Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Ερώτηση στη Βουλή για τις συνθήκες γύρω από το άνοιγμα του Cine Πολεμικό Μουσείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Ερώτηση στη Βουλή για τις συνθήκες γύρω από το άνοιγμα του Cine Πολεμικό Μουσείο

Cine Πολεμικό Μουσείο

Απαντήσεις για τις αδιευκρίνιστες συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε το άνοιγμα του θερινού σινεμά με την ονομασία Cine-Πολεμικό Μουσείο, σε χώρο που αποτελεί ιδιοκτησία του Πολεμικού Μουσείου, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Από δημοσιεύματα στον Τύπο μαθαίνουμε για την έναρξη λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου -Cine Πολεμικό Μουσείο (!) - σε χώρο παρακείμενο του Πολεμικού μουσείου, δίπλα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Κτιριακό Συγκρότημα Δουκίσσης Πλακεντίας), δηλαδή στο άμεσο περιβάλλον κηρυγμένων μνημείων και μουσείων και εντός ιστορικού κέντρου. Μαθαίνουμε επίσης πως η παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου που αποτελεί ιδιοκτησία του Πολεμικού Μουσείου, έγινε σε επιχειρηματίες της εστίασης, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι οποίοι μάλιστα έχουν ορίσει το εισιτήριο εισόδου στην απαγορευτική τιμή των 12 ευρώ  για το ευρύ κοινό» επισημαίνουν.

«Δεδομένου ότι παρακολουθούμε καθ’ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ την βίαιη και αυθαίρετη εκχώρηση των δημοσίων αγαθών, χώρων και μνημείων στα ιδιωτικά συμφέροντα, με μοναδικούς κανόνες τους ανεξέλεγκτους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, είναι εύλογο να μας προκαλεί ερωτήματα, η παραχώρηση σε ιδιώτες, του συγκεκριμένου χώρου που ανήκει στο Πολεμικό Μουσείο» σημειώνουν.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, να απαντήσουν σχετικά με τους όρους με τους οποίους έγινε η παραχώρηση του χώρου, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη  λειτουργία του θερινού κινηματογράφου. Ζητούν επίσης να κατατεθούν οι συμβάσεις,  αδειοδοτήσεις, μελέτες και κάθε σχετικό έγγραφο που αφορά στη παραχώρηση, στην χρήση και εκμετάλλευση του χώρου ιδιοκτησίας του Πολεμικού Μουσείου.

Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς τους κ.κ Υπουργούς :
Εθνικής Άμυνας και
Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: « Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες  κάτω από τις οποίες έγινε το άνοιγμα του θερινού σινεμά Cine Πολεμικό Μουσείο, σε χώρο που αποτελεί ιδιοκτησία του Πολεμικού Μουσείου ». 

Ένα νέο θερινό σινεμά στο κέντρο της Αθήνας , με την αταίριαστη για χώρο πολιτισμού ονομασία -Cine Πολεμικό Μουσείο(!)- άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό πριν λίγες ημέρες . Παρά τη μεγάλη κρίση που υπέστησαν τα τελευταία δύο χρόνια οι θερινοί κινηματογράφοι εξαιτίας της πανδημίας, συνεχίζουν να  είναι χαρακτηριστικοί τόποι πολιτιστικής επικοινωνίας της κινηματογραφικής εμπειρίας, με έντονο διαχρονικά το στοιχείο της λαϊκής ψυχαγωγίας.

Υπό άλλες συνθήκες, η έναρξη λειτουργίας ενός θερινού κινηματογράφου θα αποτελούσε σημαντική είδηση και ένα καινούργιο σημείο αναφοράς στην πόλη για τους κατοίκους της, αν δεν σκιαζόταν από το γεγονός πως ο χώρος στον οποίο λειτουργεί το σινεμά αποτελεί ιδιοκτησία του Πολεμικού Μουσείου και μισθώνεται από εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων. 

Από δημοσιεύματα στον Τύπο μαθαίνουμε για τις αδιευκρίνιστες συνθήκες  κάτω από τις οποίες έγινε η παραχώρηση του παρακείμενου χώρου του Πολεμικού Μουσείου σε ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα έχουν ορίσει το εισιτήριο εισόδου στην απαγορευτική τιμή των 12 ευρώ για το ευρύ κοινό , σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε σχέση με τις γενικότερες τιμές που επικρατούν στα θερινά σινεμά.

Πληροφορούμαστε πως «την ιδέα και τη διεκπεραίωση του θερινού σινεμά» είχαν επιχειρηματίες που «προέρχονται από το χώρο της εστίασης». Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ένας εκ των ιδιοκτητών, δηλώνει πως : «Είμαστε μια ωραία ομάδα ανθρώπων που σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε αυτό το εγχείρημα με αρωγό της όλης προσπάθειας τη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου. Υπήρχε ένας ανεκμετάλλευτος χώρος και αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την αξιοποίηση του χώρου με τον πολιτισμό». «Φιλοδοξούμε να γίνει γρήγορα το νέο talk of the town της Αθήνας. Επιτυχία για εμάς θα είναι η επιστροφή του θεατή στο Cine Πολεμικό Μουσείο ξανά και ξανά για όλα όσα θα του προσφέρουμε!».

Δεδομένου ότι παρακολουθούμε καθ’ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ την βίαιη και αυθαίρετη εκχώρηση των δημοσίων αγαθών χώρων και μνημείων στα ιδιωτικά συμφέροντα , με μοναδικούς κανόνες τους ανεξέλεγκτους κανόνες της ελεύθερης αγοράς ,είναι εύλογο να μας προκαλούν ερωτήματα οι όροι με τους οποίους έγινε η συγκεκριμένη παραχώρηση του χώρου που ανήκει στο Πολεμικό Μουσείο, σε επιχειρηματίες. 

ΕΠΕΙΔΗ η εμπειρία δείχνει ότι οι περίφημες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις  της κυβέρνησης της ΝΔ,  σημαίνουν ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και απορρύθμιση της αγοράς, 

ΕΠΕΙΔΗ το "cine Πολεμικό Μουσείο " βρίσκεται δίπλα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (Κτιριακό Συγκρότημα Δουκίσσης Πλακεντίας) και γειτνιάζει με την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη κ.λπ. Πρόκειται δηλαδή για χρήση στο άμεσο περιβάλλον κηρυγμένων μνημείων και μουσείων, ενώ βρίσκεται και εντός ιστορικού τόπου, καθώς από το 1967 είναι κηρυγμένος και ο πέριξ του Μεγάρου της Δουκίσσης Πλακεντίας χώρος, ο οριζόμενος υπό των οδών Ρηγίλλης, Βασιλέως Γεωργίου, Βασιλέως Κων/νου, Ριζάρη και Βασιλίσσης Σοφίας, ως τόπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί 

1.Ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο θερινός κινηματογράφος; 
2.  Έχει λάβει άδεια για τη συγκεκριμένη χρήση του χώρου, στο άμεσο περιβάλλον μνημείων και μουσείων, δίπλα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο  και εντός προστατευόμενου ιστορικού τόπου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και το ΚΑΣ; 
3.Με ποια διαδικασία επελέγησαν οι συγκεκριμένοι ιδιώτες;
4.Υπήρξε οικονομική συμβολή του ελληνικού δημοσίου για την δημιουργία αυτού του χώρου; 
5.Το Πολεμικό Μουσείο θα εισπράττει μέρος των εσόδων από το CINE Πολεμικό Μουσείο;
6. Ποιοι είναι οι όροι εκμίσθωσης του χώρου από την ιδιωτική εταιρεία; Υπάρχει αναρτημένη στη  Διαύγεια η αντίστοιχη σύμβαση;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Για την επαρκή ενημέρωση του σώματος, παρακαλείσθε όπως προσκομίσετε, τις συμβάσεις, τις  αδειοδοτήσεις , τις μελέτες και κάθε σχετικό έγγραφο που αφορά στη λειτουργία, την χρήση και εκμετάλλευση του χώρου.

                                Οι ερωτώντες βουλευτές
                        Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αυγέρη Δώρα
Βαγενά Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανώλης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λιάπας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Σάκης 
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL