ΕΡΤ / Δίνει αυξήσεις στα στελέχη και στέλνει απροστάτευτους τους απεσταλμένους στην Ουκρανία

ΕΡΤ / Δίνει αυξήσεις στα στελέχη και στέλνει απροστάτευτους τους απεσταλμένους στην Ουκρανία

Αυξήσεις αποδοχών για τον… εαυτό τους ενέκριναν στη Διοίκηση της ΕΡΤ, την ώρα που η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους εκκρεμεί με «διαπραγματεύσεις» δύο χρόνων και την ίδια ώρα που έχουν στείλει αποστολές στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και υποστήριξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ με απόφασή του ενέκρινε στις 16 Φεβρουαρίου την «Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της ΕΡΤ ΑΕ», βάσει της οποίας θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα προσδιορίζει το ύψος των αυξήσεων στις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών. Για ποια στελέχη προορίζονται οι αυξήσεις, παραμένει στη δικαιοδοσία της Διοίκησης. Με την ίδια απόφαση εξουσιοδοτείται ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Γαμπρίτσος να υποβάλει το προς έγκριση σχέδιο ΚΥΑ στα συναρμόδια υπουργεία.

Η απόφαση πέρασε από το Δ.Σ. ομόφωνα, δεδομένης της λήξης της θητείας του εκπροσώπου των εργαζομένων Τέλη Μεταξά και πριν την εκλογή νέων εκπροσώπων, ενός από τους δημοσιογράφους και ενός ακόμη από το λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με τον νόμο για την ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ καταγράφει αδυναμία ή και απροθυμία να διαχειριστεί δημοσιογραφικές αποστολές στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. Μεταξύ των απεσταλμένων επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς αισθάνονται εκτεθειμένοι, δεδομένου ότι δεν υπήρξε η αναγκαία προετοιμασία για τέτοιου είδους αποστολές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ασφάλεια ζωής των απεσταλμένων, η οποία… εξαιρεί τις εμπόλεμες ζώνες. Άλλες πληροφορίες μιλούν για ανησυχίες στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης ενημέρωσης, «πώς θα δικαιολογήσουμε τα χρήματα που ξοδεύουν τα συνεργεία εκεί»! Εύστοχα η ΠΟΣΠΕΡΤ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «στις επίκαιρες αποστολές, στις δύσκολες εμπόλεμες συνθήκες, ζητούν αποδείξεις αγοράς για τα κράνη, τα γιλέκα και τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι».

Η αδυναμία διαχείρισης των αποστολών ενεργοποίησε την ΕΣΗΕΑ, η οποίαν αφού διαπίστωσε ότι «ορισμένοι συνάδελφοι δεν διαθέτουν στοιχειώδη προστατευτικό εξοπλισμό με ευθύνη της εργοδοσίας», με επίπονη προσπάθεια βρήκε αλεξίσφαιρα γιλέκα και προστατευτικά κράνη, από το υπ. Προστασίας του Πολίτη, το οποίο παραχώρησε τον εξειδικευμένο εξοπλισμό. Οι πρώτες αποστολές του προστατευτικού υλικού ξεκίνησαν από την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Χαρακτηριστικό της ευθύνης και των υποχρεώσεων των τηλεοπτικών σταθμών απέναντι στους απεσταλμένους τους σε διάφορες εστίες στην Ουκρανία είναι ότι όταν έγινε γνωστή η πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ για την ΕΡΤ, εξοπλισμό ζήτησαν και έλαβαν και ιδιωτικοί σταθμοί, όπως ο ΣΚΑΪ, το OPEN, ο ALPHA.