Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Ξανθός - Αυγέρη / Στην Βουλή η εκδικητική μετακίνηση γιατρού από την γαλάζια διοίκηση του «Ευαγγελισμού»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανθός - Αυγέρη / Στην Βουλή η εκδικητική μετακίνηση γιατρού από την γαλάζια διοίκηση του «Ευαγγελισμού»

Κινητοποίηση για την εκδικητική μετακίνηση γιατρού
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στην Βουλή έφερε ο Ανδρέας Ξανθός και η Δώρα Αυγέρη την εκδικητική μετακίνηση της γιατρού Αργυρής Ερωτοκρίτου από την διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ζητάνε να μάθουν εάν ο τελευταίος προτίθεται να ακυρώσει την απόφαση του διοικητή Γρηγορόπουλου.

Οι ίδιοι, εκφράζουν επίσης την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για να μπει τέλος στο πογκρόμ των εκδικητικών διώξεων (πειθαρχικές ή και δικαστικές) που έχει εξαπολυθεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και στις μεθοδευμένες εξωθήσεις σε παραίτηση εργαζομένων τους;

Στην ερώτησή τους προς τον Πλεύρη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για κυβερνητικό αυταρχισμό στην υγεία. Εξηγούν αναλυτικά το χρονικό της υπόθεσης, υπενθυμίζοντας πως η ειδικευμένη παθολόγος κατετάγη πρώτη στην προκήρυξη θέσεων επιμελητών Ιατρών κλάδου ΕΣΥ, ύστερα από απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου, για την θέση της επιμελήτριας Β’ Παθολογίας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Εκδόθηκε το ΦΕΚ του διορισμού της και η κα Ερωτοκρίτου παρουσιάστηκε εντός της προθεσμίας που είχε δοθεί, στις 13 Μαρτίου. Ορκίστηκε και με απόφαση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, τοποθετήθηκε στην Ε’ Παθολογική Κλινική.

«Από αυτό το σημείο ξεκινά να λειτουργεί το επιτελικό κράτος», σχολιάζουν οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιγράφουν πως την ακριβώς επόμενη μέρα και ενώ η γιατρός βρισκόταν εν ώρα εργασίας, ο διοικητής του Ευαγγελισμού άλλαξε την θέση της Αργυρής Ερωτοκρίτου, τοποθετώντας την στην πρώην Πολυκλινική, όπου λειτουργεί μόνο τακτικό πρωϊνό παθολογικό ιατρείο με ραντεβού.
 
Σημειώνεται ότι οι θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ προκηρύσσονται ανά νοσοκομειακή μονάδα και το ΦΕΚ διορισμού αφορούσε την νοσοκομειακή μονάδα του Ευαγγελισμού και όχι αυτήν της Πολυκλινικής.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, για να δικαιολογήσει την αιφνιδιαστική απόφασή του επικαλέστηκε «επιγενόμενες ανάγκες». «Είναι απορίας άξιον πώς αυτές προέκυψαν εντελώς αιφνίδια την ημέρα του αρχικού διορισμού και της τοποθέτησης της εν λόγω γιατρού στην Ε’ Παθολογική Κλινική του Ευαγγελισμού», αναφέρουν οι βουλευτές.
 
«Πρόκειται για ένα  χαρακτηριστικό παράδειγμα διοικητικής αυθαιρεσίας και για μια απόφαση που στερείται ουσιαστικής και τυπικής νομιμότητας. Είναι απαξιωτικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη οι γιατροί, οι συνδικαλιστές γιατροί και οι γυναίκες γιατροί στο ΕΣΥ – κάτι που συμβαίνει κιόλας σε υγειονομικές μονάδες με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες», σημειώνεται στην ερώτηση.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, οι συνάδελφοι της κ. Ερωτοκρίτου στάθηκαν από την αρχή στο πλάι της, αντιδρώντας έντονα στις απαράδεκτες πρακτικές της διοίκησης», τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός και η Δώρα Αυγέρη.

Ολόκληρη η ερώτηση

ΘΕΜΑ: Τι απαντά το υπουργείο Υγείας για την εκδικητική μετακίνηση γιατρού από την γαλάζια διοίκηση του «Ευαγγελισμού», το κλίμα αυταρχισμού και την αστυνομοκρατία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας;

Μια ακόμη εκδικητική μετακίνηση γιατρού του Ευαγγελισμού προστίθεται στην τιμωρητική και αυταρχική πολιτική των γαλάζιων διοικήσεων των νοσοκομείων ανά τη χώρα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των θέσεων Επιμελητών Ιατρών Κλάδου ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το 2022 (οι οποίες ήταν πολύ λιγότερες από τις σχετικές ανάγκες σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ΟΕΝΓΕ, των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών μελών της ΟΕΝΓΕ και των Ιατρικών Συλλόγων) προκηρύχθηκε και μια θέση Επιμελητή Β’ Παθολογίας για την νοσοκομειακή μονάδα του Ευαγγελισμού. Ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία επιλογής – κρίσης από το αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής και πρώτη στην σχετική κατάταξη μεταξύ δεκάδων υποψηφίων ήταν η ιατρός ειδικευμένη Παθολόγος Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέχρι πρότινος επικουρική ειδικευμένη Παθολόγος στην νοσοκομειακή μονάδα ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς». Εν συνεχεία, εκδόθηκε το ΦΕΚ διορισμού της σε θέση ειδικευμένου ιατρού Εσωτερικής Παθολογίας στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β’ στην νοσοκομειακή μονάδα του Ευαγγελισμού.

Μετά την έκδοση του ΦΕΚ διορισμού και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας η ιατρός παρουσιάστηκε την Δευτέρα 13/3/2023 στη νοσοκομειακή μονάδα του Ευαγγελισμού, ορκίστηκε και με απόφαση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου τοποθετήθηκε στην Ε’ Παθολογική Κλινική.

Την επομένη ημέρα (Τρίτη 14/3/23) και ενώ η γιατρός ήδη εργαζόταν στην Ε’ Παθολογική Κλινική της κοινοποιήθηκε νέα απόφαση (10/02/3008/18794) υπογεγραμμένη από τον Διοικητή του Νοσοκομείου. Με την απόφαση αυτή του Διοικητή αλλάζει μέσα σε μια μέρα εντελώς αδικαιολόγητα και αυθαίρετα η αρχική με βάση το ΦΕΚ διορισμού τοποθέτηση της γιατρού στον Ευαγγελισμό, και πλέον τοποθετείται στην πρώην Πολυκλινική, στην οποία λειτουργεί μόνο τακτικό πρωινό Παθολογικό ιατρείο με ραντεβού.

Ως προς τη νομιμότητα της απόφασης επισημαίνεται ότι οι θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ προκηρύσσονται ανά νοσοκομειακή μονάδα και η εν λόγω θέση αφορούσε, σύμφωνα με την προκήρυξη, την διαδικασία επιλογής – κρίσης και το ΦΕΚ διορισμού, την νοσοκομειακή μονάδα του Ευαγγελισμού και όχι αυτήν της Πολυκλινικής.

Εκτός τούτου, οι λόγοι που αναγράφονται στην απόφαση μετακίνησης είναι τελείως προσχηματικοί, καθώς γίνεται επίκληση αυξημένων επιγενόμενων αναγκών, οι οποίες προέκυψαν εντελώς αιφνίδια την ημέρα του αρχικού διορισμού και της τοποθέτησης της εν λόγω γιατρού στην Ε’ Παθολογική Κλινική του Ευαγγελισμού.

Επειδή, είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητή του Ευαγγελισμού πλήττει την λειτουργία του νοσοκομείου με τον τεράστιο φόρτο εργασίας και τις ελλείψεις προσωπικού στις Παθολογικές κλινικές.

Επειδή, ο ίδιος Διοικητής με προγενέστερη απόφασή του είχε εντάξει την γιατρό στο πρόγραμμα εφημεριών της νοσοκομειακής μονάδας του Ευαγγελισμού επικαλούμενος τις διαρκείς και μεγάλες ανάγκες του νοσοκομείου.

Επειδή, οι ανάγκες της Ε’ Παθολογικής Κλινικής είναι ιδιαίτερα αυξημένες και χρειάζεται ενίσχυση από ιατρικό προσωπικό.

Επειδή, πρόκειται για μια εκδικητική και απαξιωτική απόφαση, η οποία στερείται ουσιαστικής και τυπικής νομιμότητας.

Επειδή, η συγκεκριμένη γιατρός είναι εκλεγμένη στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» είναι προφανές ότι πρόκειται για καθαρά συνδικαλιστική δίωξη.

Επειδή, πληθαίνουν διαρκώς οι καταγγελίες (από ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, πολλά Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων και δεκάδες άλλους φορείς) και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τηρεί «σιγήν ιχθύος».

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Προτίθεται να ακυρώσει την απόφαση του Διοικητή για τοποθέτηση της γιατρού σε άλλη νοσοκομειακή μονάδα από αυτή που περιγράφεται στην προκήρυξη της θέσης και στο ΦΕΚ διορισμού ;

2) Ήταν ενήμερες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η αρμόδια ΥΠΕ για την εν λόγω απόφαση; Αν ναι σε ποιες ενέργειες προέβησαν;

3) Ποιοι ήταν οι επιγενόμενοι και έκτακτοι λόγοι, οι οποίοι προέκυψαν μέσα σε μια ημέρα από τον αρχικό διορισμό της γιατρού στον «Ευαγγελισμό» και επέβαλαν την τοποθέτησή της στην Πολυκλινική;

4) Θα σταματήσει το πογκρόμ των εκδικητικών διώξεων (πειθαρχικές ή και δικαστικές) που έχει εξαπολυθεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και οι μεθοδευμένες εξωθήσεις σε παραίτηση εργαζομένων τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL