσικά και νομικά πρόσωπα οφείλουν προς το Δημόσιο φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και προς τις τράπεζες παραπάνω από 240 δισ. ευρώ. Και σε αυτό το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, η διαγραφή μέρους των χρεών είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία λύση τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα μέτρα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα 11 μέτρα Τσίπρα και η σύγκριση με την πολιτική Μητσοτάκη

- Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας μειώθηκαν κατά 5.000 από τη Ν.Δ.

- Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων.

- Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση. Προτείνεται η κάλυψη από το κράτος του 100% των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση. Κάτι τέτοιο θα επιδοτούσε την εργασία και όχι την ανεργία, όπως κάνει το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" της Ν.Δ.

- Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση.

* 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού.

* 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και

* 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει εργαζόμενους, άνεργους, εποχικά εργαζόμενους και εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης.

- Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις.

Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας, με τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση ένα ποσό, το οποίο παραμένει ως "βραχνάς" χρέους, καθότι θα πρέπει να αρχίσει να επιστρέφεται σε δύο χρόνια.

- Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

- Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει θεσπίσει κάτι τέτοιο ως υποχρεωτικό, αφήνοντάς το στη διακριτική ευχέρεια ιδιοκτήτη και ενοικιαστή (επιχειρηματία ή διαμένοντα).

- Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

- Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, σε αντίθεση με το μέτρο Μητσοτάκη, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει τις συγκεκριμένες ομάδες. Παράλληλα, η απόφαση του πρωθυπουργού "πλασαρίστηκε" ως προσωρινή και όχι ως μόνιμη.

- Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν έχει πει το παραμικρό για κάτι τέτοιο.

- Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε σε αυτού του μεγέθους τη μείωση, αλλά ούτε και σε μονιμοποίηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL