Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις / «Η γυναίκα μου έφυγε λόγω των τριτοκοσμικών συνθηκών νοσηλείας»

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις / «Η γυναίκα μου έφυγε λόγω των τριτοκοσμικών συνθηκών νοσηλείας»

Ο Δημήτρης Μανιάτης βίωσε πρόσφατα με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες που έχει η πολιτική απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η σύζυγός του κατέληξε στις 10.12.2022 εξαιτίας ενδονοσοκομειακής λοίμωξης και ενώ προηγουμένως είχε ξεπεράσει το πρόβλημα για το οποίο εισήχθη. «Μου έχει στοιχίσει ότι έχασα έτσι τον άνθρωπό μου. Όχι να φύγουμε έτσι άδοξα…» αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο ίδιος.

Ο Δ. Μανιάτης εξιστορεί την περίπτωση της συζύγου του και καταγγέλλει ότι οι άθλιες συνθήκες νοσηλείας οδήγησαν στον θάνατό της. Η σύζυγός του έπασχε από αμυλωείδωση καρδιάς. Εισήχθη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, διότι έπεσε η πίεσή της, και της χορηγήθηκε η κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, επειδή χρειάστηκε να εισαχθεί σε ΜΕΘ, μεταφέρθηκε στις 7 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», που διαθέτει θέση αμυλοείδωσης καρδιάς σε ΜΕΘ και το αντίστοιχα καταρτισμένο προσωπικό. Μέχρι την ημέρα εξόδου από τη ΜΕΘ του «Αλεξάνδρα» όλα πήγαιναν θαυμάσια. Στην πτέρυγα νοσηλείας, όμως, άρχισαν τα προβλήματα. Αρχικά, οι συνθήκες νοσηλείας ήταν τραγικές. Πάντως, στις 30.11.2022 πήρε εξιτήριο, διότι η νοσηλεία πήγε καλά «και αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία του θεράποντος γιατρού, που είναι επιστήμονας άριστος και παγκόσμιας εμβέλειας» όπως λέει ο Δ. Μανιάτης.

Σύντομα, όμως, έγινε ξανά εισαγωγή στο «Αλεξάνδρα». Μέχρι να εισαχθούν σε δωμάτιο, βρέθηκαν σε χώρο που ήταν πρώην σαλόνι, με τέσσερα κρεβάτια και κοντά με έναν ασθενή που είχε ίωση. Το επόμενο πρωί ο Δ. Μανιάτης βρήκε τη γυναίκα του σε άθλια κατάσταση. Το ένα κρεβάτι πάνω στο άλλο, το τραπεζάκι και το τηλέφωνό της σε απόσταση που δεν μπορούσε να φτάσει. Τελικά ο γιατρός την εξέτασε το απόγευμα λόγω φόρτου εργασίας και στις 11 μ.μ. βρέθηκε κρεβάτι. Η ταλαιπωρία που βίωσε όμως χειροτέρεψε την κατάστασή της. Στη συνέχεια επιδεινώθηκε αρκετά, ενώ η συνθήκη νοσηλείας δεν βοήθησε καθόλου, καθώς η κατάσταση ήταν τριτοκοσμική. Αναπόφευκτα, κόλλησε μικρόβιο, το οποίο και ήταν μοιραίο.

Οπως μεταφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Δ. Μανιάτης, έστειλε επιτολή στον Θάνο Πλεύρη για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες νοσηλείας της συζύγου του, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. «Εγώ τα έγραψα στον Πλεύρη με ανθρώπινο τρόπο. Αν είχε ένα ίχνος ντροπής, θα μου απαντούσε. Δεν ανέχομαι να με κοροϊδεύουν, είμαι 71 χρόνων. Να σηκωθεί να πάει σπίτι του αν δεν είναι άξιος να είναι υπουργός Υγείας» λέει με αγανάκτηση και προσθέτει: «Στο τέλος πήρα αυτό το αποτέλεσμα. Να έρθει στα νοσοκομεία να δει τα χάλια τους!». Μάλιστα, όπως τόνισε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, σκέφτεται να προχωρήσει σε αγωγές ενάντια στην πολιτική ηγεσία της Υγείας και στους διοικητές των δύο νοσοκομείων, διότι ο ίδιος παρακαλούσε και αυτοί τον απαξίωσαν.

Πάντως, δεν κατηγορεί σε καμία περίπτωση το ιατρικό προσωπικό, καθώς, όπως επισημαίνει, οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σωθεί η σύζυγός του τόσο στο Λαϊκό όσο και στο «Αλεξάνδρα». «Να προσπαθεί ο γιατρός να κάνει καλά τον κάθε άνθρωπο και να μην μπορεί. Να σας δείξω τις βρομιές στους θαλάμους. Δεν είμαστε στο 1970! Δεν έκαναν ούτε μία αλλαγή από όταν έχτισε το ΕΣΥ ο αείμνηστος Γεννηματάς;» διερωτάται οργισμένος και συμπληρώνει: «Δίπλα είχαν υπερπολυτελείς θαλάμους και ήταν άδειοι!».

Συγκεκριμένες ευθύνες

Με τον ίδιο τρόπο που απαξίωσαν τον ίδιο τον Δημήτρη Μανιάτη απαξιώνουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η έξαρση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει από μόνο του. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που η μεταδοτικότητα μικροβίων -πολλές φορές θανατηφόρων- υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία. Και αυτοί οι λόγοι εδράζονται στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι λίγοι γιατροί και οι λίγες κλίνες (3,5 ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα, έναντι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη) οδηγούν σε ένα εξουθενωμένο προσωπικό, το οποίο έχει να διαχειριστεί δεκάδες ασθενείς σε συνθήκες συνωστισμού σε ράντζα. Εκεί που τα μικρόβια και οι λοιμώξεις βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν, να προσβάλουν οργανισμούς και σε πολλές περιπτώσεις να σκοτώσουν. Όσο η ενίσχυση των νοσοκομείων σε προσωπικό και εξοπλισμό δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τόσο θα συναντάμε τέτοιες άδικες περιπτώσεις.

Χάνονται 3.000 άνθρωποι τον χρόνο

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ένα μεγάλο αγκάθι για το ΕΣΥ. Σε διεθνές επίπεδο, το CDC και το ECDC, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, έχουν καταγράψει σαφή αύξηση τουλάχιστον κατά 50% στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στο διάστημα της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), η συχνότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, και σε συνθήκες προ πανδημίας, ανέρχεται στο 10%. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύθηκαν το 2021 περίπου 2.232.000 ασθενείς, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 223.200 βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν και μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Τα θύματα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων εκτιμώνται σε πάνω από 3.000 ετησίως μόνο στο ΕΣΥ!

Οπως τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Μιχάλης Γιαννάκος, σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες στη χώρα μας είναι στο υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. «Σ’ αυτό παίζουν ρόλο οι συνθήκες νοσηλείας, η εντατικοποίηση της δουλειάς του προσωπικού, τα μέσα ατομικής προστασίας, η απολύμανση-καθαριότητα στους θαλάμους, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Επίσης, επισημαίνει ότι ο τεράστιος αριθμός ράντζων που αναπτύσσεται σε κάθε εφημερία και οι γεμάτοι διάδρομοι των νοσοκομείων αυξάνουν τον κίνδυνο. «Όταν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών περιμένουν 7-8 ώρες στοιβαγμένοι 100 άνθρωποι για να εξεταστούν, και αυτό είναι πρόβλημα» σημειώνει. Επίσης, ο Μ. Γιαννάκος υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης υπάρχει παντού, διότι παντού υπάρχουν ράντζα. Τέλος, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα μικρόβια που μπορεί να κολλήσει κανείς, αλλά ακόμα και η ίωση ή μία λοίμωξη.

Εικόνα παρακμής στο ΕΣΥ επί Μητσοτάκη

Με τη ρητορική ερώτηση «αυτή η γυναίκα δεν έχει ψυχή; Πρέπει να πεθάνει;» έκλεισε η αφήγηση του Δημήτρη Κοντογιώργη, ο οποίος μας μεταφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής την περίπτωση της μητέρας του και τις τραγικές συνθήκες νοσηλείας της στο Αττικόν. Αυτή η φράση συμπυκνώνει την αγανάκτηση ενός ανθρώπου που βλέπει τη μητέρα του να νοσηλεύεται υπό τριτοκοσμικές καταστάσεις.

«Εγώ πήγα τη μητέρα μου στο Νοσοκομείο Αττικόν με μία μικρή δύσπνοια» ξεκινάει την εξιστόρησή του. Ωστόσο, μετά από δύο ημέρες έπαθε ανακοπή, με αποτέλεσμα να τη διασωληνώσουν. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα νοσούσε από κορωνοϊό (πιθανότατα κόλλησε μέσα στο νοσοκομείο), επομένως την έβαλαν στη ΜΕΘ Covid. Παρ’ όλα αυτά το ξεπέρασε, εξήλθε από τη ΜΕΘ Covid και μεταφέρθηκε σε κανονική κλίνη Εντατικής, αλλά πλέον ήταν σε κώμα. Την έβγαλαν από τη ΜΕΘ και τη μετέφεραν στο Τμήμα Λοιμώξεων, αλλά κανείς δεν ενημέρωσε τον Δ. Κοντογιώργη. «Μου είπαν ότι εκεί θα τη βλέπω τρεις φορές την εβδομάδα. Την επόμενη μέρα που πήγα να τη δω η μητέρα μου έχει φύγει από αυτή τη μονάδα και την κατεβάζουν στην πνευμονολογική-νευρολογική, σε ένα δωμάτιο στο μαύρο του το χάλι» καταγγέλλει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν αντίκρισε τη μητέρα του, την είδε σε ένα κρεβάτι χωρίς να είναι σκεπασμένη, «όπως τη γέννησε η μάνα της», όπως επισημαίνει. Επίσης, το μηχάνημα που την παρακολουθούσε ήταν χαλασμένο. Ακόμα ένα τραγικό σκηνικό ήταν όταν διαπίστωσε ότι από την τραχειοστομία έβγαιναν υγρά, η μητέρα του ήταν πασαλειμμένη και κανείς δεν μπορούσε να την κοιτάξει. Την ημέρα που μίλησε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Δ. Κοντογιώργης της έβγαλαν αξονική και του είπαν ότι δεν ήταν καλή και θα της έβγαζαν άλλη. «Πρέπει να δει ο κόσμος πώς είναι η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία» λέει ο ίδιος οργισμένος.

Μεταφέρει δε ότι καθένας μπορεί να μπει στο νοσοκομείο με τεστ, αλλά χωρίς ταυτότητα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ταυτοποίηση. «Ο κόσμος δεν πεθαίνει μόνο από τους ιούς, αλλά και από τις συνθήκες που δημιουργούνται στα νοσοκομεία. Άφησαν άτομο να μπει μέσα χωρίς τεστ και η δικαιολογία ήταν “σιγά, μία κρέμα φέρνει”. Μα μπαίνει στην κλινική. Τα σεκιούριτι, που είναι εταιρεία, τι θέλουν μέσα στη ΜΕΘ; Έρχονται σε επαφή με κόσμο συνεχώς» υπογραμμίζει.

Ο Δ. Κοντογιώργης προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε μήνυση ενάντια στον γιατρό-πανεπιστημιακό καθηγητή, που, σύμφωνα με τον ίδιο, ευθύνεται για την κατάσταση της μητέρας του. «Θέλω να ξέρω, ποιοι είναι αυτοί που ορίζουν τη ζωή του καθένα; Ποιοι πετάνε τους ηλικιωμένους έτσι; Ποια είναι η ασφάλεια ενός νοσοκομείου, όταν ο συγκεκριμένος γιατρός γύρισε και μου είπε “αν ήμουν στη θέση σας, θα έκλεινα τον διακόπτη”; Ένας επιστήμονας δεν σου λέει τέτοια λόγια» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Μάλιστα, στο ερώτημα γιατί δεν απευθύνεται στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, απαντάει: «Να πάρω τον Πλεύρη να κάνει τι; Τριάντα οκτώ άτομα βρίσκονται μόνο σε έναν διάδρομο εδώ».

Καταλήγοντας, ο Δ. Κοντογιώργης επιρρίπτει σαφείς πολιτικές ευθύνες για όσα βιώνει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Εγώ τον Τσίπρα δεν τον πήγαινα. Ψήφισα Ν.Δ. το 2019. Αυτή τη στιγμή λέω “χίλιες φορές Τσίπρας”. Ο Τσίπρας δεν είχε νοσοκομεία που έπαιζαν με τις ζωές. Εδώ παίζουν με ζωές».

Εμφραγμα στο ΕΣΥ

Η περίπτωση του Δ. Κοντογιώργη τείνει να γίνει κανονικότητα στα ελληνικά νοσοκομεία - αν δεν έχει ήδη γίνει. Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποιες περιπτώσεις άλλων νοσοκομείων, που δείχνουν τις τραγικές συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς.

Στο Σισμανόγλειο, στις εφημερίες 9, 13 και 17 Ιανουαρίου, μετά τη λήξη τους παρέμεναν στο ΤΕΠ -γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη - περί τους 30 ασθενείς. Μάλιστα, μετά τη γενική εφημερία της 17.1.2023 παρέμεναν 43 ασθενείς στο ΤΕΠ, κυρίως με πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά, μέχρι να βρεθεί νοσηλευτική κλίνη σε οποιοδήποτε τμήμα, αρκετές ώρες μέχρι ημέρες μετά. Οι διαθέσιμες κενές κλίνες πριν την εφημερία είναι ελάχιστες. Κατά την έναρξή της στις 13.1.2023 υπήρχαν 7 κενές κλίνες για παθολογικά, 1 για χειρουργικά και 2 για πνευμονολογικά περιστατικά.

Στο «Γεννηματάς» η προσέλευση στα ΤΕΠ του νοσοκομείου έχει φτάσει τον εξωφρενικό αριθμό ρεκόρ των 1.270 ασθενών (μέσος όρος 800-900) και οι εισαγωγές βρίσκουν κρεβάτι μετά από δύο ημέρες!

Στο Νοσοκομείο Πύργου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο νοσηλεύτηκαν 92 ασθενείς με παθολογικά περιστατικά και κορωνοϊό. Έχουν παραιτηθεί τρεις παθολόγοι και έμειναν με έναν.

Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών η μία Παθολογική Κλινική, που διαθέτει 35 κλίνες και 20 κρεβάτια για περιστατικά κορωνοϊού, είναι συνεχώς γεμάτη. Παραιτήθηκαν τρεις ειδικοί παθολόγοι και πέντε ειδικευόμενοι. Έμειναν με τρεις, εκ των οποίων ο ένας είναι με αναρρωτική άδεια.

Οι παραπάνω είναι μόνο κάποιες περιπτώσεις. Δυστυχώς, αυτή είναι η εικόνα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, και έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.