Δεκαεφτά θέσεις μέσα σε μόλις ένα χρόνο κατρακύλησε η Ελλάδα όσον αφορά την ευτυχία των πολιτών, σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία (World Happiness Report) που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (20/3) ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας του ΟΗΕ,
Ειδικότερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην 81η θέση από συνολικά 147 χώρες της σχετικής λίστας με τους κατοίκους να αναφέρουν μέσο όρο βαθμολογίας 5.776 (στα 10) όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη ζωή τους.
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ άλλων, κάτω από τη Λιβύη (θέση 79), την Μολδαβία (80) και τον Μαυρίκιο (78), ενώ το 2023 βρισκόταν στην 64η θέση, κάτι που σημαίνει ότι έπεσε το τελευταίο έτος 17 θέσεις.

Η Φινλανδία έρχεται πρώτη για όγδοη συνεχή χρονιά με τους κατοίκους να δίνουν βαθμολογία 7.736, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Ισλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία.
Η Κόστα Ρίκα (6η) και το Μεξικό (10η) μπήκαν για πρώτη φορά στις δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες, ενώ στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι οι συνεχιζόμενες ανοδικές τάσεις για χώρες όπως η Λιθουανία (16η), η Σλοβενία (19η) και η Τσεχία (20η) υπογραμμίζουν τη σύγκλιση των επιπέδων ευτυχίας μεταξύ Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες (24η) έπεσαν στη χαμηλότερη θέση που έχουν βρεθεί ποτέ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο (23η) ανέφερε τη χαμηλότερη μέση αξιολόγηση ζωής από την έκθεση του 2017.
Τελευταίες στη λίστα είναι το Αφγανιστάν (147), η Σιέρα Λεόνε ( 146), ο Λίβανος (145), το Μαλάουι (144) και η Ζιμπάμπουε (143).
Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μέσο όρο τριετίας της μέσης αξιολόγησης κάθε πληθυσμού για την ποιότητα ζωής του και εξετάζει παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, το να έχεις κάποιον να βασίζεσαι, το αίσθημα ελευθερίας, την γενναιοδωρία και την αντίληψη της διαφθοράς.
Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας δημοσιεύεται από το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία σε συνεργασία με την εταιρεία αναλύσεων Gallup, το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και μια ανεξάρτητη συντακτική επιτροπή.