Αποστολή στη Μυτιλήνη / Ο Μοχάμαντ μπορεί να ονειρεύεται ξανά

Αποστολή στη Μυτιλήνη / Ο Μοχάμαντ μπορεί να ονειρεύεται ξανά

Η πολύμηνη πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου «Μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ» είχε αποτέλεσμα. Ελεύθερος σε περίπου έναν μήνα θα είναι ο 30χρονος Σομαλός Μοχάμαντ, ο οποίος πρωτόδικα «έφαγε» 142 χρόνια φυλακή ως διακινητής - αν και ναυαγός πρόσφυγας. Χθες στο Εφετείο της Μυτιλήνης τού επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης των 37 ετών, με τα 8 να είναι εκτιτέα. Ωστόσο θα αφεθεί ελεύθερος, γιατί βρίσκεται ήδη δύο χρόνια στις φυλακές της Χίου, έχει 550 μεροκάματα και καλή διαγωγή.

Η υπόσχεση που δόθηκε από όλους τους αλληλέγγυους, τους δικηγόρους, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιο Κούλογλου και τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο είναι η συνεχής δράση προκειμένου να καταργηθεί η απαράδεκτη ευρωπαϊκή Οδηγία που «βαφτίζει» διακινητή τον πρόσφυγα που κρατά το πηδάλιο της βάρκας που εγκαταλείπει ο δουλέμπορος, γιατί η ρετσινιά του διακινητή είναι εφ’ όρου ζωής. Η ετυμηγορία προκάλεσε κλάματα και αγκαλιές μεταξύ του Μοχάμαντ και του Σομαλού συνεπιβάτη του, ο οποίος ήρθε να φωνάξει: «Ο Μοχάμαντ μού χάρισε την ζωή, του το οφείλω».

Στο δικαστήριο αποτυπώθηκαν οι δύο κόσμοι και στη Δικαιοσύνη. Από τη μια η αντίληψη της εισαγγελέα επί τιμή Ξένης Δημητρίου, έτσι όπως καταγράφηκε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, και στον αντίποδα η αγόρευση της εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μυτιλήνης, η οποία επέμενε στην ενοχή του 30χρονου Σομαλού πρόσφυγα. Από άγνοια ή από εσκεμμένη παραπληροφόρηση; Επικίνδυνα χαρακτηριστικά και τα δύο.

Πόσες φορές ρώτησε απαξιωτικά τον κατηγορούμενο γιατί εγκατέλειψε τη χώρα του, την οικογένειά του και τα παιδιά, χωρίς να πείθεται ότι αποζητεί ελευθερία; Της υπενθύμισε ο συνήγορος του Μοχάμεντ Δημήτρης Χούλης ότι από το 1991 η Σομαλία σπαράσσεται από εμφύλιο. Πόσες φορές με ειρωνεία ρώτησε η εισαγγελέας γιατί δεν πήρε το αεροπλάνο να έρθει στην Ελλάδα νόμιμα και «επέλεξε» την Τουρκία; Την «ενημέρωσε» ο συνήγορος του Μοχάμαντ ότι η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Σένγκεν και απαιτείται βίζα, κάτι που δεν προαπαιτεί η Τουρκία. Πόσες φορές ρώτησε τον πρόσφυγα γιατί δεν μετανάστευσε σε άλλη χώρα της Αφρικής; Της επισήμανε ο συνήγορος ότι Σουδάν, Ερυθραία, Αιθιοπία και άλλες γειτονικές χώρες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσες φορές η εισαγγελέας ρώτησε ειρωνικά γιατί δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο σε γειτονική χώρα της Σομαλίας; Της υπενθύμισε ο δικηγόρος ότι και οι Ουκρανοί ζητούν άσυλο στην Ελλάδα που δεν είναι όμορη χώρα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, ο πρόσφυγας μπορεί να αιτηθεί ασύλου όπου θέλει και αισθάνεται ασφαλής. Πόσες φορές ρώτησε η εισαγγελέας γιατί δεν ζήτησε ο Μοχάμαντ άσυλο στην Τουρκία και επέλεξε την Ελλάδα; Την ενημέρωσε ο συνήγορος ότι η Τουρκία δεν υπέγραψε τη Συνθήκη της Γενεύης. Επίσης, ενημέρωσε για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, όπου η γειτονική χώρα εξετάζει αιτήματα ασύλου από όσους προέρχονται από την εμπόλεμη Συρία.

«Οι πρόσφυγες μεταναστεύουν, φεύγουν από τις πατρίδες τους γιατί θέλουν να ζήσουν ασφαλείς, θέλουν να ζήσουν σαν άνθρωποι. Κι εγώ επέλεξα την Ευρώπη και βρέθηκα στη φυλακή στα 28 μου χρόνια. Αν χρειαστεί να σώσω ζωές, θα το ξανακάνω» είπε με δάκρυα στα μάτια ο Μοχάμαντ, που απόψε μπορεί να κάνει όνειρα.

Στο μεταξύ, ξεκινά σήμερα στη Λέσβο η δίκη των διασωστών Seán Binder και Sarah Mardini και ακόμα 22 ατόμων από τη ΜΚΟ Έρευνας και Διάσωσης στην οποία εργάστηκαν εθελοντικά. Διώκονται, μεταξύ άλλων, για κατασκοπεία, πλαστογραφία, διακίνηση ανθρώπων και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.