Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C27.4°C
0 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.6°C24.9°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C23.0°C
1 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.3°C28.0°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C23.5°C
0 BF 56%
Ενισχυμένα τα δικαιώματα των παιδιών στο "νέο κοινωνικό κράτος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενισχυμένα τα δικαιώματα των παιδιών στο "νέο κοινωνικό κράτος"

Η συγκρότηση του νέου κοινωνικού κράτους, με προτεραιότητα την άμεση ανακούφιση όσων η κρίση έπληξε περισσότερο, περνάει μέσα από την ενίσχυση, θεσμοθέτηση και υλοποίηση σημαντικών πολιτικών για τα παιδιά, αλλά και δέκα άμεσων προς υλοποίηση μέτρων.

Τα συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου και η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Μαρία Γιαννακάκη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκη η εκπόνηση του εθνικού σχεδίου "σηματοδοτεί ένα πρώτο βήμα προς τη μετάβαση από μια μακροχρόνια περίοδο αδιαφορίας, αποσπασματικής και συνολικά ανεπαρκούς πολιτικής για τα δικαιώματα του παιδιού σε μια περίοδο που τίθενται οι βάσεις -θεσμικές, πολιτικές και αναπτυξιακές- για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων, στοχευμένων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων".

Δέκα μέτρα άμεσης υλοποίησης

Κάνοντας ξεχωριστή μνεία στη μείωση της παιδικής φτώχειας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2015-2016, ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην υλοποίηση σημαντικών πολιτικών αλλά και στην κατοχύρωση νέων δικαιωμάτων για τα παιδιά στα οποία περιλαμβάνονται:

1. Η ψήφιση του Ν. 4538/2018 του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναδοχή και υιοθεσία και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων, με στόχο τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής.

2. Η ψήφιση του Ν. 4521/2018 του υπουργείου Παιδείας, με τον οποίο ρυθμίζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Στόχος είναι η πρόληψη της σχολικής αποτυχίας, του λειτουργικού αλφαβητισμού, η μείωση της σχολικής διαρροής καθώς και η ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα μαθητών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

3. Η διεύρυνση της δωρεάν πρόσβασης παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (από 79.000 παιδιά το 2015 σε 127.000 το 2018) των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας.

4. Η ίδρυση νέων βρεφονηπιακών σταθμών (10.000 νέες θέσεις το 2018-19) με στόχο μέχρι το 2021 να καλυφθεί η ζήτηση.

5. Η δράση του υπουργείου Εσωτερικών για επιχορήγηση Δήμων και νομικών προσώπων με στόχο την ανακαίνιση, αναμόρφωση και τον εξοπλισμό υφιστάμενων βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών με σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας.

6. Η δράση του υπουργείου Εργασίας για χορήγηση δωρεάν σχολικών γευμάτων για όλους τους μαθητές δημοτικών σχολείων των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Η δράση αφορά 153.000 μαθητές που απολαμβάνουν κάθε μέρα ζεστά γεύματα. Στόχος είναι η επέκταση σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας (600.000 παιδιά).

Η δράση έχει επεκταθεί και στους Δήμους Μαραθώνα - Ραφήνας και Πικερμίου, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, καθώς επίσης και στους Δήμους Μάνδρας και Φυλής, που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

7. Η χορήγηση αυξημένου επιδόματος παιδιού από το υπουργείο Εργασίας σε περισσότερες οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη (+100.000 δικαιούχες οικογένειες το 2018).

8. Η ψήφιση του Ν. 4554/2018 του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων (προστασία για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα) καθώς και η δράση για την ένταξη των προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση.

9. Στον τομέα της Υγείας διασφαλίστηκε η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων παιδιών / οικογενειών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θεσμοθετήθηκε ο θεσμός του οικογενειακού παιδιάτρου σε ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

10. Η ίδρυση των Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων, τα «Σπίτια του Παιδιού», σύμφωνα με τον Ν. 4478/2017 του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την προστασία των ανηλίκων θυμάτων κακοποίησης και η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.

Στήριξη στα παιδιά και τις οικογένειες

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου σημείωσε ότι, πρώτον, εναρμονίζει την Ελλάδα με τα διεθνή πρότυπα, αφού προωθεί και διασφαλίζει την εφαρµογή των προβλέψεων της ∆ιεθνούς Σύµβασης για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού (Ν. 2101/1992) και, δεύτερον, με τον Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ν. 4491/2017) καλύπτεται το θεσμικό έλλειμμα που είχε επισημανθεί από την Επιτροπή Ηνωμένων Εθνών για τη μη ύπαρξη φορέα συντονισμού εφαρμογής της διεθνούς σύμβασης.

Ειδικότερα για τις νέες δράσεις που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο αναφέρθηκε:

* Στην επιδότηση στέγης, σε πρώτη φάση, για 340.000 οικογένειες από το 2019.

* Την παροχή υπηρεσιών οδοντιατρικής πρόληψης και περίθαλψης σε παιδιά μέχρι και 18 ετών, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ (ύψους 40 εκατ. ευρώ) από το 2019, μέσα από τη συνεργασία με ιδιώτες οδοντιάτρους.

* Τη δημιουργία 100 Κέντρων Στήριξης Οικογένειας, συνδεδεμένων με τα Κέντρα Κοινότητας για την έμπρακτη στήριξη γονέων και παιδιών στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

* Την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου με ρυθμίσεις μεταξύ άλλων για ζητήματα επιμέλειας τέκνων μετά το διαζύγιο (Μάρτιος 2019).

* Την άρση οικονομικών επιβαρύνσεων των οικογενειών στον τομέα της Ειδικής Αγωγής με αλλαγή του σημερινού συστήματος της προπληρωμής από τους γονείς και την υποβολή της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ.

* Την εφαρμογή προγράμματος αποϊδρυματοποίησης για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

* Την ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών παιδοψυχιατρικής φροντίδας, με δημιουργία και στελέχωση νέων παιδοψυχιατρικών κλινικών και Κοινοτικών Κέντρων Ψυχικής Υγείας Παιδιών - Εφήβων.

* Τη δράση για τα παιδιά έγκλειστων γονέων (για τη διατήρηση της επικοινωνίας και επαφής των παιδιών με τους γονείς τους).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL