Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.5°C36.8°C
4 BF 22%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
37 °C
36.0°C37.6°C
3 BF 30%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
37 °C
35.0°C36.6°C
1 BF 27%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.4°C33.2°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
35.7°C38.5°C
4 BF 15%
Δίκη Πισπιρίγκου / «Δεν είχε πρόβλημα καρδιάς η Τζωρτζίνα» κατέθεσε ο διευθυντής του Ωνάσειου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Πισπιρίγκου / «Δεν είχε πρόβλημα καρδιάς η Τζωρτζίνα» κατέθεσε ο διευθυντής του Ωνάσειου

Η Ρούλα Πισπιρίγκου συνοδεία αστυνομικών με full face έξω από το δικαστήριο
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με την κατάθεση του διευθυντή του Παιδιοκαρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννη Παπαγιάννη, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. 

Ο διευθυντής του Ωνάσειου, ο οποίος είχε τοποθετήσει ειδική συσκευή επεμβατικής παρακολούθησης της καρδιακής λειτουργίας του παιδιού, αναφέρθηκε στην ημέρα θανάτου της 9χρονης και έδωσε τη δική του εικόνα όπως αποτυπώθηκε από τα ηλεκτρονικά μηνύματα της συσκευής.

«Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο με το οποίο να μπορούμε να αποδώσουμε τον θάνατο της Τζωρτζίνας στην καρδιά της» είπε ενώπιων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο μάρτυρας.

Για τα γεγονότα της ημέρας του θανάτου του κοριτσιού στις  29 Ιανουαρίου 2022 ανέφερε τα εξής: «Είκοσι λεπτά πριν τον θάνατό του το παιδί είχε φυσιολογικό καρδιολογικό ρυθμό: Την τελευταία ημέρα ζωής της Τζωρτζίνας έχουμε σημαντικά δεδομένα. Έλαβα μια κλήση από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της ανακοπής και μου ζήτησε να δω μια καταγραφή που μου είχε στείλει. Μπήκα στο σύστημα και είδα ότι στις 2:00 το μεσημέρι υπήρχε φυσιολογικός ρυθμός καρδιάς. Δηλαδή, 20 λεπτά πριν το συμβάν το παιδί είχε φυσιολογικό ρυθμό.

Στην ανάνηψη του παιδιού γύρω στις 15:30 μου εστάλη ακόμη μια καταγραφή που έδειχνε ότι το μηχάνημα λειτουργούσε σαν βηματοδότης γιατί οι παλμοί είχαν πέσει κάτω από τους 60. 

Δεν είχε καταγράψει καμία επικίνδυνη αρρυθμία που να το κάνει να λειτουργήσει ως απινιδωτής. Όταν η καρδιά έπαψε να λειτουργεί μου εστάλη ένα καρδιογράφημα που έδειχνε ότι το μηχάνημα συνέχιζε να λειτουργεί όμως η καρδιά δεν ανταποκρινόταν…».

Ακόμα αναφέρθηκε στα όσα προηγήθηκαν του επεισοδίου περίπου ένα έτος νωρίτερα, διάστημα κατά το οποίο η Τζωρτζίνα είχε υποστεί ανακοπή ενώ νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας και συνεπώς μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Ωνασείου για περαιτέρω παρακολούθηση. 

«Η Τζωρτζίνα ήταν ένα μήνα στη ΜΕΘ και παρακολουθούνταν από μόνιτορ, δεν είχε παρουσιάσει ποτέ αρρυθμίες. Δεν είχε παθολογικές βραδυκαρδίες ούτε άλλες αρρυθμίες. Διενεργήσαμε και άλλες εξετάσεις για να αποκαλύψουμε τυχόν άλλες λανθάνουσες διαταραχές που δεν φαίνονται στο απλό καρδιογράφημα. Και αυτό αποκλείστηκε. Κάναμε έλεγχο με υπέρηχο, ήταν όλα φυσιολογικά, εκτός από ήπιες διαταραχές που οφείλονταν στην υποξαιμία που είχε περάσει το παιδί», ανέφερε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του κοριτσιού.

Παρά την εκπεφρασμένη θέση της υπεράσπισης, ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν υπήρξε ένδειξη καρδιολογικού προβλήματος, υπογραμμίζοντας «δεν πιστεύω πως η Τζωρτζίνα πέθανε από την καρδιά της», ενώ εξήγησε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το τρόπο και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ώστε να αποκλειστεί καρδιολογικό πρόβλημα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η μικρή Τζωρτίνα πριν από το συμβάν ήταν ένα ζωηρό παιδί».

Ο πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ρώτησε μεταξύ άλλων τον μάρτυρα και για την υπόθεση χορήγησης κεταμίνης,

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να υπήρχε κάποιο γενετικό αρρυθμιογόνο νόσημα και να μην ήταν ανιχνεύσιμο; Έγινε έλεγχος σε 5.000 γονίδια και ο αυτός ήταν αρνητικός, δεν είχε βρεθεί τίποτα.

Μάρτυρας: Υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό. Ακόμη και 1 στις 100 των σπάνιων περιπτώσεων θα καταγράφονταν στη λειτουργία του απινιδωτή.

Πρόεδρος: Η κεταμίνη τι είδους φάρμακο είναι;

Μάρτυρας: Είναι κατασταλτικό φάρμακο, το χορηγούμε όταν πρέπει να κάνουμε κάποια επίπονη πράξη, τη χρησιμοποιούμε για παράδειγμα σε καθετηρίαση της καρδιάς.

Πρόεδρος: Χρησιμοποιείται κεταμίνη στην ανάνηψη;

Μάρτυρας: Είναι απίθανο, όταν ο ασθενής είναι σε ανακοπή να του δόσεις κεταμίνη.

Πρόεδρος: Όταν έχουμε ένα παιδί που κοιμάται και παθαίνει ανακοπή όπως εν προκειμένω ανέφερε η κατηγορουμένη για τη Τζωρτζίνα θα προηγηθεί ταραχή, δύσκολη αναπνοή; Η περιγραφή της μητέρας είναι ότι το παιδί ανασηκώθηκε, τίναξε χέρια και πόδια. Συνάδει αυτό με ανακοπή;

Μάρτυρας: Δεν θα περίμενα ένα τέτοιο συμβάν να καταλήξει έτσι, δεν εξηγείται αυτό με υποκείμενο αρρυθμιογόνο πρόβλημα.

Εισαγγελέας: Τι αιτιολογία δίνετε; Πώς γίνεται μια καρδιά γερή να σταματήσει να λειτουργεί;

Μάρτυρας: Δεν μας δόθηκε κάποια σαφής αιτία για την καρδιά.

Εισαγγελέας: Είδατε το παιδί ανάμεσα στις δύο ανακοπές. Βρίσκετε κάποιες ομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τις δύο ανακοπές;

Μάρτυρας: Προφανώς δεν μπορώ να πω με σιγουριά, γιατί δεν ήμουν μπροστά στα συμβάντα. Όμως και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε κάποια αρρυθμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL