Μηχανισμό κοινωνικού αυτοματισμού στήνει ο υπουργός Παιδείας

Μηχανισμό κοινωνικού αυτοματισμού στήνει ο υπουργός Παιδείας

Νέο θερμό επεισόδιο αυταρχισμού προοιωνίζεται η... παραγγελία του υπουργού Παιδείας προς τους πρυτάνεις του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, «ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο». Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Κ. Αρβανιτόπουλος στοχοποιεί τους απεργούς και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ποινικοποίησης της απεργίας, μιλώντας για «μικρή μειοψηφία», η οποία συνεχίζει «καταχρηστικά» να κρατά κλειστά τα ιδρύματα. Με την ευαγγελική ρήση «ο τρώσας ιάσεται» ανταπαντά στον υπουργό ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης.

Ειδικότερα, ο Κ. Αρβανιτόπουλος ενοχοποιεί τις πρυτανικές αρχές και πρώτη φορά και τα συμβούλια ιδρυμάτων για τη μη λειτουργία των πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό τους ζητά «να εκπληρώσουν το καθήκον τους ασκώντας αρμοδιότητες που τους δίνει ο νόμος, για να ανοίξουν τα Ιδρύματα άμεσα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο». Ο υπουργός Παιδείας δεν διευκρινίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες που πρέπει να ασκήσουν οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια ακόμα πίεση για να σπάσει το μέτωπο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ταυτόχρονα προμηνύει νέα επέμβαση για το σπάσιμο της απεργίας στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η «μικρή μειοψηφία» στρέφεται κατά των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Η αιτία που το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει κλειστό είναι διότι το υπουργείο αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα 500 διοικητικούς υπαλλήλους χωρίς να παράσχει επαρκείς εξηγήσεις. Με άλλα λόγια το υπουργείο δημιούργησε το πρόβλημα και όχι το Πανεπιστήμιο, δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, που νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Κ. Αρβανιτόπουλο. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο πρύτανης του ΕΜΠ, Σ. Σιμόπουλος.

Η απάντηση του πρύτανη απευθύνεται και στο Συμβούλιο Ιδρύματος, που έσπευσε να ταυτιστεί με το υπουργείο και να ζητήσει από τον Θ. Πελεγρίνη «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες του Ιδρύματος». Εάν αυτό δεν συμβεί, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το εξάμηνο θα χαθεί και «η ευθύνη του κ. Πρυτάνεως θα είναι τεράστια». Μόνο που ξεχνάει ότι στο κάδρο των «ευθυνών» μπαίνει πλέον και το ίδιο, αφού δεν ασκεί τις αρμοδιότητές του, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός.

Ενόψει της συζήτησης στο ΣτΕ, διδάσκοντες του ΕΜΠ, με επιστολή τους στα μέλη της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναδεικνύουν τις δραματικές συνέπειες της διαθεσιμότητας και ζητούν την αναστολή εκτέλεσης της διαθεσιμότητας.

Διοικητικοί: Οι αποδοχές μας κόβονται

Την ίδια ώρα αποστομωτική απάντηση στους «ευαίσθητους ανησυχούντες δημοσιογράφους και τους Ηρακλείς του υπουργού Παιδείας», οι οποίοι σκίζουν τα ιμάτιά τους διότι τάχα οι εργαζόμενοι πληρώνονται ενώ απεργούν, δίνει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, οι αποδοχές των ημερών απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων θα περικοπούν από τη μισθοδοσία τους. Ήδη, όπου είναι δυνατόν, ενημερώνεται ο εκκαθαριστής αποδοχών, για να πράξει τα δέοντα. Σε κάθε περίπτωση η πλήρης εκκαθάριση, τονίζουν οι απεργοί, θα γίνει στο τέλος της απεργίας, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΚΠΑ βλέπουν το υπουργείο Παιδείας πίσω από τη νέα εισαγγελική παρέμβαση και καλούν όλους τους «ανησυχούντες», να ασκήσουν την πίεσή τους για επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου στο υπουργείο Παιδείας και όχι στους απειλούμενους με τον εισαγγελέα διοικητικούς υπαλλήλους που απεργούν και τελούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας και αργίας.