Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.2°C20.6°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.9°C21.0°C
4 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.7°C19.0°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.0°C
3 BF 55%
Οικονομία / «Φτιασιδώματα» αντί «θετικού σοκ» σε όλα τα πεδία της οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομία / «Φτιασιδώματα» αντί «θετικού σοκ» σε όλα τα πεδία της οικονομίας

ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΟΣ
ΧΡΗΜΑΤΑ

Ούτε η συρρίκνωση κατά 15,2% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο ούτε τα στοιχεία που «προειδοποιούν» για ύφεση φέτος μεγαλύτερη του 7,9% του εξαμήνου έπεισαν την κυβέρνηση για την ανάγκη ενός θετικού σοκ στην οικονομία. Εύλογα οι άνθρωποι που την κινούν -επιτηδευματίες, έμποροι, εργαζόμενοι- αξιολογούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ως κατώτερα των περιστάσεων.

Η ανεπάρκεια των μέτρων είναι και ποσοτική και «ποιοτική». Ποσοτικά υπολείπονται των αναγκών της οικονομίας και στα κονδύλια που διατίθενται και σε σχέση με τον αριθμό όσων επέλεξε η κυβέρνηση να στηρίξει. Συνολικά φθάνουν τα 6,8 δισ. ευρώ. Ακόμη και με βάση το περυσινό ΑΕΠ, προ πανδημίας και lockdown, δεν ξεπερνούν το 3,8% του ΑΕΠ όταν η ύφεση εξαπλώνεται στο εξάμηνο με ετήσιο ρυθμό 7,9% και με ενδείξεις επιτάχυνσης το τρέχον τρίμηνο.

Ως προς το «ποιοτικό» μέρος, η φειδώ που επιδεικνύεται «ακυρώνει» την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ επιδεικνύουν ταξική μεροληψία υπέρ των οικονομικώς ισχυροτέρων. Είτε πρόκειται για τους ισχυρότερους γενικώς είτε για τους συγκριτικά ισχυρότερους σε επιμέρους πεδία της οικονομίας.

Ενδεικτική είναι η αναστολή για ένα χρόνο της εισφοράς αλληλεγγύης. Για την πλειονότητα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αποτελεί «δώρον άδωρον», αφού ούτως ή άλλως οι ετήσιες απολαβές τους βρίσκονται κάτω του ορίου των 12.000 ευρώ, πέραν του οποίου επιβάλλεται η εισφορά.

Το ίδιο μέτρο όμως είναι φειδωλό και για τους ευεργετούμενους. Το όφελος ξεκινά από τα 22 ευρώ τον χρόνο ή 1,57 ευρώ για καθέναν από τους 14 μισθούς για ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ και κλιμακώνεται. Ωφελούνται έτσι ποσοτικά τα μεγαλύτερα εισοδήματα, καθώς λ.χ. όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 100.000 - 200.000 ευρώ εξοικονομούν από 6.351 έως 15.351 ευρώ.

Από τα μέτρα άλλα αφορούν εξαιρετικά περιορισμένη ομάδα πληθυσμού, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών, άλλα αποτελούν «δανεικά» που θα επιστραφούν, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, άλλα έχουν μηδενικό κόστος, καθώς απλώς παρατείνουν την προθεσμία καταβολής οφειλών σε εφορία και ταμεία.

Η ελλιπής κυβερνητική μέριμνα για τα πραγματικά προβλήματα του μικρομεσαίου επιχειρείν κατοπτρίζεται και στο ότι τα μέτρα δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στο υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί την αγορά και συνίσταται στο δίδυμο πρόβλημα «έλλειψη ρευστότητας - απρόσιτος τραπεζικός δανεισμός».

Ο σοβαρός κίνδυνος αναποτελεσματικότητας των μέτρων τεκμαίρεται και από το ότι, ενώ διεθνείς οίκοι, οργανισμοί και αναλυτές παγκοσμίως προειδοποιούν για βραδεία ανόρθωση των οικονομιών, και ειδικά για την Ελλάδα ύφεση τύπου «L» ή στην καλύτερη εκδοχή τύπου «U», αλλά πάντως όχι τύπου «V», ήτοι για αργή και καθυστερημένη ανάκαμψη (ήδη μάλιστα εκφράζονται φόβοι για προβλήματα στον τουρισμό ο οποίος συμμετέχει ενεργά στον σχηματισμό του ΑΕΠ και το 2021), τα μέτρα χαρακτηρίζονται από προσωρινότητα, καθώς πολλά από τα ευεργετήματα είναι μονοετούς διάρκειας ή και εξάμηνης (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ).

Ταξικότητα υποκρύπτεται και σε άλλα μέτρα, όπως η εξαίρεση από την αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων, οι οποίοι συν τοις άλλοις έχουν αναλάβει σε μεγάλο ποσοστό και τη στήριξη των τυχόν ανέργων κατιόντων συγγενών τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL