Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Παίρνουν πίσω το αίσχος με τις απλήρωτες υπερωρίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παίρνουν πίσω το αίσχος με τις απλήρωτες υπερωρίες

Σε άτακτη υποχώρηση οδηγείται το υπουργείο Εργασίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται άμεσα τροποποίηση της επίμαχης αντεργατικής διάταξης, με την οποία επιχειρείται να καθιερωθεί εντεκάωρη εργασία (με τρίωρη "δωρεάν" υπερωρία) μέχρι τέλους του χρόνου.

Η συγκεκριμένη διάταξη της ΠΝΠ για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε «άδεια καραντίνας 7 ή 14 ημερών», στο πλαίσιο του προληπτικού ιατρικού ελέγχου του ΕΟΔΥ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ γενικευμένες είναι και οι αντιδράσεις από τους εργατολόγους, που κάνουν λόγο για πρωτοφανή πρακτική και κατάργηση του ελληνικού και του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.

"Για πρώτη φορά στη χώρα μας προβλέπεται μια τέτοια άδεια, ομολογουμένως με καθυστέρηση στην έκτακτη συγκυρία της Covid-19. Μέχρι σήμερα η πρακτική ήταν ο περιστασιακός χειρισμός εκ μέρους του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση του θέματος. Ξαφνικά η περιστασιακή αυτή πρακτική του ΕΟΔΥ καταργείται. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. στην Ιταλία κ.α., όπου η άδεια αυτή χορηγείται ως άδεια ασθενείας και επιδοτείται από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στη χώρα μας υιοθετείται άλλη πρακτική" σημειώνει ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

"Ευέλικτες" υπερωρίες μέχρι τέλος του χρόνου!

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με άλλη διάταξη στην επίμαχη ΠΝΠ το υπουργείο Εργασίας προωθεί υπέρβαση του ανώτατου ορίου υπερωριών χωρίς έγκριση από το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας). Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει:

"Ευέλικτο σύστημα υπερωριών" (σ.σ.: πρόταση του ΣΕΒ και του σχεδίου Πισσαρίδη) χωρίς έγκριση από το ΑΣΕ για τις επιχειρήσεις που έχουν καλύψει το ανώτατο όριο των υπερωριών που δίδονται κατόπιν έγκρισης. Η άρση του πλαφόν για υπερωρίες χωρίς έγκριση ισχύει από τις 14.9.2020 έως 31.12.2020 και σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα τις πληρώνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού τους".

Καταστρατήγηση ωραρίου και υπερωριών

Όπως σημειώνει ακόμα ο κ. Καρούζος, με την επίμαχη διάταξη της ΠΝΠ καταστρατηγούνται ο θεσμός της υπερεργασίας που προβλέπει ανώτατο όριο της εβδομαδιαίας απασχόλησης τις 40 ώρες κατά μέσον όρο, αλλά και ο θεσμός της αμοιβής των υπερωριών.

"Το σχέδιο της διάταξης δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και ουσιαστικού εργατικού δικαίου.  Έτσι, πέρα από την τεχνική λογιστική γραφειοκρατία που θα προκύψει, ως προς το ουσιαστικό εργατικό δίκαιο, καταστρατηγείται ο θεσμός και η αμοιβή της υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης.  Ήδη ο Ν. 3986/2011 οριοθέτησε το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με την υποχρέωση να τηρούνται οι 40 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσον όρο απασχόλησης.

Επίσης η οποιαδήποτε υπέρβαση του νόμιμου εβδομαδιαίου ωραρίου στη χώρα μας προβλέπει διατυπώσεις και αυστηρές κυρώσεις, ενώ απαιτείται συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την έγκριση σε ετήσια βάση του αριθμού υπερωριών πέρα από το όριο του νόμου. Εν προκειμένω με τη διάταξη δεν τίθεται κανένα απολύτως όριο στον εργοδότη, αφού αυτός μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο πέραν των 40 ωρών, 3 ώρες, με βάση τη διάταξη, αλλά και επιπλέον αυτού, υπερεργασιακά και υπερωριακά, δηλαδή για απίστευτα εξοντωτικό ωράριο...

Αμφιβάλλω δε αν μια επιχείρηση θα μπορεί να μείνει ανοιχτή σε λειτουργία στη διάρκεια μίας ημέρας ώστε ο εργαζόμενος να παρέχει την εργασία που οφείλει, ενώ είναι σίγουρο ότι θα καταστρατηγηθεί η υποχρέωση από το ευρωπαϊκό και ελληνικό εργατικό δίκαιο του εντεκαώρου ανάπαυσης του εργαζομένου".

Έφη Αχτσιόγλου: Αντεργατική εμμονή

"Η σκόπιμη αντεργατική εμμονή της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται και από το ότι σχεδιάζει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι λόγω καραντίνας μένουν στο σπίτι, όταν γυρνάνε στη δουλειά τους θα δουλεύουν τρεις ώρες παραπάνω την ημέρα απλήρωτοι. Δηλαδή την καραντίνα θα την πληρώσουν με απλήρωτες υπερωρίες οι εργαζόμενοι. Θα δουλεύουν εντεκάωρο για να καλύψουν τις ημέρες που υποχρεωτικά ο ΕΟΔΥ τους έθεσε σε καραντίνα. Μιλάμε για εργασιακό μεσαίωνα» δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ Alpha 989.

Όπως ακόμα σημείωσε, «από την αρχή της πανδημίας ζητήσαμε να υπάρξει πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε το ΣΕΠΕ να ελέγχει με ηλεκτρονικό τρόπο το ωράριο, να υπάρχει δικαίωμα αποσύνδεσης και αποζημίωση εξόδων (χρήση wi-fi κ.λπ.). Ωστόσο ο κ. Βρούτσης όχι μόνο δεν ακούει, αλλά βρήκε μια φοβερή ευκαιρία με την πανδημία για να σαρώσει ό,τι υπάρχει και να αφήσει στον αέρα τους εργαζόμενους».

Η επίμαχη διάταξη

Όπως ανέφερε και χθες η "Αυγή", η επίμαχη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτούν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη.

Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού.

Η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL