Μάτι / Με καθυστέρηση εγκρίθηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο

Μάτι / Με καθυστέρηση εγκρίθηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο

Μόλις την Παρασκευή 10 Ιουνίου εγκρίθηκε με ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Μάτι, μετά και το πλήθος των παρατηρήσεων (τουλάχιστον 30) από το ΣΤΕ, όταν η κυβέρνηση, διά της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου (Κ. Χατζηδάκης, Δ. Οικονόμου), διαλαλούσε ότι το Π.Δ. θα είχε πάρει ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή πρόπερσι!

Είχε προηγηθεί, από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Ν.Δ., που ως αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε χυδαία τη συμφορά στο Μάτι το 2018, η κατά παρέκκλιση ανάθεση εκπόνησης των μελετών για τη σύνταξη του Σχεδίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο ΤΕΕ (αντί του καθ’ ύλην αρμοδίου ΥΠΕΝ), το οποίο δημοπράτησε αργότερα τις 11 μελέτες με αδιαφανείς διαδικασίες και πόρους από τον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πυρόπληκτων…

Πέντε ζώνες πολεοδόμησης

Το Ειδικό Πολεοδομικό με την περιβαλλοντική έγκρισή του ορίζει 5 ζώνες πολεοδόμησης, αυτές που προστατεύονται από τη δασική και αρχαιολογική νομοθεσία και 10 περιοχές Ελέγχου Χρήσεων, τις χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς. Ταυτόχρονα επικυρώνει τις οριογραμμές των 8 ρεμάτων - Ζούμπερι, Αγίου Ανδρέα, Ματιού, Ν. Βουτζά, Αμπελούπολης, Πευκώνα, Καλαβρύτων και Παππά.

Το ΕΠΣ αναφέρεται σε έκταση περίπου 7.900 στρεμμάτων, η οποία οριοθετείται βόρεια στον Μαραθώνα από το ρέμα Ζούμπερι, περιλαμβάνει την περιοχή του Αγίου Ανδρέα με τις κατασκηνώσεις, το Μάτι έως το ρέμα Παπά και νότια το Κόκκινο Λιμανάκι έως την πόλη της Ραφήνας και την οδό Φλέμινγκ. Δυτικά οριοθετείται από τη λεωφόρο Μαραθώνος και τα όρια προστασίας του Πεντελικού Όρους, και ανατολικά από τη θάλασσα.

 Συμμόρφωση στο περίπου

Ως φαίνεται, το ΥΠΕΝ ενσωμάτωσε αρκετές υποδείξεις του ΣΤΕ, δεσμευτικές για τον υποκείμενο σχεδιασμό, έτσι όπως αποτυπώνονται στο 60 σελίδων πρακτικό επεξεργασίας 55/2022, άλλες όμως στο… περίπου. Λόγου χάρη, ναι μεν μετατρέπει την αρχική του διατύπωση από πρόταση σε απαγόρευση εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και υποχρεωτική κατεδάφιση υφιστάμενων κτηρίων εντός της ζώνης των οριογραμμών του ρέματος με έργα διευθέτησης (σκέψη 36 της γνωμοδότησης), πιο κάτω όμως περιφρονεί την επισήμανση του ΣτΕ επιτρέποντας και εντός της ζώνης πλημμύρας εργασίες για λόγους ενίσχυσης της ασφάλειας, χρήσης και υγιεινής υφιστάμενων κτισμάτων.

Προστίθεται, κατά το στάδιο του υπό εκπόνηση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (καθορίζει τις ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, κοινόχρηστους χώρους, κοινωφελείς, οικοδομήσιμους κ.λπ.), η υποχρέωση για τήρηση απόστασης γραμμής δόμησης από τη γραμμή αιγιαλού 30 μέτρων τουλάχιστον και 10 τουλάχιστον μέτρων από το όριο δασικής έκτασης.

Επιβάλλονται η κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων και περιφράξεων και η δημιουργία δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου στη ζώνη των 30 μέτρων από τον αιγιαλό «μέσω της εισφοράς σε γη ή με απαλλοτριώσεις όπου απαιτείται, καθώς και με δημοτικά ακίνητα, ακίνητα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Προβλέπονται η διασφάλιση δημιουργίας δικτύου βιώσιμης κινητικότητας με διάνοιξη πεζόδρομου (ελάχιστου πλάτους 3,50 μέτρων) σε όλο το μήκος της ακτής και η αύξηση της προσπελασιμότητας του παράκτιου μετώπου με διευκόλυνση της πρόσβασης των πεζών σε όλο το μήκος της μέσω κάθετων προς την ακτή διόδων (ελάχιστου πλάτους 3 μέτρων).

Μεταξύ άλλων, προτείνεται κυρίως στα ρέματα Παππά και Ν. Βουτζά να δοθούν κίνητρα για ιδιοκτήτες νόμιμων υφιστάμενων κτισμάτων εντός των γραμμών πλημμύρας προκειμένου να μετεγκατασταθούν εντός πενταετίας. Το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή του θριαμβολογεί για «τον πρότυπο σχεδιασμό», ενώ για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Εφαρμογής παραπέμπει… στους επόμενους μήνες.