Συνταξιούχοι / Νέα συνδικαλιστική κίνηση με το όνομα ΔΗ.ΡΙ.Κ.ΣΥ.

Συνταξιούχοι / Νέα συνδικαλιστική κίνηση με το όνομα ΔΗ.ΡΙ.Κ.ΣΥ.

Νέα συνδικαλιστική κίνηση αναδύεται στον χώρο των συνταξιούχων, με το όνομα Δημοκρατική Ριζοσπαστική Κίνηση Συνταξιούχων (ΔΗ.ΡΙ.Κ.ΣΥ).

Η ΔΗ.ΡΙ.Κ.ΣΥ., φιλοδοξεί μέσα από τις συνταξιουχικές ενώσεις να συμβάλει στην ουσιαστική ανάταση του συνταξιουχικού κινήματος, προκειμένου να διεκδικήσει συνθήκες αξιοπρέπειας για τους απόστρατους της εργασίας.

Η ιδρυτική διακήρυξη υπογράφεται από 2781 ενεργούς συνταξιούχους, ενώ στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσει σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που θα επικαιροποιήσει το αγωνιστικό της πλαίσιο και θα επιλέξει τη στρατηγική παρουσίας και έκφρασης στον συνταξιουχικό συνδικαλιστικό χώρο, σε όλη την επικράτεια.

Το εισαγωγικό σημείωμα της ΔΗ.ΡΙ.Κ.ΣΥ.

Σε ένα νέο πολυπολικό κόσμο χαοτικών αβεβαιοτήτων, σε μια εποχή που η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση βρίσκονται στο περιθώριο, σε μια περίοδο που αμφισβητείται η ίδια η εργασία, ως παράγοντας κοινωνικής απελευθέρωσης του ανθρώπου, όταν το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική προστασία αντιμετωπίζονται σαν περιττό δημοσιονομικό βάρος, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι που κατά τεκμήριο κίνησαν τον τροχό της καθημερινής βιοπάλης για δεκαετίες, θυμούνται πάντα το Νίκο Καζαντζάκη:

«Νέος θα πει να επιχειρείς να γκρεμίσεις τον κόσμο και να έχεις το θράσος να θες να οικοδομήσεις καινούριο, καλύτερο».

Οι συνταξιούχοι τις τελευταίες δεκαετίες πληρώνουμε ακριβά τις συνέπειες της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, χωρίς συντονισμένη δράση και έκφραση. Ως ενεργοί πολίτες, συσπειρωνόμαστε και διεκδικούμε έναν κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Απαντάμε στις νεοφιλελεύθερες εμμονές με την ενεργοποίηση μας, με τη μαζικοποίηση του κινήματός και το διαρκή αγώνα.

Μέσα από τις συνταξιουχικές ενώσεις, που ήδη υπάρχουν ή με τη δημιουργία νέων φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην ουσιαστική ανάταση του συνταξιουχικού κινήματος.

Με στόχο να κρατηθεί όρθια, αλλά και να αναβαθμιστεί η δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ενάντια σε όσους την επιβουλεύονται με όρους «Αγοράς», κρίνουμε αναγκαίο να συσταθεί μια νέα παράταξη συνταξιούχων, με διεκδικήσεις που αφουγκράζονται τις ανάγκες όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Κατόπιν τούτων, συντάχθηκε κείμενο ιδρυτικής διακήρυξης με αγωνιστικό πλαίσιο δράσης, νέας συνταξιουχικής συνδικαλιστικής παράταξης με την ονομασία ΔΗ.ΡΙ.Κ.ΣΥ(Δημοκρατική Ριζοσπαστική Κίνηση Συνταξιούχων) όπου υπογράφουν αρχικά 2781 ενεργοί συνταξιούχοι.

Η παράταξή μας θα δράσει ενωτικά, δημοκρατικά και άνευ όρων ιδιοκτησίας του κινήματος, με στόχο να αποδοκιμαστούν σε όλη την κοινωνία οι νεοσυντηρητικές πολιτικές στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο κράτος και στους θεσμούς και φυσικά στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Θα συμβάλλουμε με προτάσεις και ιδέες, για να μπορούν και πάλι οι συνταξιούχοι να ζουν με αξιοπρέπεια.

Η παράταξη μας, συνεχώς διερευνώμενη και παρούσα στις εξελίξεις, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα δημοκρατικά σε μεγάλη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που θα επικαιροποιήσει το αγωνιστικό της πλαίσιο και θα επιλέξει τη στρατηγική παρουσίας και έκφρασης στον συνταξιουχικό συνδικαλιστικό χώρο, σε όλη την επικράτεια.

Το προσωρινό συντονιστικό της ΔΗ.ΡΙ.Κ.ΣΥ

1. ΒΗΧΟΥ ΑΝΝΑ

2. ΔΡΙΒΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

3. ΜΑΛΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

4. ΜΑΛΑΜΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

5. ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

6. ΜΠΕΡΔΕΜΠΕ ΚΑΙΤΗ

7. ΝΟΥΧΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

8. ΝΟΥΧΟΥΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

9. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

10. ΣΑΚΙΣΛΗ ΕΛΕΝΗ

11. ΣΚΟΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

12. ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

13. ΤΑΣΟΥΛΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

14. ΤΕΜΠΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

15. ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ

16. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΤΑΚΗΣ

17. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΑΚΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Η ιδρυτική διακήρυξη της ΔΗ.ΡΙ.Κ.ΣΥ.

Φίλες και φίλοι,

όλοι εμείς, μετά από μια μακρά διαδρομή στον εργασιακό-ασφαλιστικό στίβο, συνταξιούχοι πλέον, προερχόμενοι από τον ευρύτερο Δημοκρατικό χώρο, σαν ενεργοί πολίτες, που πιστεύουμε στις αξίες της ελευθερίας, της κοινωνικής προόδου, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Όλες και όλοι εμείς, που εμπνεόμαστε από τους μεγάλους αγώνες του χθες και τις ιστορικές παρακαταθήκες του Ελληνικού λαού. Όσοι εμπνεόμαστε απ' τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τον αγώνα του 114, την εξέγερση του πολυτεχνείου, τους μεταπολιτευτικούς αγώνες και τη δημοκρατική «Αλλαγή» του 1981.

Υπερβαίνοντας τις επιμέρους πολιτικο-ιδεολογικές διαφοροποιήσεις του χθες, αποφασίζουμε, να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, του σήμερα και του αύριο.

Διακηρύσσουμε την πρόθεση μας να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας, στην προοπτική και στην διαμόρφωση των συνθηκών, για μια κοινωνία πραγματικής ισότητας και δικαιοσύνης.

Η κίνηση μας αυτή, εντάσσεται στην ανάγκη, να υπάρξει ένα μαζικό, Προοδευτικό Μέτωπο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές-πρακτικές-επιλογές, που δημιουργούν μια πολύ-επίπεδη κρίση.

Αγωνιζόμαστε:

- Ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

- Ενάντια στον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Ενάντια στην κατάλυση των Δημοκρατικών Θεσμών.

- Ενάντια στην απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και της δημόσιας εκπαίδευσης.

- Ενάντια στη Διαφθορά και στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

- Ενάντια στην αλλοπρόσαλλη επιδοματική πολιτική και στη συνεχόμενη κοροϊδία των συνταξιούχων.

- Ενάντια στην απαξίωση του κοινωνικού κράτους, τη μεγαλύτερη κατάκτηση του εργατικού κινήματος.

Σήμερα, ως δημοκρατικοί πολίτες και προοδευτικοί συνταξιούχοι, οφείλουμε να αντισταθούμε και να δώσουμε τη δική μας πνοή, πείρα και ενέργεια στην προσπάθεια ανάσχεσης του νεοφιλελευθερισμού και στη συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού μετώπου, που θα δώσει πραγματική διέξοδο στην κοινωνία.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξουν ριζοσπαστικές λύσεις, για μια νέα πορεία προς όφελος των συνταξιούχων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις, σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας.

Φίλες και φίλοι,

διακηρυγμένος στόχος της ΔΗ.ΡΙ.Κ.ΣΥ, είναι ο αγώνας για την εγγύηση του δημόσιου, υποχρεωτικού και καθολικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, που θα υπηρετεί τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Φίλες και φίλοι,

το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τις εξελίξεις στην οικονομία, στην αγορά εργασίας και από τους δημογραφικούς δείκτες. Για το λόγο αυτό κρίνεται επιβεβλημένη, η κατάργηση των δύο «αντιμεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης της ΝΔ, του ν.4808/2021 και του ν.4826/2021. Πρόκειται για δύο νομοθετήματα, που ενσωματώνουν όλο το νέο-συντηρητικό αφήγημα και αντιστρατεύονται τις βασικές αρχές της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

- Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης(ΤΕΚΑ)

- Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

- Αγωνιζόμαστε για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με τις δικαστικές αποφάσεις, για τα «αναδρομικά» των συνταξιούχων(περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και «δώρα).

- Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά του ΕΚΑΣ.

- Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των κατωτάτων ορίων συνταξιοδότησης.

- Αγωνιζόμαστε για αύξηση της Εθνικής Σύνταξης και την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης.

- Αγωνιζόμαστε για την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς, που προέκυψε από την εφαρμογή του ν.4387/2016, για τους προ του ν.4387/2016, συνταξιούχους, στην ανταποδοτική σύνταξη.

- Διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ.

Διεκδικούμε την σύντομη έκδοση των οριστικών αποφάσεων απονομής σύνταξης, καθώς και τον ορθό υπολογισμό του ποσού συνταξιοδότησης, από τον Ε.Φ.Κ.Α.

- Διεκδικούμε δικαιότερη φορολόγηση των αναδρομικών από συντάξεις .

- Διεκδικούμε την άμεση κατάργηση της «ασφαλιστικής» Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(ΕΑΣ), ώστε να δουν ελάφρυνση και οι υψηλότερες συντάξεις.

- Διεκδικούμε ρύθμιση οφειλών, για τα χρέη της πανδημίας, με την δυνατότητα αποπληρωμής σε 120 δόσεις και με διαγραφή μέρους του «ασφαλιστικού κεφαλαίου»(επανυπολογισμός οφειλής και διαγραφή οφειλών, με παράλληλη αφαίρεση μη πληρωμένου χρόνου).

- Ζητούμε την επανεξέταση των περιουσιακών κριτηρίων, για τη χορήγηση του επιδόματος ανασφαλίστου υπερήλικα του ΟΠΕΚΑ, με προσαρμογή των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, στα νέα δεδομένα της περιόδου(αύξηση κατώτατου μισθού, αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων κλπ.).

- Αγωνιζόμαστε για τη δόμηση ενός ΄σύγχρονου προνοιακού συστήματος, στους Δήμους και τις Περιφέρειες για την εξυπηρέτηση και την φροντίδα των υπερηλίκων και αναπήρων συνταξιούχων , αλλά και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

- Αγωνιζόμαστε να καταργηθεί η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ(6%) για τις επικουρικές συντάξεις, που καταβάλλεται από τους συνταξιούχους και για τη μείωση της εισφοράς για τις κύριες συντάξεις, από το 6%, στο 5%.

- Αγωνιζόμαστε για την επαναπροσέγγιση του ζητήματος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κυρίως για ειδικότητες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και για την εκπόνηση προγραμμάτων στήριξης για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, που καθίστανται άνεργοι, λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.

- Ζητούμε τη σταδιακή μείωση του ανώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα διεκδικούμε την αποσύνδεση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, από το «προσδόκιμο ζωής», που προβλέπει ο ν.3863/2010.

- Απαιτούμε στις μειωμένες(λόγω ηλικίας) συντάξεις, για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, να μην απαιτούνται 100 ένσημα, ανά έτος την τελευταία 5ετία, για την λήψη σύνταξης, αλλά 500 ένσημα συνολικά, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

- Διεκδικούμε την εισφορολόγηση υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων, που εμφανίζουν υψηλούς τζίρους την τελευταία 3ετία, ένεκα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης(τράπεζες-καύσιμα-ενέργεια-τρόφιμα-φαρμακοβιομηχανία) με την δημιουργία «κοινωνικών πόρων»(όχι για την ενίσχυση μιας «επαγγελματικής ομάδας», αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, δια του κοινού πλέον «κουμπαρά» του ΕΦΚΑ) στα πρότυπα της πρόσφατης «φορολόγησης» των υπερκερδών της ΔΕΗ.

- Μέλημα μας είναι η διασφάλιση της λειτουργίας του ΑΚΑΓΕ, που έχει οδηγήσει στην δημιουργία ενός αποθεματικού, που θα υποστηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, και κυρίως, τις επόμενες γενιές των συνταξιούχων.

- Διεκδικούμε την ενίσχυση με πόρους του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ μπορεί να ενισχυθεί με σημαντικούς πόρους, που μπορούν να προέλθουν από τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των

αποκρατικοποιήσεων και πόρους, από συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων κ.α. με στόχο να χρηματοδοτηθούν τα ταμεία

- Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απαξίωση και στο ξεπούλημα της κινητής και κινητής περιουσίας του ΕΦΚΑ.

- Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης και για την περαιτέρω στήριξη με πόρους του Μετοχιού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ).

- Αγωνιζόμαστε για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα

Φίλες και φίλοι

η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος συνδέεται στενά με τις υπόλοιπες προτάσεις του εργατικού κινήματος, για τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, το 35ωρο, την πολύπλευρη στήριξη των ανέργων, την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των γυναικών στην εργασία και στην οικογένεια, με τον σεβασμό του δικαιώματος των πολιτών, στην εκπαίδευση και στην υγεία.

Για τους λόγους αυτούς, η ΔΗΡΙΚΣΥ θεωρεί ότι, η προσπάθεια για το δημοκρατικό επανασχεδιασμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στον πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας για την ελληνική οικονομία. Ο σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης οφείλει να γίνει με γνώμονα τα συμφέροντα των μισθωτών, των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε όλο το φάσμα της ελληνικής επικράτειας. Για εμάς δεν νοείται ανάπτυξη με δομική ανεργία, ούτε μπορούμε να αποδεχθούμε την καταπολέμηση της ανεργίας με φτωχούς εργαζόμενους και υποαπασχολούμενους. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες θα βασίζεται στην αναβάθμιση της εργασίας, της παραγωγικότητας της και της προστασίας της. Κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό αυτό διαδραματίζει η ενίσχυση ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος που θα αναγνωρίζει κοινωνικά, θα ενισχύει θεσμικά και θα προστατεύει την εργασία ως θεμελιώδη παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής χειραφέτησης.

Εμείς οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας θεωρούμε καθήκον μας, την ανασύνταξη των δυνάμεων του κινήματος των συνταξιούχων με όρους ριζοσπαστικούς, αγωνιστικούς, μαζικούς, σε μια προοδευτική κατεύθυνση που θα δώσει διέξοδο, ελπίδα και προοπτική σε εμάς και στα παιδιά μας.

Για την ΔΗ.ΡΙ.Κ.ΣΥ

Οι υπογράφοντες