Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Σε κλίμα αβρότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε κλίμα αβρότητας

Η κίνηση στους δρόμους -που κανονικά θα έπρεπε να την ονομάζουμε ακινησία, βέβαια, αλλά πόσα είναι αυτά που λέμε σωστά σε τούτη τη γλώσσα- είναι συχνό φαινόμενο στο κέντρο της Αθήνας. Όπως και στα περίχωρα άλλωστε.

Μία κατάσταση που συχνά προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία στον οδηγό ή τον συνεπιβάτη, που μοιραία θα καθυστερήσουν τις δουλειές τους. Συχνά μάλιστα οι αγχώδεις οδηγοί ξεσπούν στις κόρνες των αυτοκινήτων τους και κατά συνέπεια στα αυτιά των υπολοίπων.

Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται πως κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία.

Διασταύρωση Πεσμαζόγλου και Σταδίου, στο κέντρο· μεσημέρι.

Δεκάδες οχήματα εγκλωβισμένα επί της Πεσμαζόγλου με αναμμένες τις μηχανές τους περιμένουν υπομονετικά το νεύμα του τροχονόμου, που δεν έρχεται. Οι περισσότεροι εξ αυτών, παραδόξως ευδιάθετοι.

Στην απέναντι μεριά του δρόμου, μπλοκαρισμένα οχήματα επίσης. Εκεί όμως οι οδηγοί μοιάζουν εκνευρισμένοι και αραιά και πού ακούγεται και κάποια κόρνα.

Η Σταδίου κομμένη στα δύο επίσης στη διασταύρωση.

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει με τις κόκκινες κορδέλες τους την άνοδο της Σταδίου, αφού μπροστά από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας ομάδα ανάπηρων διαδηλωτών καλούν την κυβέρνηση να τους ενισχύσει επειδή δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανατιμήσεις και τις οικονομικές απαιτήσεις της εποχής.

Οι διαδηλωτές, κατά το τυπικό, φυσικά, ήταν περικυκλωμένοι από αστυνομικές δυνάμεις.

Για την ακρίβεια, μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μαζί με έναν γερανό της Τροχαίας - πιθανόν διότι οι διαδηλωτές ήταν σε αναπηρικά αμαξίδια, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι κι αυτό μια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν.

Στην απέναντι πλευρά της Σταδίου, σταματημένο ένα λευκό φορτηγάκι και πίσω του εκατοντάδες απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών, Ωδείων, Δραματικών Σχολών, χορευτές, σκηνοθέτες, όλοι αυτοί που μάτωσε η ψυχούλα τους -μαζί με τις τσέπες των γονιών τους να σπουδάσουν, κάτι που δεν πρόσφερε ποτέ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα- και σήμερα θεωρούνται απόφοιτοι Λυκείου σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση. Αναμένουν επίσης το αστυνομικό σήμα για να προχωρήσουν την πορεία τους. Δεξιά και αριστερά τους άλλες αστυνομικές δυνάμεις.

Πεζοπόρες αυτή τη φορά.

Ξάφνου, ακούγεται ένα διπλό φύσημα από τα μεγάφωνα του λευκού βαν, αναγκάζοντας τον τροχονόμο να γυρίσει αυτόματα προς τον οδηγό με τα χέρια ανοιχτά και τους ώμους σηκωμένους. Κι έρχεται και δεύτερο: φιου φιου!

Συνάδελφοι... υπομονή, προηγείται άλλη κινητοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL