Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ηγουμενίτσα - Φωτιά σε πλοίο / Νύχτα αγωνίας για 12 αγνοούμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηγουμενίτσα - Φωτιά σε πλοίο / Νύχτα αγωνίας για 12 αγνοούμενους

Euroferry Olympia
(ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗI)

Ανατροπή με τον αριθμό των αγνοουμένων στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia στα ανοιχτά της Κέρκυρας, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση από το υπουργείο Ναυτιλίας «από τους δυο απεγκλωβισθέντες αλλοδαπούς επιβαίνοντες, ο ένας δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα επιβατών και οι έρευνες συνεχίζονται για 12 αγνοούμενους και όχι 11».

Ανάμεσα στους 12 αγνοούμενους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις Έλληνες. Διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα έφτασαν με ελικόπτερο στο φλεγόμενο πλοίο.

Ωστόσο αργά το απόγευμα διακόπηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, οι έρευνες των μελών της ΕΜΑΚ στο πλοίο «Euroferry Olympia». Οι έρευνες θα ξεκινήσουν με το πρώτο φως της ημέρας. Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο απομακρύνθηκαν. Όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο, το σκοτάδι και οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα, δηλαδή, συνολικά 290 άτομα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα ενώ έχουν διασωθεί 280 άτομα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών. Παράλληλα ένα ακόμα με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας για εξετάσεις.

Το λιμενικό τους ζήτησε να ανέβουν σε ψηλό σημείο του φλεγόμενου πλοίου προκειμένου να επιχειρηθεί ο απεγκλωβισμός τους με ελικόπτερο Super Puma.

Σύμφωνα με την εταιρεία Grimaldi Group στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και 51 μέλη πλήρωμα. Επιπλέον, το πλοίο μεταφέρει 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

EUROFERRY OLYMPIA ΧΑΡΤΗΣ ΜΟΝΤΑΖ
marinetraffic

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου. Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:

«Η εταιρία Grimaldi Group αναφέρει ότι χθες βράδυ ξέσπασε φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia τύπου ro-pax ενώ βρισκόταν 10 μίλια από τα βόρεια του νησιού της Κέρκυρας. Στις 4.12 (τοπική ώρα) ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας και μας πληροφόρησε ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα 3. Αμέσως το πλήρωμα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος και ο επικεφαλής του πληρώματος μέσω της «ομάδας επείγουσας αντιμετώπισης» ενημέρωσε για το περιστατικό τις αρμόδιες Ιταλικές και Ελληνικές αρχές και πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα να διαχειριστεί το ατύχημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την ασφάλεια των ανθρώπων στο πλοίο ο καπετάνιος αποφάσισε ότι όλοι πρέπει να το εγκαταλείψουν.

Επίσης αναφέρει πως δεν έχει εντοπιστεί καμία πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα, ούτε η σταθερότητα του πλοίου φαίνεται να διακυβεύεται.

Η ανώτατη διοίκηση της εταιρίας εκφράζει τη λύπη της για το ατύχημα και θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για να δοθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε».

Ένα μέλος του πληρώματος μεταφέρθηκε με σκάφος του λιμενικού στην Κέρκυρα καθώς αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΦΩΤΙΑ
PHOTO INTIME

Ο καπετάνιος μόλις διαπίστωσε το μέγεθος της φωτιάς ζήτησε αμέσως από τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος να το εγκαταλείψουν. Οι επιβάτες και το πλήρωμα μπήκαν στις σωστικές λέμβους και περίμεναν βοήθεια από το λιμενικό και τα εμπορικά σκάφη που έπλεαν στην περιοχή και έσπευσαν αμέσως να βοηθήσουν.

ΦΩΤΙΑ ΠΛΟΙΟ
screenshot
ΦΩΤΙΑ ΠΛΟΙΟ
screenshot

Επιβάτης που μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο σε πλοίο της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που έχει σπεύσει προς βοήθεια είπε χαρακτηριστικά: «Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ».  Το ίδιο άτομο εξέφρασε ανησυχία πως μπορεί να υπάρχουν οδηγοί φορτηγών που κοιμούνταν στα φορτηγά τους στα γκαράζ του πλοίου.

«Ευχόμαστε γρήγορα να λήξει το περιστατικό, χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής»

«Τις τελευταίες ώρες η είδηση για τη φωτιά στο επιβατηγό οχηματαγωγό Euroferry Olympia, το οποίο έπλεε ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής της νήσου Ερεικούσας, βόρεια της Κέρκυρας, με 290 άτομα επιβάτες και πλήρωμα, έχει προκαλέσει τη βαθιά ανησυχία μας»,τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός «παρακολουθώντας το περιστατικό ευχόμαστε γρήγορα όλοι οι επιβαίνοντες να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον, να βρεθούν σώοι οι αγνοούμενοι και να μην διατρέξει κίνδυνο, καμία ανθρώπινη ζωή. Συγχαίρουμε τους διασώστες για τις προσπάθειες τους και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στη συνέχεια του έργου τους».

«Οι λεπτομέρειες και η αποτελεσματικότητα του σχεδίου διάσωσης, θα κριθούν μετά τη λήξη του συμβάντος» καταλήγει στη δήλωσή του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL