Κορωνοϊός / Παραδοχή εγκλήματος - 16.519 θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Κορωνοϊός / Παραδοχή εγκλήματος - 16.519 θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο του ΕΟΔΥ που «καίει» την κυβέρνηση και τον Θάνο Πλεύρη έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης. Πρόκειται για το δεύτερο ντοκουμέντο που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας μετά τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που δημοσιεύθηκε πριν μερικούς μήνες.

Ο Οργανισμός αναφέρει σε έγγραφο, το οποίο απευθύνεται στον Θάνο Πλεύρη και έχει ημερομηνία αποστολή τις 3 Μαρτίου 2022, ότι από την αρχή της πανδημίας έως την 1η Μαρτίου του 2022 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ 16.519 άτομα (εντός και εκτός νοσοκομείου). Επίσης, η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, ανεξάρτητα από την έκβασή τους, αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, επιβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο, ήταν 4,7 ημέρες!

Μέχρι την 1η Μαρτίου το σύνολο των θανάτων στη χώρα από κορωνοϊό ήταν 25.914. Επομένως, οι 16.519 νεκροί εκτός ΜΕΘ συνεπάγονται το 64% του συνόλου! Δηλαδή, το 64% των πολιτών που κατέληξε από επιπλοκές του κορωνοϊού πέθανε εκτός Εντατικής, αβοήθητο, σε απλό κρεβάτι ή σε κάποιο από τα ράντζα που είχαν κατακλύσει τα νοσοκομεία - ή, ακόμα χειρότερα, στο σπίτι του…

Ένοχη σιωπή από Πλεύρη

Το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη ήταν στη διάθεση του υπουργού Υγείας από τις 3 Μαρτίου. Ο Οργανισμός απέστειλε τα δεδομένα στον Θάνο Πλεύρη λόγω της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα στη Βουλή (Παρασκευή 11 Μαρτίου) με αφορμή ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 15 Νοεμβρίου του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα την αποτυχημένη διαχείριση, την υγειονομική τραγωδία και τις κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους αλλά και τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Ωστόσο, σε καμία από τις τοποθετήσεις του ο Θάνος Πλεύρης δεν αναφέρθηκε στο επίμαχο έγγραφο ούτε το κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, σε ένα σημείο της τοποθέτησής του κάνει μια μικρή αναφορά ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ ήταν «16.000 περίπου», προχωρώντας και αναλύοντας άλλα στοιχεία που εξυπηρετούν το κυβερνητικό αφήγημα, υποβαθμίζοντας τον αριθμό των θανάτων εκτός ΜΕΘ και αποκρύπτοντας την ύπαρξη του εγγράφου του ΕΟΔΥ. Προτίμησε να υπερασπιστεί την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης με διθυράμβους και να χαρακτηρίσει «αβάσιμη» την κριτική της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, το χειρότερο ήταν ότι τοποθετήθηκε ψευδώς αναφορικά με τις ώρες αναμονής εκτός ΜΕΘ. «Όσοι χρειάστηκε να διασωληνωθούν διασωληνώθηκαν και για όσους έμειναν εκτός ΜΕΘ υπήρξε χρόνος αναμονής εκτός ΜΕΘ έως τριάντα ώρες» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, όταν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο χρόνος αναμονής ήταν 4,7 ημέρες!

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Πανηγυρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή το έγγραφο του ΕΟΔΥ.  Όπως σχολιάζει η Κουμουνδούρου, «αυτή είναι η εγκληματική διαχείριση για την οποία πανηγυρίζουν χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλεύρης».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «το δυστύχημα είναι ότι, όπως δείχνουν οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν έχουν μάθει τίποτα από την τραγική διαχείριση και το αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ απωλειών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αλλά συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και τον διαμοιρασμό των υπηρεσιών του στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα». Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι η επέκταση των ΣΔΙΤ, τα εμπόδια πρόσβασης και οι εξαιρέσεις πολιτών από τη φροντίδα Υγείας και τα απογευματινά χειρουργεία με όρους ιδιωτικών κλινικών (30% συμμετοχή του ασθενή στο κόστος νοσηλείας) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ, σε αποκλεισμούς ασθενών και σε ακραίες ανισότητες στη φροντίδα Υγείας.

Υπεκφεύγει ο Πλεύρης

«Αλχημείες» και «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» χαρακτηρίζει ο Θάνος Πλεύρης την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όλα τα στοιχεία για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ παρουσιάστηκαν στη Βουλή, ενώ όσον αφορά την αναμονή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ το δωδεκάμηνο Μάρτιος 2021-Φεβρουάριος 2022 ο μέσος όρος αναμονής ήταν 30 ώρες.

Μάλιστα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι είναι απέναντι σε όλη την προσπάθεια των εργαζομένων του ΕΣΥ, οι οποίοι έδωσαν και δίνουν σκληρή μάχη με την πανδημία. Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που αφήνει ανυπεράσπιστο το ΕΣΥ, διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αναμένεται να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας το επόμενο διάστημα.