Εμβολιασμός / Χωρίς άμεση πρόσβαση στο «επικαιροποιημένο» οι μέχρι τώρα ανεμβολίαστοι

Εμβολιασμός / Χωρίς άμεση πρόσβαση στο «επικαιροποιημένο» οι μέχρι τώρα ανεμβολίαστοι

Οι πολίτες δεν πρέπει να συγχέουν τα «επικαιροποιημένα» εμβόλια που αναμένονται το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας, με την παραγωγή εμβολίου ετήσιας χορήγησης, στο πρότυπο αυτού της γρίπης, για τα οποία θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος μέχρι να εγκριθούν και να παραχθούν σε ποσότητες τέτοιες ώστε να είναι εφικτή η χορήγησή τους στον πληθυσμό. Τις σχετικές διευκρινίσεις έδωσε μιλώντας στο Mega η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Τα "επικαιροποιημένα" εμβόλια έχουν ήδη πάρει τις εγκρίσεις, για το βασικό στέλεχος της Όμικρον θα τα έχουμε τώρα τον Οκτώβριο, ενώ για την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 υπολογίζουμε τον Δεκέμβριο. Της Pfizer/BioNTech θα είναι για άτομα από 12 ετών και άνω, ενώ της Moderna από 18 ετών και άνω», όπως περιέγραψε η κα Παγώνη. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και αυτά θα βοηθήσουν, τόσο για την προστασία από σοβαρή νόσηση όσο και την απειλή θανάτου. Επίσης, θα περιορίσουν και τη διασπορά.

Τη Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να δώσει τις σχετικές οδηγίες, να χορηγηθούν στους άνω των 60 ετών, σε όσους έχουν σοβαρά και πολλά υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, παιδιά με σοβαρά νοσήματα. Γενικά, οι «ευαίσθητες ομάδες».

Όσοι ωστόσο άνω των 60 ετών έχουν κάνει ήδη την 4η δόση, δεν χρειάζεται άμεσα να κάνουν και το επικαιροποιημένο εμβόλιο, «θα πάρουν οδηγίες».

Όσοι άνω των 60 έχουν κάνει μόνο την 3η δόση, πρέπει να πάνε να κάνουν 4η δόση από τα εμβόλια που έχουμε. «Μην περιμένουν να φτάσει ο Δεκέμβριος, δεν χρειάζεται».

«Δυστυχώς», είπε η κα Παγώνη, όποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλιο, δεν μπορεί να κάνει το «επικαιροποιημένο», γιατί στην ουσία του είναι «αναμνηστική δόση». Στις μελέτες συμμετείχαν άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί, είτε με εμβόλιο δύο δόσεων είτε με μονοδοσικό. Γι' αυτό, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, δεν μπορούν να κάνουν το «επικαιροποιημένο» εμβόλιο. Ξεκινούν αφού το αποφάσισαν, κανονικά, όπως εμβολιάζονται όλοι ... θα κάνουν τις δύο δόσεις (είτε Pfizer/BioNTech είτε Moderna) ή το μονοδοσικό (Johnson&Johnson).