Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ειδικό Δικαστήριο / Αποβλήθηκε η Τσατάνη από πολιτική αγωγή - Αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειδικό Δικαστήριο / Αποβλήθηκε η Τσατάνη από πολιτική αγωγή - Αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλους και η Ελένη Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απέρριψε το Ειδικό Δικαστήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη, το αίτημα της πρώην εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή (παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος).

Συνεπώς η κα Τσατάνη δεν μπορεί να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή υποστήριξης της κατηγορίας σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή, πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου να μην γίνει δεκτή η παράσταση της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, ως πολιτικής αγωγής.

Συγκεκριμένα, με την έναρξη της σημερινής τρίτης κατά σειρά ημέρας ακροαματικής διαδικασίας, η κα Σμυρλή πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου ότι έχει παραγραφεί το δικονομικό δικαίωμα της κας Τσατάνη. Και αυτό γιατί η ίδια είχε καταθέσει δήλωση πολιτικής αγωγής 16.2.2022 και η παλαιότερη (2018) δήλωση που είχε υποβάλλει, δεν αφορούσε την υπόθεση που τώρα δικάζεται, άλλα άλλη υπόθεση, αυτής της βομβιστικής ενέργειας σε βάρος της.

Οι συνήγοροι της κας Τσατάνη, αντέκρουσαν την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, ενώ αντίθετα οι δικηγόροι του κ. Παπαγγελόπουλου χαρακτήρισαν θεμελιωμένη την εισαγγελική πρόταση και συντάχθηκαν με αυτή.

Αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη

Παράλληλα, αίτημα να καλυφθεί τηλεοπτικά το ειδικό δικαστήριο κατέθεσαν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη μέσω των συνηγόρων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποστήριξαν ότι η απευθείας μετάδοση της δίκης προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 3090/2002), μετά από σχετική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, εφόσον δεν παραβιάζονται τα χρηστά ήθη, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται.

Επιπλέον, οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων κάνοντας λόγο για ζήτημα «ανώτατου επιπέδου δημοσιότητας» επιχειρηματολόγησαν επικαλούμενοι το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να στοιχειοθετήσουν το αίτημά τους, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για υπόθεση με ουσιώδες δημόσιο ενδιαφέρον.

Επίσης, υποστήριξαν ότι η σπουδαιότητα της δίκης έχει έντονο ενδιαφέρον καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι πρώην εισαγγελικός λειτουργός και είχε πολιτική ιδιότητα, πλέον των άλλων θέσεων που υπηρέτησε, ενώ η κα Τουλουπάκη είναι εν ενεργεία εισαγγελική λειτουργός.

«Θα θέσω μια ανθρώπινη παράμετρο. Το προσωπικό μου δράμα. Προσπαθούν να με εμφανίσουν ως κακούργο, τι Ρασπούτιν, τι αυτό! Όταν η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είπε ότι δεν ισχύουν όλα αυτά, διέρρεαν ότι κατηγορούμαι για σωρεία κακουργημάτων. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, θα αποδειχθεί η αλήθεια, θα τη μάθει ο ελληνικός λαός» δήλωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Η Ελ. Τουλουπάκη από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν φοβάται τη δημοσιότητα και το τεκμήριο αθωότητας καθώς έχεις «κρυστάλλινες θέσεις».

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί επί του αιτήματος των συνηγόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL