Μας προστατεύουν τα capital controls / Καθησυχαστική η ΤτΕ για τις συνέπειες του Brexit στην Ελλάδα

Μας προστατεύουν τα capital controls / Καθησυχαστική η ΤτΕ για τις συνέπειες του Brexit στην Ελλάδα

Ιδιαιτέρως καθησυχαστική εμφανίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει στη χώρα μας το Brexit. Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, οι όποιες επιπτώσεις θα είναι περιορισμένης εμβέλειας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εκτίμηση αυτή εδράζει στο γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι προστατευμένο εξαιτίας των capital controls, ενώ προσέθεταν με νόημα πως οι όποιες επιπτώσεις σε επίπεδο χρηματαγορών, ομολόγων αλλά και στον τουρισμό αναμένεται να είναι συγκυριακού χαρακτήρα. Ακόμη, ανέφεραν πως φαίνεται η σπουδαιότητα του γεγονότος ότι έκλεισε πριν το βρετανικό δημοψήφισμα η ελληνική αξιολόγηση.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες όλου του κόσμου στη Βασιλεία της Ελβετίας, στο περιθώριο του τριμηνιαίου τραπεζικού συνεδρίου που γίνεται στη Βασιλεία. Στο περιθώριο του συνεδρίου θα συνεδριάσει και η ΕΚΤ.

Πλήγμα για την Κομισιόν

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τραπεζικές πηγές ανέφεραν πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Μιλάμε για το 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ". Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πάντως ότι "προφανώς από αυτήν τη διαδικασία θα χάσει και η Ευρώπη".

Έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα η ΕΚΤ

Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζας, σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειαστεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Η ΕΚΤ έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό, σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει, και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρει η ΕΚΤ.

Δ. Μάρδας: Μικρές οι επιπτώσεις

"Η χαλαρή μας σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις στην χώρα μας δεν θα είναι μεγάλες”, αναφέρει σε άρθρο του: στο capital.gr ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, για να προσθέσει, “Οι οποιεσδήποτε διακυμάνσεις της λίρας έναντι του ευρώ, λόγω του ψυχολογικού κλίματος που προκαλείται, θα έχουν κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις, όχι όμως μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ε.Ε. Αλλά αυτό, θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμενε μέλος της Ε.Ε.”.

Α. Χαρίτσης: Στροφή της Ε.Ε. στη δίκαιη ανάπτυξη

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Οικονομίας σε άρθρο του στο ίδιο portal ανέφερε: “Αποτελεί πλέον επιτακτική και επείγουσα ανάγκη η έναρξη μιας σοβαρής συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άρση των υφεσιακών πολιτικών και τη στροφή σε μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη”. Ακόμη πρόσθεσε πως η απάντηση στην ευρωστασιμότητα δεν μπορεί παρά να εστιάζει σε πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης και σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που στόχο θα έχει την άμβλυνση των ολοένα διευρυνόμενων κοινωνικών ανισοτήτων. Για να αποφύγει τον κίνδυνο της διάλυσης, η Ευρώπη έχει την ιστορική ευθύνη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες: αλληλεγγύη, δημοκρατία και κοινωνικό κράτος.

Μ. Σάλλας: Πολύ περιορισμένες οι συνέπειες για την Ελλάδα

Καθησυχαστικός για την ελληνική πραγματικότητα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος σχολίασε χθες στη γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”: «Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαρύ πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ενώ την Παρασκευή το πρωί επικρατούσε πανικός στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατά την έναρξη των συναλλαγών σημείωνε κατακόρυφη πτώση κατά σχεδόν 15%, ο κ. Σάλλας δεν βλέπει για τη χώρα του μεγάλους κινδύνους λόγω του Brexit: «Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, λόγω του μικρού μεγέθους και της διάρθρωσης των οικονομικών μας σχέσεων, οι επιπτώσεις του Brexit εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένες», δήλωσε ο κ. Σάλλας στη “Handelsblatt”. «Γι' αυτό, θεωρώ, πως δεν δικαιολογούνται ακραίες και σπασμωδικές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά», συνεχίζει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.