Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Η γνώση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η γνώση

Νησί τουρισμός
EUROKINISSI/ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ

Φεύγοντας από το νησί, η σχέση του με την τεχνολογία ήταν όσες και οι επιλογές του. Περιορισμένη.

Ακόμα κι εκείνο το φλιπεράκι στο καφενείο του χωριού ήταν απαγορευμένο όσο ήταν μικρός και αδιάφορο όσο άρχιζε να μεγαλώνει.

Κάτι, θες, η μπάλα στην αλάνα, οι εκτεταμένες εξερευνήσεις στα εγκατελειμμένα σπίτια έξω από το χωριό. Κι αργότερα, οι προεφηβικοί έρωτες, με τις ατελείωτες βόλτες στους σκεπασμένους χωματόδρομους στο κοντινό δάσος. Η ρέμβη στα βράχια πάνω από τη θάλασσα και τα πρώτα στιχάκια.

Μετά, ήρθαν τα ραντεβού. Συνοδευόμενα από πολύωρες συζητήσεις στα παγκάκια της πλατείας, για θέματα αδιάφορα του έρωτα.

Τα νέα του σχολείου, την επικαιρότητα, τα κουτσομπολιά για το χωριό. Έπειτα, ήρθαν και οι υποσχέσεις για αιώνια αγάπη και συντροφικότητα. Στην εφηβεία όμως, δεν γνωρίζεις.

Μετά το καλοκαίρι των εισαγωγικών εξετάσεων, άνοιξαν νέοι δρόμοι και περνώντας την μπουκαπόρτα του πλοίου θυμήθηκε τον δάσκαλο που τους ευχήθηκε την τελευταία ημέρα: «αέρα στα πανιά σας». Ήταν κι εκείνος από νησί και ήξερε.

Βγαίνοντας, ώρες μετά, από το καράβι είδε την έξοδο ως ελευθερία. Στη μεγάλη πόλη τα πάντα φαίνονται μεγαλύτερα αν θέλεις να τα βλέπεις έτσι και μικρότερα όσα υποτιμάς ή αγνοείς. Μετά, το πανεπιστήμιο· νέοι φίλοι, νέοι έρωτες που έσβησαν του παλιούς και αργότερα η επαγγελματική καταξίωση που θα ερχόταν έπειτα από τη σκληρή δουλειά που τον περίμενε στον χώρο των τεχνολογιών και της πληροφορικής.

Το εργασιακό περιβάλλον ήταν απαιτητικό και οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη έκαναν την καθημερινότητα ακόμα πιο δύσκολη. Με τα μέσα μεταφοράς να καθυστερούν και την κίνηση της μεγαλούπολης να τρώει τον ελεύθερο χρόνο όπως τα σαράκι τρώει το ξύλο. Αργά και σταθερά, χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

Έτσι, όταν ήρθε ο ιός και η τηλεργασία, φάνηκε σαν σωτηρία. Χωρίς τις μετακινήσεις θα κέρδιζε χρόνο, ξεκούραση, έξοδα. Μπορεί να μην είχε κοντά του θάλασσα και βράχια, μπορεί να μην ήταν δίπλα σε κάποιο περιαστικό πάρκο, αλλά σίγουρα θα είχε χρόνο για τον εαυτό του. Μακριά από οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών.

Μόνο για λίγο κράτησε η χαρά.

Ο χρόνος εργασίας μέρα τη μέρα μεγάλωνε, το αυστηρό ωράριο προσέλευσης αντικαταστάθηκε με την απομακρυσμένη ευελιξία. Και οι επικοινωνίες δεν περιορίζονταν πλέον στο άλλοτε αυστηρό εργασιακό ωράριο.

Οι επαγγελματικές σχέσεις έμοιαζαν πλέον περισσότερο με τις εφηβικές υποσχέσεις για αιώνια αγάπη και συντροφικότητα.

Αλλά, νέος ήταν, δεν γνώριζε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL