Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κώστας Λουράντος / Δεν θυμάμαι στη ζωή μου να υπάρχουν τόσες ελλείψεις φαρμάκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Λουράντος / Δεν θυμάμαι στη ζωή μου να υπάρχουν τόσες ελλείψεις φαρμάκων

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι ελλείψεις των φαρμάκων στη χώρα έχουν λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις, καθώς αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 βασικά φάρμακα, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά, την ώρα που ιώσεις είναι σε έξαρση.

Από τα ράφια πολλών φαρμακείων λείπουν ακόμα και από πιο βασικά φάρμακα όπως σιρόπια Depon για παιδιά, η αντιβίωση Augmentin, εισπνεόμενα Flixotide και Aerolin, αντιβηχικά όπως το Aerius και μια σειρά από αντιικά σκευάσματα. Σύμφωνα με τον

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστας Λουράντος στο Mega, μία ακόμη αιτία για τις ελλείψεις φαρμάκων εκτός από την αυξημένη ζήτηση είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που γίνονται από τις μεγάλες εταιρείες, για καλύτερες τιμές, με συνέπεια τμήμα της εγχώριας αγοράς, να μείνει τελικά ακάλυπτο και να υπάρχουν ελλείψεις.

Ο Κώστας Λουράντος εξήγησε ότι οι μικρές ποσότητες που έρχονται στην Ελλάδα, «επανεξάγονται για να κερδίζουν κάποιοι διπλάσια και τριπλάσια χρήματα από ότι αν τα έδιναν στα ελληνικά φαρμακεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα ανέφερε ότι αν δεν υπάρχει το πρωτότυπο φάρμακο μπορεί να αντικατασταθεί από γενόσημο, τα οποία υπάρχουν σε επάρκεια.

Τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε φάρμακα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν θυμάται στη ζωή του να υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, το οποίο όπως εξήγησε είναι και παγκόσμιο πρόβλημα καθώς υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών, πχ η παρακεταμόλη η οποία παράγεται στην Ασία, αλλά για κάποιο λόγο παράγεται λιγότερη ποσότητα ή υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.

«Έρχονται στην Ελλάδα λιγότερες ποσότητες, αυτές οι ποσότητες αντί να διανεμηθούν στα ελληνικά φαρμακεία, ένα μεγάλο μέρος εξάγεται, προς κέρδος αυτών των εξαγωγέων» για να προσθέσει ότι «πρέπει να γίνει άμεσα παρέμβαση έτσι ώστε οι ποσότητες που έρχονται στην Ελλάδα να παραμένουν εδώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL