Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C24.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.5°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C20.4°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.7°C21.1°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C22.8°C
5 BF 40%
Αξίζει να αισιοδοξούμε: υπέρβαση του χθες με δικαιοσύνη παντού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αξίζει να αισιοδοξούμε: υπέρβαση του χθες με δικαιοσύνη παντού

132753531b.png

Το 2023 κληρονομεί στην αφετηρία του περισσότερο ατομισμό, ανασφάλεια και απογοήτευση, τραυματισμένη την κοινωνική, εργασιακή, οικονομική, πολιτισμική ζωή, με αυξανόμενη κοινωνικά τη φτωχοποίηση των πολιτών και με αντίδοτα επιδοματικές ενισχύσεις πολιτών.

* Το 2023 κληρονομεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, απόρροια αντιπαλοτήτων γεωστρατηγικών, κρατικών και μεγάλων επιχειρηματικών και νεοφιλελεύθερων συμφερόντων, με πολλαπλές τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, όπου ενεργειακές συγκυριακές επιδοτήσεις υποβοηθούν, αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα.

* Το 2023 κληρονομεί αυξανόμενες τραυματικές πτυχές σε κοινωνικό επίπεδο, με διαχεόμενη την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, τον εκφασισμό, τη βία, την αφαίρεση της ζωής, βάζοντας σε συνεχή δοκιμασία και αμφισβήτηση στην πράξη τα δικαιώματα πολιτών και προσφύγων.

* Το 2023 κληρονομεί το Qatargate (με «κατοχυρωμένα» λόμπι κ.λπ. και όχι μόνο), όπου τα αθέμητα μέσα κρατών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με πρόθυμους συνεργάτες ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωβουλής βάζουν σε δοκιμασία το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σχετικά με τον τρόπο της λειτουργίας ευρωπαϊκών θεσμών, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτούς αλλά και, έμμεσα, στο αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα.

* Το 2023 κληρονομεί ότι δεν έχουμε ανιχνεύσει σε βάθος κοινωνικά-πολιτικά-οικονομικά και κατανοήσει τη νέα παγκόσμια δυναμική των πραγμάτων με φόντο στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή και πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση που εξελίσσεται αλλά και τις αμετροεπείς προκλήσεις από τη γειτονική Τουρκία.

* Το 2023 κληρονομεί ότι δυσκολευόμαστε να διαχωρίσουμε τη μεγάλη εικόνα της πραγματικότητας του πλανήτη Γη που μας φιλοξενεί και παρεμβατικά αλλοιώνουμε (και συστηματικά μας υποβάλλεται επιδεικτικά να αγνοούμε) από τη μικρή εικονική πραγματικότητα που μας περιβάλλει ως «αξιακό» μοντέλο και πρότυπο ζωής (στο οποίο επιμένουμε απτόητοι και παρά τα «παθήματα»).

* Το 2023 κληρονομεί ότι συνεχίζει το life style να είναι παρόν ως νεοφιλελεύθερο κοινωνικό μοντέλο και αντίληψη ζωής, με κύριο αποδέκτη τους νέους ανθρώπους, με την υποβοήθηση και της τηλεοπτικής και εικονικής πραγματικότητας που ψηφιακά μας περιβάλλει και υποβαθμίζει τον πολιτισμό και την προσωπική αξιοπρέπεια.

* Το 2023 κληρονομεί ότι οι τηλεφωνικές «επισυνδέσεις» (μάθαμε και αυτόν τον όρο…) φαίνεται να αποτελούν αναγκαίο συστατικό της ιδιότυπης κυβερνητικής αντιδημοκρατικής αντίληψης που -χωρίς αιδώ- μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.

Παρ’ όλα αυτά, για το 2023:

* Αξίζουμε ως κοινωνία ένα διαφορετικό, καλύτερο αύριο για όλους, αλλά κυρίως για τη νέα γενιά, με επίκεντρο μια ολιστική παραγωγική, περιβαλλοντική, πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη και όχι απλώς μεγέθυνση τραπεζικών δεικτών.

* Αξίζουμε ως κοινωνία να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όραμα, σχέδιο, επιμονή, συμμετοχή, διαφάνεια και ανιδιοτέλεια, με ενσυναίσθηση του ρόλου μας στο οικοσύστημα που μας περιβάλλει και μας φιλοξενεί.

* Αξίζει για τη χώρα μας, μέσα στο εκλογικό έτος 2023, να επιδιώξουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για μια ουσιαστική κυβερνητική αλλαγή, με σύμμαχο την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή με διαφάνεια και δημοκρατία.

* Αξίζει να αισιοδοξούμε για την υπέρβαση του χθες για ένα διαφορετικό και πραγματικά καλύτερο 2023, με ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ/ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ παντού!

 

* Ο Τάσσος Δίκας είναι αρχιτέκτονας και ομότιμο μέλος του ΤΕΕ Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL