ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΩΝ / Ανεξάρτητη έρευνα και δίωξη υπαιτίων ζητεί η Διεθνής Αμνηστία

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΩΝ / Ανεξάρτητη έρευνα και δίωξη υπαιτίων ζητεί η Διεθνής Αμνηστία

Τη διεξαγωγή συνολικότερης ανεξάρτητης έρευνας με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ζητά η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους».

Με δεδομένες τις μαρτυρίες των επιζώντων, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας και στο Αιγαίο και να ασκήσει δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται, καθώς μάλιστα γίνεται λόγος για "σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοροφύλακες". Γίνεται ακόμα αναφορά και σε προηγούμενα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στους διεθνείς οργανισμούς. "Άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας" σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη διενέργειας έρευνας σε βάθος επεσήμανε και ο Γ. Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα. "Πρόκειται για διαφορετικό περιστατικό. Μιλάμε για ένα συμβάν που έγινε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης", υπογράμμισε, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, οι οποίες διαψεύδονται από την κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας και η έκκληση του περιφερειακού εκπροσώπου της για τη Ν. Ευρώπη, Laurens Jolles, προς τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το πώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση.

"Πρακτική μαζικών απελάσεων" μέσω παράνομων επαναπροωθήσεων, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές δεσμεύσεις είχε καταγγείλει ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς, καλώντας την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Σ.Ρ.