Θεσσαλονίκη / Αποζημίωση 400.000 ευρώ στην οικογένεια του 14χρονου που δολοφονήθηκε από συμμαθητή του

Θεσσαλονίκη / Αποζημίωση 400.000 ευρώ στην οικογένεια του 14χρονου που δολοφονήθηκε από συμμαθητή του

Αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ για ψυχική οδύνη επιδίκασε το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στην οικογένεια του 14χρονου ο οποίος δολοφονήθηκε από συνομήλικο φίλο του τον Ιούνιο του 2016 στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο επιδίκασε από 100.000 ευρώ στους γονείς του θύματος από 80.000 ευρώ στα δύο αδέλφια του και από 20.000 ευρώ στις γιαγιάδες του.

Είχε προηγηθεί προσφυγή με αγωγή ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου από τους οικείους του 14χρονου κατά των γονιών του δράστη αλλά και του ιδίου. Πρωτόδικα το δικαστήριο είχε επιδικάσει το 420.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στον 14χρονο, που είχε ομολογήσει τη δολοφονία είχε επιβληθεί από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2018 εγκλεισμός στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου μέχρι την ενηλικίωσή του και καθημερινή παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοφανές έγκλημα συνέβη το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2016, όταν οι δύο φίλοι και συμμαθητές επέστρεφαν στα σπίτια τους, ύστερα από παιχνίδι κοντά στο δημοτικό σχολείο της Γέφυρας.

Καθ' οδόν, το θύμα φαίνεται έκανε κάποιο περιπαικτικό σχόλιο για την παλαιότητα του γεωργικού μηχανήματος της οικογένειας του δράστη. Στη συνέχεια ο δράστης προφασιζόμενος ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα, πήγε στην αποθήκη του σπιτιού του, και αφού πήρε ένα μαχαίρι (με μήκος λάμας 32,5 εκατ.) το έκρυψε στο φτερό του αυτοκινήτου του πατέρα του.

Αφού επιτέθηκε σωματικά στον 14χρονο, άρπαξε το μαχαίρι προκαλώντας του ένα τραύμα στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα και άλλο ένα στην αριστερή ινιακή χώρα πίσω από το αφτί.

Αργότερα τον έσφιξε με τα χέρια του στο λαιμό προσπαθώντας να τον πνίξει. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν ο θάνατος του 14χρονου.

Στη συνέχεια, ο δράστης -που, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, είχε εκδηλώσει κατά το παρελθόν επιθετικές συμπεριφορές- επιχείρησε να καλύψει τα ίχνη του ενώ την επομένη προσφέρθηκε να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου συμμαθητή του.

Όταν εντοπίστηκε η σορός, «έσφιξε ο κλοιός» γύρω από τον ίδιο και τελικά ομολόγησε πως ήταν ο δράστης του εγκλήματος.

Απολογούμενος σε ανακριτή, μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει ότι υφίστατο «μπούλινγκ» από το θύμα και άλλα παιδιά της παρέας του, λόγω της οικονομικής κατάστασης την οικογενείας του.