Της... αισιοδοξίας το ανάγνωσμα

Της... αισιοδοξίας το ανάγνωσμα

Εκτόξευση της ανεργίας στο 20% και ύφεση στο 4,7% προβλέπει το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για την ελληνική οικονομία μετά τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με παράλληλη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Οι προβλέψεις ενσωματώνονται στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, το οποίο υποβλήθηκε στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι αναλύσεις λένε άλλα...

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις διακατέχονται από μεγάλη αισιοδοξία στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ έρχονται σε αντίθεση με πλήθος αναλύσεων διεθνών οργανισμών και φορέων. Άλλωστε στις 12 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τοποθετούσε την ύφεση στην Ελλάδα μεταξύ 5%-10%, ενώ στις 18 Μαρτίου έκανε λόγο για ανάπτυξη λίγο πάνω από το 0%. Συνεπώς, τίθενται βασικά ζητήματα αξιοπιστίας των προβλέψεων, αν και ο Χρ. Σταϊκούρας εξήγησε χθες από το βήμα της ΕΡΤ1 πως το αρχικό ύψος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία έφτανε στο 10% και με το πακέτο παρεμβάσεων της κυβέρνησης περιορίζεται στο ήμισυ.

Άλλωστε το ΔΝΤ στις 14 Απριλίου του 2020 εξέδωσε έκθεσή του βάσει της οποίας η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το 10%, ενώ η ανεργία το 22,3% και δεν θα πέσει κάτω από το 19% το 2021.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για ύφεση έως 12% στην Ευρωζώνη, ενώ προ ολίγων ημερών η Morgan Stanley δημοσιοποίησε σχετική έκθεση κάνοντας λόγο για ακόμη και 21,3% για την Ελλάδα φέτος. Ακόμη και το πιο αισιόδοξο σενάριο του συγκεκριμένου οίκου τοποθετεί την ελληνική ύφεση πάνω από το 6%.

Ακόμα σενάριο το ύψος της ύφεσης

Στο 4,7% φέτος, με τον οικονομικό αντίκτυπο «να μην μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια καθώς θα καθοριστεί από την έκταση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τη διάρκειά της, εν μέρει εξαρτώμενος από την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού. Μέχρι τώρα, το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των ληφθέντων μέτρων κατά της πανδημίας, υποθέτει ότι η υγειονομική κρίση σταδιακά θα εξομαλυνθεί στο πρώτο μισό του 2020 και η μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση θα είναι ορατή στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,7% σε ετήσια βάση, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του εμπορίου (ιδίως των υπηρεσιών), της απότομης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συμπίεσης της καταναλωτικής ζήτησης. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επηρεαστεί κυρίως από ένα έντονο αρνητικό σοκ στην πλευρά της ζήτησης και σε μικρότερο βαθμό στην πλευρά της προσφοράς λόγω των περιοριστικών μέτρων και της διακοπής των αλυσίδων παραγωγής». Για το 2021 το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 5,1%. Και αυτή η πρόβλεψη έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος φορέας που να αναφέρει πως η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη της ύφεσης του 2020.

Έρχεται «άλμα» στην ανεργία

Από 17,3% του εργατικού δυναμικού πέρυσι θα κάνει άλμα στο 19,9% πριν υποχωρήσει το 2021 στο 16,4%. «Η συνολική απασχόληση (σε εθνικολογιστική βάση), μετά την αναστροφή της δυναμικής της το 2020, αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά μεσοπρόθεσμα (3,8% το 2021 από -3,6% το 2020) και το ποσοστό ανεργίας (βάσει της έρευνας εργατικού δυναμικού) να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε σχέση με το 2019 (16,4 % το 2021 από 19,9% το 2020), εφόσον οι προσπάθειες για την υποστήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αποδειχθούν επιτυχείς».

«Βουτιά» στην ιδιωτική κατανάλωση

Από την πλευρά της εγχώριας ζήτησης, η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα σημειώσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση (-4,1% σε ετήσια βάση / 2,7 μονάδες αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ), αντικατοπτρίζοντας τις απώλειες εισοδήματος από το κλείσιμο επιχειρήσεων ή από επιχειρήσεις που λειτουργούν με μειωμένα επίπεδα παραγωγής, την αναβολή της καταναλωτικής δαπάνης λόγω των μέτρων περιορισμού των κοινωνικών επαφών και τη συμπίεση των πωλήσεων, με εξαίρεση τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά/ιατρικά προϊόντα (π.χ. φάρμακα, ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός) και τις ηλεκτρονικές αγορές.

Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται πως θα μειωθεί φέτος κατά 4,1% και θα ενισχυθεί του χρόνου κατά 4,2%. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να παρουσιάσει επέκταση (1%) εν μέσω αύξησης των κρατικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη.

Σε πτώση οι επενδύσεις

Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αναμένεται να επιστρέψει σε αρνητικό πρόσημο (-4,6%) λόγω της διακοπτόμενης οικονομικής δραστηριότητας, των πιο δυσμενών συνθηκών χρηματοδότησης και της υψηλής αβεβαιότητας, που λειτουργούν επιβαρυντικά στα επενδυτικά σχέδια. Για το 2020 προβλέπεται εκρηκτική αύξηση κατά 15,3%.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.