Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Δίκη Πισπιρίγκου / «Έχω την συνείδησή μου ήσυχη» απάντησε στον Κούγια ο αναισθησιολόγος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Πισπιρίγκου / «Έχω την συνείδησή μου ήσυχη» απάντησε στον Κούγια ο αναισθησιολόγος

Η Ρούλα Πισπιρίγκου συνοδεία αστυνομικού λίγο πριν τη δίκη
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Με την κατάθεση του αναισθησιολόγου του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, Ιωάννη Χασαπόπουλου, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης (30/3) η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, ενώ η διαδικασία συνεχίστηκε με τις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της 34χρονης κατηγορούμενης.

«Δεν θα απολογηθώ που έκανα ανάνηψη περισσότερο από ό,τι ορίζει το πρωτόκολλο. Έπρεπε να εγκαταλείψω το παιδί; Έχω την συνείδηση μου ήσυχη» απάντησε ο αναισθησιολόγος στον Αλέξη Κούγια, ο οποίος του είπε ότι παράτεινε την διαδικασία αν και γνώριζε για την ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη για να «καλυφθεί».

Ο κ. Κούγιας υπέβαλε ερωτήσεις στον κ. Χασαπόπουλο για την επί 50 λεπτά διάρκεια της ανάνηψη της Τζωρτζίνας, όταν υπέστη ανακοπή, ζητώντας προηγουμένως από τον μάρτυρα να επιβεβαιώσει πως μετά από 10 λεπτά ανακοπής ο εγκέφαλος παθαίνει ανεπανόρθωτες βλάβες.

Μάρτυρας: Αν δεν υπάρξει παρέμβαση στα πρώτα λεπτά από την εμφάνιση συμπτωμάτων της ανακοπής, ναι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Για αυτό πρέπει άμεσα να ξεκινάει ΚΑΡΠΑ ακόμα και από κάποιον περαστικό.

Συνήγορος: Άρα η γιατρός στην περίπτωση της Ίριδας που σταμάτησε στα 30 λεπτά έκανε λάθος;

Μάρτυρας: Το πρωτόκολλο λέει όντως 30 λεπτά, αλλά δεν είναι δεσμευτικό. Εγώ δεν θα απολογηθώ που έκανα παραπάνω. Έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και έχω τη συνείδηση μου ήσυχη.

Συνήγορος: Για να καλυφθείτε τα κάνατε αυτά. Ξέρατε ότι ο εγκέφαλος έχει καταστραφεί.

Μάρτυρας: Κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Και επειδή ήξερα ότι πέρασαν 10-20 λεπτά έπρεπε να εγκαταλείψω το παιδί;

Κατά την έναρξη της εξέτασης του αναισθησιολόγου από την υπεράσπιση ο κ. Κούγιας ρώτησε τον αναισθησιολόγο γιατί όταν η Τζωρτζίνα έπαθε ανακοπή έλειπε από το Νοσοκομείο αφού ήταν σε εφημερία.

Μάρτυρας: Είπα και πριν ότι ήμουν σε μικτή εφημερία. Δηλαδή σε ετοιμότητα στο σπίτι μου.

Συνήγορος: Αυτό καθορίζεται με κάποιο έγγραφο;

Μάρτυρας: Από το πρόγραμμα των εφημεριών.

Συνήγορος: Άρα αν το δικαστήριο ζητήσει το έγγραφο θα το αναγράφει;

Μάρτυρας: Ναι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου της 34χρονης ο γιατρός είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως δεν καθυστέρησε καθόλου από την στιγμή που ειδοποιήθηκε καθώς ήταν ήδη ντυμένος και το σπίτι του απέχει από το Καραμανδάνειο ούτε δύο χιλιόμετρα.

Συνήγορος: Όταν φτάσατε από την ώρα που παρκάρατε μέχρι να φτάσετε στο δωμάτιο πόση ώρα πέρασε;

Μάρτυρας: Σας είπα συνολικά σε 5 λεπτά ήμουν εκεί.

Συνήγορος: Ο κ. Δασκαλάκης μας είπε εδώ, ότι έφτασε πριν από εσάς στο νοσοκομείο και έκανε τουλάχιστον δέκα λεπτά να φτάσει.

Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι έκανε ο κ. Δασκαλάκης και πότε ειδοποιήθηκε.

Συνήγορος: Εδώ μας είπε ότι μπήκαν οι γιατροί, άρχισαν την ΚΑΡΠΑ τον πήρε τηλέφωνο η κατηγορούμενη και μετά από 10 λεπτά αφού έφτασε, ήρθατε και εσείς. Τι λόγο έχει να πει ψέματα;

Μάρτυρας: Εμένα δεν μου ζήτησαν ποτέ κάποια ευθύνη. Αντίθετα η κατηγορούμενη έχει εκφραστεί θετικά για τη βοήθεια που είχε το παιδί. Είδαν την προσπάθεια. Ο κ. Δασκαλάκης λίγες μέρες μετά, έκανε μια χειρονομία που μου έκανε εντύπωση. Ανήμερα του Πάσχα, με πήρε τηλέφωνο για να μου ευχηθεί χρόνια πολλά για να με ευχαριστήσει. Αυτό με συγκίνησε και δεν το περίμενα.

Νωρίτερα ο αναισθησιολόγος είχε περιγράψει λεπτό προς λεπτό την προσπάθεια ανάληψης του 9χρονου παιδιού. «Όρμησα στο θάλαμο... το παιδί δεν είχε σφυγμό, δεν είχε αναπνοή... Έγινε μία έκρηξη στο κεφάλι μου... Λίγες ημέρες πριν είχε έρθει η Ίριδα στα εξωτερικά ιατρεία... το παιδί ήταν νεκρό όταν ήρθε στο νοσοκομείο... Σκέφτηκα ότι η Τζωρτζίνα πρέπει να ζήσει... Έλεγα “ μη φύγεις, μη φύγεις! Δεν θα πεθάνεις. Όχι και εσύ”» κατέθεσε ενώπιων του δικαστηρίου.

«Ήμουν ο αναισθησιολόγος του Καραμανδάνειου. Την ημέρα εκείνη είχα εφημερία, ήμουν εκεί μέχρι το μεσημέρι και μετά στο σπίτι σε ετοιμότητα. Εκεί δέχθηκα κλήση από το νοσοκομείο να έρθω γρήγορα για επείγον περιστατικό. Μέσα σε πέντε λεπτά ήμουν στο νοσοκομείο. Όρμησα στο θάλαμο: το παιδί δεν είχε σφυγμό, δεν είχε αναπνοή. Οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ, θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητή αναπνοή.  Από όταν πήγα ανέλαβα επικεφαλής, κάναμε αμέσως διασωλήνωση και ζήτησα απινιδωτή. Συνεχίσαμε ΚΑΡΠΑ, δίνοντας δόσεις αδρεναλίνης και κάνοντας απινιδώσεις. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής. Το άγχος, το στρες. Μόνο αν ζήσεις κάτι τέτοιο μπορείς να καταλάβεις πόσο πολύ δύσκολο είναι για ένα γιατρό να αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό και μάλιστα σε παιδί. 

Ρωτούσα τους γιατρούς γιατί νοσηλεύεται το παιδί. Μου είπαν για αναφερόμενους σπασμούς και ότι η οικογένεια έχει χάσει αλλά 2 παιδιά. Εκείνη την στιγμή έγινε μια έκρηξη στον εγκέφαλο μου. Πριν λίγες μέρες είχε έρθει στο νοσοκομείο η Ίριδα, στα εξωτερικά ιατρεία. Είχε κατέβει μια συνάδελφος καταταραγμένη, το μωρό ήταν ήδη νεκρό όταν ήρθε στο νοσοκομείο. 

Έγινε αυτή η έκρηξη στο κεφάλι μου και σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει. Έκανα τεράστια προσπάθεια. Συμπιέσεις, αδρεναλίνες, αμπούλες, επαναλαμβανόμενα. Έλεγα “ μη φύγεις, μη φύγεις, δεν θα πεθάνεις, όχι και συ”. Είχαν περάσει τρία τέταρτα και ήμασταν απελπισμένοι ότι δεν γίνεται τίποτα. Είμαστε έτοιμοι να την αφήσουμε. Ξαφνικά είδαμε μια ένδειξη στο μόνιτορ. Λέμε συνεχίζουμε! 

Και μετά από λίγο το παιδί απέκτησε ξανά ρυθμό στην καρδιά. Αποκαταστάθηκαν οι σφίξεις και η αναπνοή. Ήταν συγκλονιστική στιγμή και αρχίσαμε να κλαίμε. Ακόμα και εγώ που είμαι τόσο έμπειρος, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη συγκίνηση όταν είδα το παιδί να γυρίζει στη ζωή» πρόσθεσε ο αναισθησιολόγος.

Ο κ. Χασαπόπουλος ρωτήθηκε από την πρόεδρο αν στο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών υπήρχε κεταμίνη και ο αναισθησιολόγος απάντησε θετικά: «Είναι ένα αναισθησιολογικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται και στα παιδιά και στους ενήλικες. Στα παιδιά, κυρίως, είναι ένα φάρμακο στην αναισθησιολογική φαρέτρα. Επιλέγει ο γιατρός ανάλογα με το περιστατικό».

Πρόεδρος: Την χρησιμοποιήσατε;

Μάρτυρας: Όχι. Δεν υπήρχε λόγος γιατί το παιδί ήταν νεκρό. Κεταμίνη χρησιμοποιούμε για να καταστείλουμε κάποιον. 

Σε ερώτηση της εισαγγελέως ο αναισθησιολόγος τόνισε πως «συνήθως πριν από μια ανακοπή υπάρχουν πρόδρομα σημεία. Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τόσο αιφνίδιο. Ένα παιδί που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, θα έχει τέτοια ορατά σημάδια. Το παιδί δεν ξέρουμε ακριβώς πώς αντέδρασε. Νομίζω ότι ήταν στο θάλαμο μόνο η μητέρα, μόνο αυτή μπορεί να το περιγράψει».

Ρωτήθηκε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν η περιγραφή της κατηγορουμένης ότι «η Τζωρτζίνα σηκώθηκε και έπεσε απότομα πίσω» μπορεί να ανήκει στα πρόδρομα σημεία και απάντησε: «Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Η περιγραφή δεν μου φαίνεται ιατρικά εξηγήσιμη. Δεν έχω δει τέτοιο θάνατο. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL