Ευθύμης Λέκκας / Κινδυνεύουμε από τα φαινόμενα επειδή δεν είμαστε αποτελεσματικοί

Ευθύμης Λέκκας / Κινδυνεύουμε από τα φαινόμενα επειδή δεν είμαστε αποτελεσματικοί

Καμπανάκι κινδύνου για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού και των εμπλεκόμενων φορέων να δομήσουν ένα επαρκές σύστημα προετοιμασίας, πρόγνωσης και διαχείρισης έντονων φαινομένων χτύπησε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

«Αν αναλύσουμε τα δεδομένα σήμερα, έχει τελείως διαφοροποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Έχουμε να κάνουμε με μία εξελισσόμενη κλιματική κρίση, που ουσιαστικά συντίθεται από το γεγονός της μεγαλύτερης συχνότητας των φαινομένων, την εναλλαγή των φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές, έντονες χιονοπτώσεις, ξηρασίες, κτλ.), μία πολύ γρήγορη εξέλιξη γεγονότων», είπε ο κ. Λέκκας.

«Σε όλα αυτά», συνέχισε, «μπαίνει το θέμα της τρωτότητας, αυτό που βλέπουμε σε κάθε σημείο της Ελλάδας και του κόσμου. Η τρωτότητα των συστημάτων, αντί να μειώνεται, αυξάνεται, επειδή η κοινωνία μας είναι πιο σύνθετη. Υπάρχουν διάφορα συστήματα που συμπλέκονται μεταξύ τους, δημιουργώντας αυξημένη τρωτότητα, παρότι έχουμε αυξημένη ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα».

Χαρακτήρισε «κομβικό σημείο που πρέπει να καταλάβουμε ως πολίτες» το γεγονός της «έκθεσής μας. Αυτό δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε επαρκώς. Στους σεισμούς έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα προφύλαξης, αλλά για τα άλλα φαινόμενα είμαστε πολύ πίσω, εκτιθέμεθα σε κίνδυνο χωρίς να υπάρχει λόγος».

Όπως τόνισε, «τα φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση, αυτό είναι δεδομένο. Επίσης, θα τα αντιμετωπίζουμε σε περιοχές που δεν τα αντιμετωπίζαμε ως τώρα, θα υπάρχει εξάπλωση και σε άλλες περιοχές, όπως βλέπουμε π.χ. στις Κυκλάδες. Εξαπλώνονται σε περιοχές που δεν γνωρίζαμε ως τώρα».

Γι' αυτό είναι επιτακτικό «να έχουμε περισσότερη και εγκυρότερη επιστημονική πληροφόρηση, από όλους τους αρμόδιους φορείς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο -και έχουμε κάνει βήματα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αλλά και οι επιχειρησιακοί φορείς πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη γνώση, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί».