Φοιτητικές εκλογές / Κρίσιμες κάλπες στα πανεπιστήμια μετά από τρία χρόνια

Φοιτητικές εκλογές / Κρίσιμες κάλπες στα πανεπιστήμια μετά από τρία χρόνια

Κάλπες ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια έχουν στηθεί στα πανεπιστήμια όλης της χώρας σήμερα, σε μια κρίσιμη συγκυρία. Με τις σχολές μεν να έχουν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, αφού η πανδημία άφησε έντονο το σημάδι της κρατώντας τις κλειστές για δύο χρόνια, αλλά και με ένα διαφορετικό περιβάλλον να έχει διαμορφωθεί αφού το άσυλο είναι παρελθόν, η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι προ των πυλών, τα πτυχία υποβαθμίζονται ενώ χιλιάδες νέοι αποκλείονται από το πανεπιστήμιο με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και πλήθος φοιτητών απειλούνται με διαγραφές. Και όλα αυτά, ενώ η ακρίβεια αμφισβητεί την ίδια τη δυνατότητα των νέων να σπουδάσουν και η φρίκη του πολέμου είναι δίπλα μας.

Στις συνθήκες αυτές οι φοιτητές – πολλοί από τους οποίους ενώ είναι τριτοετείς για πρώτη φορά – καλούνται να εκλέξουν τα φοιτητικά συμβούλια των σχολών τους. Άλλωστε, τελευταία φορά έγιναν εκλογές στα πανεπιστήμια στις 11 Απριλίου 2019.

Πέρυσι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε προτείνει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και τη διεξαγωγή των εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η ισχυρή αντίδραση ωστόσο φοιτητικών συλλόγων δεν άφησε την πρόταση να προχωρήσει.

«Φωνάζουμε ως εδώ! Δε θα μείνουμε θεατές. Φέρνουμε τις δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο. Οι φοιτητές/-τριες θέλουμε καθηγητές/-τριες, καλές υποδομές, εργαστήρια και σύγχρονους εξοπλισμούς. Θέλουμε εστίες, σίτιση και μεταφορές που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας» τονίζει το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με αναφορά στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους φοιτητές να στείλουν μήνυμα ανατροπής.

«Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία! Η καταστολή, τα γκλοπ και τα περίστροφα δεν έχουν θέση στις σχολές μας. Θέλουμε Πανεπιστήμια ελεύθερα, χώρους γνώσης, αμφισβήτησης και διεκδίκησης. Πανεπιστήμια που θα διοικούνται από όλα τα τμήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές/-τριες, καθηγητές/-τριες, εργαζόμενους/-ες) ισότιμα» σημειώνει.

«Δίνουμε τη μάχη των φοιτητικών εκλογών με όπλο την ενότητα! Οι φετινές εκλογές είναι πιο κρίσιμες από ποτέ. Το φοιτητικό κίνημα καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν ακόμα και την ίδια την οργανωμένη του ύπαρξη απέναντι σε μια κυβέρνηση που το πολεμάει. Οφείλουμε, λοιπόν, να απομονώσουμε την κυβέρνηση και την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις σχολές, αλλά και να δώσουμε ξανά πνοή στους συλλόγους μας» υπογραμμίζει.

Οι φοιτητές ψηφίζουν στις σχολές τους από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το βράδυ. Λόγω των εκλογών σήμερα και αύριο δεν θα γίνουν μαθήματα.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η κάθε παράταξη θα δώσει τα δικά της, τόσο για την ίδια, όσο και για τις υπόλοιπες, καθώς δεν υπάρχει καμία συνεννόηση μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων για κοινά αποτελέσματα. Στις τελευταίες εκλογές του 2019 η ΠΚΣ, που εκφράζει τις θέσεις της ΚΝΕ είχε λάβει πάνω από 20%. Η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), η οποία στις σχολές όπου κυριαρχεί το ΝΑΡ κατεβαίνει αυτόνομα, είχε πάρει 6% ενώ αλλού σε κοινό ψηφοδέλτιο με την Αριστερή Ενότητα (σχήμα που επίσης κυμάνθηκε γύρω στο 6%). Το Bloco δε κατέγραψε περίπου 1,4% (από 0,97% το 2018) και αναμένει άνοδο, καθώς κατεβαίνει σε περισσότερους συλλόγους, πάνω από 120 από τους περίπου 200 της χώρας. Από την άλλη, η ΠΑΣΠ ξεπέρασε με δυσκολία το 10%, ενώ πρώτη δύναμη είχε αναδειχθεί η ΔΑΠ ΝΔΦΚ πλησιάζοντας το 40%.

Να συμμετάσχουν μαζικά και να ψηφίσουν Bloco καλεί τους φοιτητές η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο, μετά τις εκλογές της Κυριακής που δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας και συμμετοχής.