Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Ξένη Δημητρίου για Novartis / Από την πρώτη στιγμή υπήρχε αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξένη Δημητρίου για Novartis / Από την πρώτη στιγμή υπήρχε αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα

Η Ξένη Δημητρίου
Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΡΗ)

Παράλογες χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, τις αστήρικτες κατηγορίες που είχε εξαπολύσει η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι ο τελευταίος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια, η οποία είχε διατελέσει από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 30 Ιουνίου 2019, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καταθέτοντας τη Δευτέρα στο ειδικό δικαστήριο δήλωσε ότι το να κατασκευάσει κάποιος στοιχεία είναι «αδύνατον ακόμα και για ένα διεφθαρμένο δικαστικό λειτουργό».

«Η κα Ράικου ήταν επικεφαλής, οι επίκουροι χειρίζονταν την υπόθεση. Πώς να κατασκευάσεις στοιχεία για μία υπόθεση που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τι να κατασκευάσεις; Τα κατασχεθέντα έχουν πάει στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, τι να κατασκευάσεις;» σημείωσε η κα Δημητρίου ενώ απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλικής Ηλιοπούλου δήλωσε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι λογικό».

«Από την πρώτη στιγμή γίνεται νύξη σε πολιτικά πρόσωπα. Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα ότι υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα. Σε άλλη αναφορά υπήρχαν ονόματα πρώην πρωθυπουργών και υπουργών. Μπορεί δικαιολογημένα ο κύριος Παπαγγελόπουλος να της είπε "τί έχει πολιτικά πρόσωπα;”» σημείωσε.

Παράλληλα, μετά από σχετική ερώτηση της προέδρου, η μάρτυρας ανέφερε ότι η κα Ράϊκου δεν εξέφρασε ποτέ παράπονα κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, για παρεμβάσεις του τελευταίου στο έργο της.

Πρόεδρος: Είχε η κα Ράικου την άνεση να σας πει για τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Δημητρίου: Βεβαίως.

Πρόεδρος: Δε σας παραπονέθηκε ποτέ;

Δημητρίου: Ποτέ.

Πρόεδρος: Οι σχέσεις της κυρίας Ράικου με τον κ. Παπαγγελόπουλο πως ήταν;

Δημητρίου: Εκείνοι ξέρουν. Από τα δημοσιεύματα ξέρω ότι είχαν φιλικές σχέσεις και μάλιστα και πως μετά από την παραίτηση της, συνευρέθηκε με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε τραπέζι. Εκείνη το είπε στη Βουλή. Εγώ το διάβασα από τα δημοσιεύματα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, η Ξ. Δημητρίου τόνισε ότι δεν κατάλαβε ποτέ τους λόγους παραίτησης της κας Ράϊκου, σημειώνοντας μάλιστα ότι την ημέρα της παραίτησης της Ελένης Ράικου η ίδια Δημητρίου βρισκόταν στην Κύπρο.

«Αιφνιδιάστηκα με την παραίτηση της κας Ράικου διότι είχαμε συναντηθεί πριν δύο ημέρες και είχαμε συζητήσει για την υπόθεση της Novartis. Δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά» τόνισε η κυρία Δημητρίου, περιγράφοντας: «Όταν γύρισα, είδα την παραίτηση, πήρα την εφημερίδα και πήρα και κ. Δασκαλόπουλο (σ.σ. ο τότε επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς)».

Πρόεδρος: Τι καταλαβαίνετε;

Δημητρίου: Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μου έχει μιλήσει. Δεν ταιριάζει το  δημοσίευμα με την αναφορά της.

Πρόεδρος: Πήγε το μυαλό σας στον Παπαγγελόπουλο;

Δημητρίου: Ούτε στο ελάχιστο. Εγώ θα υποστήριζα την παραμονή της στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Δεν μου είχε περάσει από μυαλό ότι θα αντικατασταθεί διότι έτρεχαν σοβαρές υποθέσεις και δεν μου είχε δώσει δικαίωμα ότι δεν ήταν ικανή. Και οι επίκουροι ήταν ικανοί. Πολύ καλά παιδιά.

Πρόεδρος: Ποιος θα ήθελε να την οδηγήσει στην έξοδο;

Δημητρίου: Κανένας. Μόνη της οδηγήθηκε. Δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να την πάρω να την ρωτήσω. Εκείνη έπρεπε να με πάρει τηλέφωνο και μου εξηγήσει. Αυτό απαιτεί η δεοντολογία.

Πρόεδρος: Η παραίτηση δεν είχε σχέση με δημοσίευμα; Τι λέτε;

Δημητρίου: Τότε, μου ήταν ανεξήγητη. Όταν όμως μου ήρθε αναφορά με καταθέσεις σε κοινό λογαριασμό εκείνης και συζύγου της, έδωσα εντολή, να επιληφθεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εκείνος το χρέωσε να γίνει έρευνα.

Η Ξ. Δημητρίου αναφερόμενη στο πότε είδε ξανά την κα Ράικου δήλωσε: «Ήταν σε μία εσπερίδα στα μέσα του 2019. Εκεί με χαιρέτησε. Μου είπε "όταν με το καλό φύγετε θέλω να σας πω". Της απάντησα είναι πολύ αργά πλέον Ελένη μου να μου πεις».

Η κα Δημητρίου πρόσθεσε δε ότι μάλλον η κα Ράικου επέλεξε να κάνει μια ηρωική έξοδο. Αναφορικά με την απόπειρα αυτοκτονίας υπαλλήλου της Novartis η κα Δημητρίου τόνισε:

«Την Πρωτοχρονιά του 2017 γίνεται μία απόπειρα αυτοκτονίας στο Χίλτον. Πρόκειται για εργαζόμενο της Novartis αλλά στην Ελβετία. Ο άνθρωπος αυτό έλεγε «φέρτε μου την κυρία Ράικου να καταθέσω». Της είπα "Ελένη πήγαινε". Τι έγινε από εκεί και πέρα αν πήρε κατάθεση, δεν ξέρω».

Νωρίτερα, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αναφέρθηκε στο χρόνο έναρξης των ερευνών για το σκάνδαλο Novartis, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, της διαβίβασε σχετικό έγγραφο για τη φαρμακοβιομηχανία, και δύο δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία έκαναν αναφορά στην υπόθεση. Στη συνέχεια η κα Δημητρίου διαβίβασε το έγγραφο και τα δημοσιεύματα στην τότε επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου, ενώ ακολούθησε η αποστολή και άλλων δημοσιευμάτων από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την κυρία Ράϊκου. «Τα δημοσιεύματα βοούσαν», σύμφωνα με την μάρτυρα, ότι υπήρχε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Σε ένα μάλιστα εξ αυτών, όπως είπε, γινόταν αναφορά στον Αντ. Σαμαρά αλλά και σε άλλον πρώην πρωθυπουργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL