Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Ισραήλ / Τρόμαξε από την οργή των ψηφοφόρων του ο Νετανιάχου αλλά συνεχίζει τους ελιγμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ / Τρόμαξε από την οργή των ψηφοφόρων του ο Νετανιάχου αλλά συνεχίζει τους ελιγμούς

ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
EPA/ABIR SULTAN

Να ελιχθεί μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό χάος που ο ίδιος προκάλεσε προσπαθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, όπως γίνεται σαφές από τις εξελίξεις που τον οδήγησαν να «παγώσει» τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που προκάλεσαν έκρηξη οργής τη χώρα.

Η πιο κραυγαλέα από τις διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών ήταν αυτή του υπουργού Άμυνας Γιάβ Γκαλάντ, που ζήτησε να μπει τέλος στη διαδικασία που έβγαλε στους δρόμους τους Ισραηλινούς σε πρωτοφανούς έκτασης και έντασης κινητοποιήσεις. Ο Νετανιάχου «απάντησε» αφαιρώντας το χαρτοφυλάκιο από τον Γκαλάντ, κάτι πρωτοφανές για υπουργό Άμυνας στο Ισραήλ. Όπως φαίνεται ωστόσο, το έκανε μόνο στα λόγια.

Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters την Τρίτη, ο «απολυμένος» υπουργός Άμυνας παραμένει στη θέση του «μέχρι νεωτέρας» σύμφωνα με τους βοηθούς του, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ενέργεια από το πρωθυπουργικό γραφείο. Τυπικά, εντός 48 ωρών από την Κυριακή, οπότε ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αφαιρεί το χαρτοφυλάκιο της άμυνας από τον Γκαλάντ, θα έπρεπε αυτό να έχει γίνει πράξη. Αλλά στο γραφείο του υπουργού Άμυνας δεν έφτασε ποτέ επίσημο έγγραφο για να εκκινήσει αυτή η διαδικασία.

Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι αντελήφθη έστω και κατόπιν εορτής ότι στο Ισραήλ η κοινή γνώμη δεν αστειεύεται με τα θέματα άμυνας. Δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 63% των πολιτών και περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους του Λικούντ ήταν αντίθετοι σε αυτή την απόφαση. Έτσι το πρωθυπουργικό γραφείο και το κόμμα του Νετανιάχου παριστάνουν επί δύο ημέρες ότι δεν γνωρίζουν τίποτα. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και οι δύο εκπρόσωποι Τύπου δήλωσαν πως δεν έχουν να κάνουν κανένα σχόλιο.

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις εντοπίζουν αρνητική διάθεση για τον Νετανιάχου και εντός των οπαδών των ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών συνεργατών του στην κυβέρνηση, για τον αντίθετο λόγο. Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ της Εβραϊκής Δύναμης δήλωσε ότι ο Νετανιάχου τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα προχωρούσε στην μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης έστω και μονομερώς.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου, συνεχίζει την προσπάθεια, όπως δείχνει η κατάθεση στην Κνεσέτ νομοσχεδίου με το οποίο διευρύνεται η δυνατότητά του να επιλέγει δικαστές. «Θεωρητικά», σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Λικούντ, «η ψηφοφορία αναμένεται αύριο» Τετάρτη. Και με τους πολίτες να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν άμεσα στο δρόμο, όλα δείχνουν να παραμένουν «στην κόψη του ξυραφιού» στο Ισραήλ.

«Θα συνεχίσω να διαδηλώνω μέχρι να απορριφθούν πλήρως αυτές οι μεταρρυθμίσεις, δεν είναι μεταρρυθμίσεις αλλά πραξικόπημα από τον επικεφαλής», όπως είπε στο Reuters ένας νεαρός διαδηλωτής στην Ιερουσαλήμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL