Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας

«Κοινωνικό πρόσημο» βάφτισε ο πρωθυπουργός το οριστικό τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας στον οποίο αναφέρθηκε χθες ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντάσσει πλέον και την κύρια κατοικία τού οφειλέτη στην πτωχευτική περιουσία, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αυτή μπορεί πλέον να εκποιηθεί από τον πιστωτή. Ουσιαστικά, με τη ρύθμιση αυτή αυτομάτως κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους πολλές χιλιάδες Ελλήνων πολιτών, καθώς ο νέος κώδικας καταργεί τόσο τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη όσο και τον Νόμο 4605/2019, ο οποίος έδωσε στη συνέχεια τη δυνατότητα να προστατευτεί η πρώτη κατοικία με επιδότηση από το κράτος της μηνιαίας δόσης του δανείου.

234 δισ. το ιδιωτικό χρέος

Το «χάπι» το οποίο ο υπό διαβούλευση κώδικας επιχειρεί να «χρυσώσει» σε όσους χάσουν το σπίτι τους είναι η πρόβλεψη πως οι οικονομικά ευάλωτοι θα μπορούν να ζητήσουν τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που θα συσταθεί, ώστε να μπορούν να διαμένουν στο σπίτι τους καταβάλλοντας ενοίκιο και ύστερα από 12 χρόνια θα έχουν τη δυνατότητα να το επαναγοράσουν.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στον «Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας», ο οποίος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ύψος του ιδιωτικού χρέους σήμερα στην Ελλάδα».

Περιθώριο χρόνου

Από 1ης Ιανουαρίου του 2021, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται. Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας ευάλωτων προσώπων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο.  Ίσως και γι’ αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών. Η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση, οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου» ανέφερε.

Το άλλοθι των «κακοπληρωτών»

Επικαλέστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, τους «κακοπληρωτές» για να δικαιολογήσει την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας χιλιάδων πραγματικά σε αδυναμία τελούντων δανειοληπτών: «Είναι μια τομή που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μια τομή η οποία μένει μετέωρη τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Γιατί ξέρουμε ότι είχαν γίνει αποσπασματικές προσπάθειες, όμως ουσιαστικά αυτές απέτυχαν. Με χρέη δισεκατομμυρίων τα οποία είναι ‘κόκκινα’, δικαστήρια ασφυκτιούν από υποθέσεις οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ και βέβαια συχνά πλούσιοι κακοπληρωτές ξεφεύγουν, μετακυλίοντας το κόστος στήριξης των τραπεζών στους φορολογούμενους.

Τα στάδια της διαδικασίας

Ακολούθως περιέγραψε τα στάδια της διαδικασίας την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο. Ανέφερε ως πρώτο στάδιο την πρόληψη, πρώτα με έναν μηχανισμό που θα προειδοποιεί όταν υπάρχει πρόβλημα σε ένα δάνειο, ρύθμιση οφειλών που θα γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία ή με φυσική διαμεσολάβηση και θα επικυρώνεται δικαστικά, το στάδιο της πτώχευσης το οποίο θα οδηγεί σε απαλλαγή από χρέη και τη δυνατότητα επανέναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με αυτό, όπως είπε, το νέο πλαίσιο από τιμωρητικό γίνεται δίκαιο και αναπτυξιακό.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο τελικό στάδιο, αυτό της πτώχευσης, λέγοντας ότι «τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν δίπλα τους την παρέμβαση του κράτους. Δεν θα χάνουν το σπίτι τους από κάποιον νέο ιδιοκτήτη. Αντίθετα, αυτό θα μεταφέρεται σε έναν νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων, που θα μισθώνει το σπίτι μόνο σε εκείνους για 12 χρόνια. Η Πολιτεία θα επιδοτεί και πάλι το ενοίκιο, ενώ ο δανειολήπτης θα διατηρεί το δικαίωμα της επαναγοράς όταν μπορέσει να το ασκήσει».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL