«Αρχιπέλαγος» / Ο θηλυκός φυσητήρας που επιλέγει Ικαρία, Σάμο, Χίο

«Αρχιπέλαγος» / Ο θηλυκός φυσητήρας που επιλέγει Ικαρία, Σάμο, Χίο

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» κατέγραψε το Σάββατο (20/1) έναν θηλυκό φυσητήρα πάνω στη θαλάσσια τάφρο ανάμεσα στην Ικαρία, τη Σάμο και τη Χίο.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για γνώριμο φυσητήρα καθώς είχε εντοπιστεί στην περιοχή και τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ η παρουσία του καταγράφεται από τους ερευνητές του «Αρχιπέλαγος» εδώ και αρκετά χρόνια. Ανήκει σε μία ολιγομελή κοινωνική ομάδα που απαρτίζεται από θηλυκές και νεαρά άτομα τα οποία αυτές τις μέρες βρίσκονται στην περιοχή της θαλάσσιας τάφρου.

photo/ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

«Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι τα βαθιά και αλλεπάλληλα τραύματα στα πλευρά από προπέλα πλοίου, όμως αυτός ο φυσητήρας ήταν τυχερός και επέζησε», σημειώνει το «Αρχιπέλαγος» στην ανάρτησή του στο Facebook. 

Οι φυσητήρες κινδυνεύουν παγκοσμίως από προσκρούσεις με τα εμπορικά πλοία και ιδιαίτερα από εκείνα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, π.χ. τύπου ρο-ρο (μεταφοράς αυτοκινήτων/ οχημάτων) ή πλοία μεταφοράς container.

photo/ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Όπως αναφέρει το «Αρχιπέλαγος» κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο για τους φυσητήρες, στο οποίο μάλιστα βασίζεται η επιβίωση τους, είναι ο τρόπος που διαχειρίζονται την τροφή τους. 

photo/ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

«Τρέφονται κυρίως με βαθύβια είδη καλαμαριών τα οποία ευτυχώς δεν θεωρούνται κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Ένας αρσενικός φυσητήρας χρειάζεται περίπου ένα τόνο τροφής ημερησίως. Καθώς όμως βρίσκονται συνεχώς σε μεταναστευτική κίνηση, ποτέ δεν εξαντλούν ένα συγκεκριμένο απόθεμα τροφής, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να ανακάμπτει συνεχώς».