Κώστας Μπακογιάννης / Μεγάλοι και πολυδάπανοι περίπατοι στην άσφαλτο

Κώστας Μπακογιάννης / Μεγάλοι και πολυδάπανοι περίπατοι στην άσφαλτο

Χαρακτηρίζοντας τις παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου ως προσανατολισμένες στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπερθεματίζει για το επικαιροποιημένο σχέδιο, που θέτει ως στόχο σε οκτώ χρόνια από τώρα, το 2030, τη μείωση των αέριων ρύπων κατά 61% (σε σχέση με το 2018) και στον εκμηδενισμό τους έως το 2050. Όμως, τίποτα μέχρι στιγμής δεν προδιαγράφει ότι οι δράσεις έχουν επαρκή περιβαλλοντικό προσανατολισμό, ώστε να συγκρατήσουν την αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας κατά μόλις 1,5 βαθμό Κελσίου, ενώ οι μετρήσεις εκτιμούν ότι η καλοκαιρινή θερμοκρασία έως το 2030 θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου. 

Πάντως, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Κ. Μπακογιάννης ισχυρίστηκε ότι ο Μεγάλος Περίπατος έχει εισφέρει στη μείωση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ το σιντριβάνι της Ομόνοιας συνεισέφερε στη μείωση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Ο ίδιος παρέπεμψε για περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας στην περιοχή πέριξ του παλαιού γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση και ο χώρος γίνει πάρκο.

Έλλειψη υψηλής βλάστησης

Όμως, αυτές είναι παρεμβάσεις που μπορεί να μειώνουν τη θερμοκρασία σημειακά, αλλά όχι στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων, που είναι πυκνοδομημένος και έχει σοβαρή έλλειψη υψηλής βλάστησης. Ο Κ. Μπακογιάννης αρκέστηκε να αναφερθεί στις φυτεύσεις 2.000 δέντρων, που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή του για περισσότερο πράσινο σε μικρά πάρκα, τα λεγόμενα πάρκα τσέπης, που δημιουργούνται σε περιορισμένους χώρους που έχει στην ιδιοκτησίας του ο Δήμος Αθηναίων, αλλά εκεί η φύτευση είναι κυρίως χαμηλής βλάστησης.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεχόμενος κριτική από την αντιπολίτευση ότι οι παρεμβάσεις της δημοτικής Αρχής δεν ανταποκρίνονται στην κλιματική αλλαγή, ο Κ. Μπακογιάννης είπε: «Το σχέδιο για την κλιματική αλλαγή ξεπερνά τη μια θητεία και αφορά όλες τις παρατάξεις και όλον τον Δήμο». Δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο για την κλιματική αλλαγή θα επικαιροποιείται σε ετήσια βάση. Ενώ, σε υψηλότερους τόνους, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Αλέξανδρος Τσιατσάμης είπε: «Οι δράσεις μας είναι σχεδιασμένες για την κλιματική αλλαγή. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία». «Για το πράσινο στην πόλη, οι δράσεις μας είναι πολύ καλύτερες από κάθε άλλη στιγμή. Το ίδιο και στην ανακύκλωση. Έχουμε επιτύχει τους στόχους για την ανακύκλωση», πρόσθεσε ο Αλ. Τσιατσιάμης.

Βέβαια, τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Αβραμίδης διέψευσαν τον Αλ. Τσιατσιάμη, καθώς η ανακύκλωση υλικών στην Αθήνα είναι μόλις 7% και η κομποστοποίηση βιοαποβλήτων είναι ακόμη στα σπάργανα, τη στιγμή που πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του 50% και το 2025 ο στόχος για ανακύκλωση ανεβαίνει στο 65%.

Ακριβοί πειραματισμοί

Ως εκ τούτου, ο στόχος της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ υψηλός και οι πειραματισμοί, όπως ο πολυδάπανος και χωρίς κυκλοφοριακό σχεδιασμό Μεγάλος Περίπατος, δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των επόμενων οκτώ ετών. Σημειωτέον ότι οι εκτιμήσεις για άνοδο της θερμοκρασίας στον Δήμο Αθηναίων δείχνουν ότι εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ενίσχυσης του πρασίνου, η θερμοκρασία έως το 2030 θα ανέβει το καλοκαίρι κατά 2 βαθμούς Κελσίου και ακόμη 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050! Το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας σε συνάρτηση με την επέλαση της ξηρασίας θα καταστήσει την πυκνοδομημένη πρωτεύουσα αβίωτη και τους θερινούς μήνες ιδιαίτερα επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, καθότι μεταξύ των βασικών στόχων είναι η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 61% έως το 2030.