Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Η αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αξιολόγηση

Έρευνες για τα θύματα της τραγωδίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οπτικά, ηχητικά και άλλα υλικά προκειμένου να κατανοήσουν τα επιτελεία τα πρόσφατα φαινόμενα.

Οι ανακριτικές Αρχές διερευνούν το «τις πταίει», που οδήγησε στο ανθρώπινο λάθος το οποίο κατέληξε στη τραγωδία που εξελίχθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών.

Οι αστυνομικές Αρχές διερευνούν το τι δεν πήγε καλά και πολιτικός αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από ταραχοποιά στοιχεία, με τον ίδιο να επιμένει μάλιστα ότι δεν αναγνώρισε κανέναν εκ των συμμετεχόντων. Η αστυνομία πάντως υποστηρίζει πως τους γνωρίζει ήδη. Προτού μάλιστα τους προσάγει, διότι ή έχεις αστυνόμευση, ή δεν έχεις.

Οι εισαγγελικές Αρχές διερευνούν την υποκλοπή της οποίας θύμα έπεσε ένας άλλος αρχηγός πολιτικού κόμματος και, μιας και η επίσημη εξήγηση είναι ότι δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, οι ίδιες εισαγγελικές Αρχές γνωμοδότησαν ότι δεν επιτρέπεται να διερευνηθούν και οι καταγγελίες από τις αρμόδιες Αρχές που έπαψαν να είναι αρμόδιες, με σχετική νομοθετική ρύθμιση φυσικά.

Και επειδή ουδείς σ’ αυτή τη χώρα μπορεί να λειτουργεί χωρίς να ελέγχεται, η Ελληνική Αστυνομία διέταξε τη διερεύνηση των συνθηκών για το γνωστό -πλέον- περιστατικό του γερανοφόρου οχήματος της τροχαίας, που, υπό τον φόβο του αποκλεισμού του στην οδό Ακαδημίας, διεμβόλισε κάδους σκουπιδιών με μεγάλη ταχύτητα και αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό διαδηλωτή.

Το ίδιο πράττει η ΕΛ.ΑΣ. και για το άλλο περιστατικό των αστυνομικών των ΜΑΤ, που έσπαγαν αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη.

Αμφότερα τα περιστατικά ήρθαν στη δημοσιότητα από σχετικά βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο. Ένα άλλο περιστατικό από το οποίο υπήρχε βίντεο και ήρθε στη δημοσιότητα, για την απρόκλητη επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ σε διαδηλωτές κατά τη διαδήλωση στο Σύνταγμα, δεν ελέγχθηκε, αλλά ας μην είμαστε απαιτητικοί.

Αυτά άλλωστε αποτελούν στην πλειονότητά τους φαινόμενα αυτονόμησης υπηρεσιακών παραγόντων που παραβιάζουν τη φιλοσοφία του επιτελικού κράτους, η οποία στήθηκε για να αποφεύγονται αυτά τα φαινόμενα.

Εσχάτως, μάλιστα, κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν πως οι δυσλειτουργίες οφείλονται στο γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς για την αποτελεσματικότητά τους εξαιτίας των αντιδράσεων των συνδικαλιστών και της αντιπολίτευσης για την αξιολόγηση.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι βασικές προϋποθέσεις για την ορθή λειτουργία του επιτελικού κράτους είναι η σωστή αξιολόγηση και η ενδελεχής διερεύνηση των λειτουργιών του μηχανισμού που οδηγεί στις δυσλειτουργίες.

Εξαιρουμένων του Υπουργικού Συμβουλίου και του πρωθυπουργού φυσικά, που μονάχα αξιολογεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL