Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Τα αδιανόητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα αδιανόητα

Δυστύχημα στα Τέμπη
(MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Αποσβολωμένη στην αρχή, ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί αυτή την αδιανόητη ιστορία που οδήγησε στον αδιανόητο θάνατο -κατά προσέγγιση- 57 ανθρώπων, μιας και στα αδιανόητα προστίθεται και ότι δεν έχουμε ιδέα πόσοι επέβαιναν στο τρένο.

Επειτα ήρθε ο θυμός και με την έλευσή του έγινε και το αδιανόητο αναμενόμενο. Για να ακολουθήσουν μετά και άλλα αδιανόητα.

Διότι πριν ο άπειρος σταθμάρχης δεν γυρίσει το κλειδί αποδεικνύεται ότι δεν είχε επαρκώς εκπαιδευτεί. Ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις του κλειδούχου της Λάρισας, ότι δεν έλαβε υπόψη του το τηλεγράφημα του σταθμάρχη του επόμενου σταθμού, ότι, ότι, ότι...

Κι έπειτα οι ευθύνες της διοίκησης του διαχειριστή του δικτύου που δεν είχε μεριμνήσει για το δίκτυο, της πολιτικής ηγεσίας που μόνο επί συντριμμιών και πτωμάτων κατανόησε το βάρος της ευθύνης της.

Ακολούθησε και μια συγγνώμη, γενική και αόριστη. Ίσα για να ακουστεί.

Υστερα οι αδιανόητες δηλώσεις για το δράμα που μπορεί να γίνει ευκαιρία να φτιαχτεί το δίκτυο. Για την καταραμένη κοιλάδα των Τεμπών, το πέταλο του Μαλιακού, τις σήραγγες που κατασκευάστηκαν και τις μπαριέρες στις εθνικές οδούς που μπήκαν μετά τους θανάτους, την υποχρηματοδότηση που οδήγησε στην απαξίωση από τους μνημονιολάτρες. Εκείνους που έβλεπαν τη σωτηρία της χώρας στα Μνημόνια.

Επειτα οι συναισθηματισμοί. Τα νέα παιδιά, οι νέοι γονείς, τα διαλυμένα σπίτια, τα καμμένα όνειρα και έπειτα ξανά, η ατομική ευθύνη, η υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων, το ράλι προκηρύξεων για τα έργα που θα έπρεπε έχουν γίνει και οι σταθμάρχες με μπλοκάκι και στο τέλος: τα κλειστά φέρετρα.

Αλλά αυτό τούτη η χώρα το έχει ξαναζήσει. Πρόσφατα. Με τα σφραγισμένα φέρετρα όσων υπέκυψαν στην Covid εκτός ΜΕΘ, αλλά δεν έκανε διαφορά.

Η ιστορία της προόδου και της εξέλιξης μιας ολόκληρης χώρας που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή.

Και ο θυμός έγινε οργή.

Οι γονείς, τα αδέλφια, οι φίλοι, οι σύντροφοι, τα παιδιά που θα πρέπει να τρέξουν από τον περίβολο του Νοσοκομείου της Λάρισας στο Ληξιαρχείο των Τεμπών για να παραλάβουν τα πιστοποιητικά θανάτων των οικείων τους, να παραλάβουν τα προσωπικά είδη των θανόντων σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών από το Αστυνομικό Τμήμα των Τεμπών, να επιστρέψουν στο νοσοκομείο για να παραλάβουν τις σορούς όπου φυλάσσονται και έπειτα να συνοδεύσουν τους νεκρούς τους, αναμένοντας τις απαντήσεις της επιτροπής διερεύνησης όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και την κρατική υποστήριξη «(ότ)αν φτάσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL